Την αμέριστη εμπιστοσύνη του στους δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τις αποφάσεις που εκδίδουν εξέφρασε με αφορμή την έντονη κριτική που ασκήθηκε για κάποιες από αυτές, ο πρόεδρός του Νίκος Αγγελάρας.
Τους τελευταίους μήνες το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέδωσε αποφάσεις για διαφορά "καυτά" ζητήματα όπως είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού, η σύμβαση για την αξιοποίηση του Ελληνικού κ.α.
Οι αποφάσεις αυτές προκάλεσαν σε αρκετές περιπτώσεις έντονη κριτική από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σε απάντηση ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δήλωσε: «την αμέριστη εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο και στην ευθυκρισία των δικαστών, όλων των βαθμών, του δικαστηρίου και την πεποίθησή του ότι οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα συνεχίσουν να ασκούν τα δικαιοδοτικά τους καθήκοντα με την ίδια ευσυνειδησία και προσήλωση στην αρχή της νομιμότητας και στη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, ανεξαρτήτως τυχόν αποπειρών κάμψης του φρονήματός τους».
Εν τω μεταξύ ο κ. Αγγελάρας παρέδωσε χθες στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2013.
Σύμφωνα με την έκθεση το δημόσιο χρέος αυξήθηκε το 2013 κατά 16 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος και η αύξηση αυτή οφείλεται στην χρηματοδότηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού και κυρίως λόγω της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της κάλυψης ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων παλαιοτέρων ετών.
Σε άλλο σημείο αναφέρεται, ότι οι πραγματικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανέρχονται σε 133.726.068.519,09 ευρώ, παρουσιάζοντας απόκλιση κατά 10,31%, που οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες για δαπάνες πλέον των προβλέψεων, και κυρίως για:
1) εξοφλήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προηγουμένων ετών, ιδίως μέσω επιχορηγήσεων σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και νοσηλευτικά ιδρύματα και
2) στην αποπληρωμή χρεωλυσίων βραχυπρόθεσμων τίτλων εσωτερικού (εντόκων γραμματίων).
Υπογραμμίζεται για ακόμη μια φορά από το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι δεν έχει δημιουργηθεί «μητρώο παγίων», παρά το γεγονός ότι «αποτελεί ουσιώδη δημοσιονομική υποχρέωση», με συνέπεια μεταξύ των άλλων να «μην απεικονίζεται λογιστικά ούτε η παραχώρηση ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου».
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στον έλεγχο των ελλειμμάτων της Κυβέρνησης και ειδικά στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, αλλά και στην αντιμετώπιση των αιτιών που τα δημιουργούν διαχρονικά και επαναλαμβανόμενα. Και αυτό για να μην δημιουργούνται ελλείμματα και ληξιπρόθεσμες οφειλές, που έχουν ως συνέπεια να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός από την αναγκαστική κάλυψή τους.
Τέλος, για πολλοστή φορά επισημαίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι «στο εισπρακτικό υπόλοιπο του κρατικού απολογισμού δεν έχουν συμπεριληφθεί τα βεβαιωθέντα και μη εισπραχθέντα έσοδα των τελωνείων της χώρας».