Οι πιθανότητες διενέργειας πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα την ερχόμενη άνοιξη είναι υψηλότερες του 50% στην παρούσα φάση, καθώς δεν υπάρχει ακόμη πρόθεση στήριξης ενός κυβερνητικού υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας από τα μικρότερα κόμματα της Βουλής, υπογραμμίζει η Credit Suisse.
Η αβεβαιότητα σε σχέση με την εκλογή ΠτΔ σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν μια περαιτέρω άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε σε ριζική επανατιμολόγηση των ελληνικών επενδύσεων τις τελευταίες εβδομάδες.
Όπως αναφέρει ο οίκος, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις έχει δυο εξηγήσεις:
Πρώτον, το κόμμα έχει μετριάσει τη ρητορική του και εμφανίζεται λιγότερο ριζοσπαστικό στις τοποθετήσεις του: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απειλεί πλέον να αποκηρύξει το μνημόνιο ή να μην αποπληρώσει το δημόσιο χρέος, επιλέγοντας να τοποθετείται υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης και μιας –κάποιου τύπου- ελάφρυνσης του χρέους που είναι στα χέρια του επίσημου τομέα.
Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να πολώσει το πολιτικό σκηνικό, με σύγκρουση μεταξύ μιας «νέας» αριστεράς και της «παλιάς» δεξιάς, της Νέας Δημοκρατίας, με σταδιακή εξαφάνιση των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ως εκ τούτου, η πρόσφατη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μια περαιτέρω άνοδος του ριζοσπαστισμού στη χώρα, αλλά ως μια συνένωση πολλών «συνισταμένων» σε μια, που είναι πιθανόν να κερδίσει μια εκλογική αναμέτρηση και να καταθέσει μια πιο μετριοπαθή πολιτική πρόταση.
Ωστόσο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δεν δείχνει να μπορεί να κυβερνήσει μόνος του, με ξεκάθαρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έτσι, το πρόβλημα είναι τόσο μιας ενδεχόμενης παρατεταμένης αβεβαιότητας για τη δημιουργία κυβερνητικού σχηματισμού, όσο και των επιλογών της νέας κυβέρνησης – αναλόγως του ποιοι θα είναι οι κυβερνητικοί εταίροι. Ένας συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ με τη νέα κεντροαριστερή κίνηση, το Ποτάμι, υποδηλώνει μια πιο παραδοσιακή κεντροαριστερή προσέγγιση από ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ συνασπισθεί με πιο ακραία κόμματα της Βουλής, κάτι που θα οδηγήσει σε πιο εθνικιστική προσέγγιση και σκληρό μέτωπο με Ε.Ε. και ΔΝΤ.
Η Credit Suisse σημειώνει επίσης ότι τα παραδοσιακά κόμματα μπορούν να αναδιοργανωθούν και να παρουσιάσουν νέες πολιτικές προτάσεις και νέους ανθρώπους εάν οδηγηθούν σε πρόωρες εκλογές.
Εν κατακλείδι, ο οίκος υπογραμμίζει ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις και έχει σημαντικές πιθανότητες να βρεθεί στην κυβέρνηση, ταυτόχρονα γίνεται λιγότερο ριζοσπαστικός, ενώ και το μακροοικονομικό υπόβαθρο δεν είναι το ίδιο με το 2012, τη στιγμή που χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν δείξει ότι υπάρχει ζωή μετά την κρίση και το μνημόνιο.
Ως εκ τούτου, ενώ ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα «ενοχλήσουν» τις αγορές, δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε συστημική κρίση στην ευρωζώνη, όπως συνέβη το 2012.