Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BobovDol, Κοζλοντούι στην ατζέντα Σιούφα-Οφτσάρωφ

Η επίλυση του θέματος της πώλησης του εργοστασίου Bobov Dol στη ΔΕΗ, η προμήθεια της Ελλάδας ρεύματος από τη Βουλγαρία και το ενδιαφέρον της Βουλγαρίας για συμμετοχή στον αγωγό αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας ήταν ορισμένα από τα θέματα που απασχόλησαν τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα και τον Βούλγαρο υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, κ. Ρούμεν Οφτσάρωφ, κατά τη συνάντησή τους στη Σόφια.

BobovDol, Κοζλοντούι στην ατζέντα Σιούφα-Οφτσάρωφ
Η επίλυση του θέματος της πώλησης του εργοστασίου Bobov Dol στη ΔΕΗ, η προμήθεια της Ελλάδας ρεύματος από τη Βουλγαρία, η δεύτερη γραμμή διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας και το ενδιαφέρον της Βουλγαρίας για συμμετοχή στον αγωγό αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας απασχόλησαν τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Δ. Σιούφα, και τον Βούλγαρο υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, κ. Ρούμεν Οφτσάρωφ, κατά τη συνάντησή τους στη Σόφια.

Για το ζήτημα της ΔΕΗ, ο υπουργός Ανάπτυξης έδωσε στη βουλγαρική πλευρά περιθώριο έως τις 30 Απριλίου προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θέμα της εξαγοράς του Bobov Dol από τη ΔΕΗ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση ο κ. Σιούφας, ”υπάρχει μία τελευταία ημερομηνία, η 30ή Απριλίου, για να κλείσει αυτό το θέμα και συμφωνήσαμε την επόμενη εβδομάδα να βρίσκεται εδώ ο διοικητής της ΔΕΗ για να συναντηθεί με τη βουλγαρική πλευρά, ώστε να εξετάσουν εάν υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσει αυτό το θέμα ή όχι”.

Ο κ. Οφτσάρωφ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι ανέλαβε τη δέσμευση να βοηθήσει έτσι ώστε να γίνει η συνάντηση του διοικητή της ΔΕΗ με τον υπουργό κ. Τσαγκάρωφ.

Αναφορικά με την προμήθεια ρεύματος από τη Βουλγαρία για τη θερινή περίοδο, ο κ. Οφτσάρωφ συνέδεσε το θέμα με την απαίτηση της Ε.Ε. για κλείσιμο αντιδραστήρων του Κοζλοντούι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ”η Βουλγαρία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξάγει όσο το δυνατόν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για την Ελλάδα, αλλά οι δυνατότητες του βουλγαρικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν μειωθεί σημαντικά μετά το κλείσιμο των αντιδραστήρων του Κοζλοντούι, και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να εξάγουμε τις ποσότητες του προηγούμενου έτους. Και αν αυτή τη στιγμή οι εξαγωγές μας ανέρχονται στα 500 MW με 600 MW, τον επόμενο μήνα θα είναι στο μηδέν εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας ενός αντιδραστήρα του Κοζλοντούι”.

Ο κ. Οφτσάρωφ δήλωσε: ”κάνουμε κάποιες προσπάθειες για επαναλειτουργία κάποιων σταθμών αποθεματικών, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, μπορεί όμως να θέσει σε κίνδυνο το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας. Φυσικά, θα επιτρέψουμε στο μάξιμουμ τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα από άλλες χώρες μέσω Βουλγαρίας, όπως το κάναμε μέχρι τώρα, αν φυσικά αυτό είναι τεχνικά δυνατό”.

Απαντώντας, ο κ. Σιούφας δήλωσε : ”Έχω πει και με άλλη αφορμή ότι αυτό είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Βουλγαρία. Και, βεβαίως, για αυτό το θέμα η εκφρασθείσα τοποθέτηση από την πλευρά του επιτρόπου, του κ. Πίμπαλγκς, είναι ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται”.

Τη συνάντηση των δύο υπουργών απασχόλησε και το θέμα της δεύτερης γραμμής διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, από τη Μαρίτσα της Βουλγαρίας στη Νέα Σάντα στην Ελλάδα, κάτι που ο κ. Σιούφας χαρακτήρισε ”εξαιρετικής σημασίας ενεργειακό έργο μεταξύ των δύο χωρών. Και περισσότερο για τη Βουλγαρία, η οποία ως εξαγωγός χώρα ηλεκτρικής ενέργειας θα διευρύνει τις δυνατότητες εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή με αυτή τη δεύτερη γραμμή”.

Όπως ανέφερε ο κ. Οφτσάρωφ, συμφωνήθηκε από τη στιγμή που υπάρχει η επίσημη θέση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει η κατασκευή και λειτουργία της δεύτερης αυτής γραμμής σύνδεσης, η οποία μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Τέλος, ο κ. Οφτσάρωφ ενημερώθηκε από τον κ. Σιούφα για τις δυνατότητες κατασκευής τερματικού σταθμού LNG, ενώ εκδήλωσε το ενδιαφέρον της Βουλγαρίας να συνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Νίκος Στεφάνου, και η πρέσβειρα της Ελλάδας στη Βουλγαρία, κ. Δανάη Κουμανάκου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v