Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Τα «γυρίζει» η Ελλάδα για το ΔΝΤ

Έτοιμη να υποκύψει στις πιέσεις των δανειστών σε ότι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση της χώρας φέρεται να είναι η ελληνική κυβέρνηση. Το ECCL, τα χρήματα του ΤΧΣ και το deadline της 8ης Δεκεμβρίου.Σε δύσκολη θέση ο Αντώνης Σαμαράς.

Bloomberg: Τα «γυρίζει» η Ελλάδα για το ΔΝΤ

Η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να «υποκύψει» στις εξωτερικές πιέσεις και να αποδεχθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει πλήρη ρόλο στην επόμενη συμφωνία για βοήθεια με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που έχουν άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, μεταδίδει το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το να εξακολουθήσει να εμπλέκεται το ΔΝΤ θα αποτελέσει πλήγμα για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πίεζε για «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης και απεμπλοκή της χώρας από την επίβλεψη του ΔΝΤ. Η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση από τους ευρωπαίους εταίρους και τις αγορές να αποδεχθεί περαιτέρω βοήθεια –και περαιτέρω εποπτεία- προκειμένου να διασφαλιστεί μια σταθερή μετάβαση όταν ολοκληρωθεί το καθεστώς της διάσωσης στο τέλος του έτους.

«Λέω κάθε μέρα πως το πρόγραμμα λήγει, υπάρχει σφιχτό χρονικό πλαίσιο», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Βερολίνο το Σάββατο ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Κάθε μέρα δέχομαι μηνύματα, ορισμένα θετικά, ορισμένα αρνητικά», ως προς το αν η Ελλάδα θα παρουσιάσει νέες προτάσεις για τη συνέχεια, συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα συμφώνησε να ξεκινήσει τη συζήτηση για μια γραμμή πίστωσης και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην συνεδρίαση των υφυπουργών Οικονομικών που πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τους δυο αξιωματούχους. Καθ' οδόν προς τη συνεδρίαση, έλληνες αξιωματούχοι είχαν πει πως ήθελαν να εξασφαλίσουν μια βραχυπρόθεσμη παράταση στην τελευταία επιθεώρηση του τρέχοντος προγράμματος, προκειμένου η χώρα να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης και την επιτήρηση του ΔΝΤ όσο το δυνατόν συντομότερα.

Η μεταστροφή αυτή σημαίνει πως η Ελλάδα και οι αρχές της ευρωζώνης μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αξιοποίησης του «προστατευτικού τοίχους» της ευρωζώνης προκειμένου να παράσχουν μια γραμμή πίστωσης με ενισχυμένους όρους (ECCL), κάτι που ο Ντάισλεμπλουμ είπε ότι βρίσκεται στο τραπέζι. Οι κατευθυντήριες γραμμές για μια τέτοια γραμμή πίστωσης απαιτούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ «όπου είναι δυνατόν».

Το γραφείο τύπου του ΔΝΤ δεν απάντησε αμέσως σε ερώτημα του Bloomberg για σχολιασμό, ενώ το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίως. Σχόλιο δεν υπήρξε ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει την τελευταία επιθεώρηση επί του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης, ως προϋπόθεση για να κλείσει η συμφωνία για μια γραμμή πίστωσης. Καθώς οι διαπραγματεύσεις όμως βρίσκονται σε αδιέξοδο, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα προκειμένου να υποβάλει τις προτάσεις της για να γεφυρώσει το χάσμα με την τρόικα.

Το deadline της 8ης Δεκεμβρίου

Την ώρα που η αβεβαιότητα αναφορικά με τη μελλοντική χρηματοδότηση οδηγεί σε εκτίναξη των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν το ζήτημα της Ελλάδας στην συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Όλες οι πτυχές της πρότασης για την εμπλοκή του ΔΝΤ υπόκεινται σε διαπραγμάτευση. Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν το ενδεχόμενο παροχής γραμμής πίστωσης έως και 11 δισ. ευρώ, που είναι το ποσό που έχει παραμείνει αχρησιμοποίητο από το ΤΧΣ, ανέφερε αξιωματούχος.

Ασαφής παραμένει και ο ρόλος του ΔΝΤ. Τα όποια χρήματα από την πλευρά του ΔΝΤ μπορεί να παρασχεθούν στο πλαίσιο ενός προληπτικού προγράμματος, με την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα αποφύγει να τραβήξει κεφάλαια από το ΤΧΣ, ανέφερε άλλος αξιωματούχος. Οι χώρες της ευρωζώνης έχουν πει πως θέλουν το ΔΝΤ να συνεχίσει να εμπλέκεται, επιτηρώντας την Ελλάδα και επιβλέποντας τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

Καθώς συνεχίζεται η επιθεώρηση, η όποια παράταση του προγράμματος θα μπορούσε να είναι δυνατή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ώστε να δώσει το περιθώριο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το τρέχον πρόγραμμα και για τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο. Ήδη η Ελλάδα έχει ζητήσει μια τέτοια παράταση.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία, Ολλανδία και η Φινλανδία είναι μεταξύ των χωρών που ζητούν έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων τους προκειμένου ο ESM να παράσχει την όποια βοήθεια στην Ελλάδα, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v