Υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα περάσουν το επόμενο διάστημα οι ενέργειες των τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων και προβληματικών δανείων, ως απόρροια σχετικής υποχρέωσης που έχει αναλάβει η χώρα και για την οποία πιέζει η τρόικα.
Το μνημόνιο προβλέπει ότι θα πρέπει να επισπευσθεί η διαδικασία εξυγίανσης του ισολογισμού των τραπεζών και η τρόικα ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, να αναλάβει το ΤΧΣ τον ρόλο του εποπτικού μηχανισμού.
Το θέμα αναμένεται να τεθεί στη συζητούμενη αναθεώρηση των Πλαισίων Συνεργασίας (Relationship Framework Agreements – RFAs) που διέπουν τις σχέσεις του Ταμείου με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η αναθεώρηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον περασμένο Ιούλιο, εξαιτίας όμως της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης έμεινε ανοικτή ως σήμερα.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση της άσκησης για τις συστημικές τράπεζες το θέμα της αντιμετώπισης της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης επανέρχεται δριμύτερο καθώς η αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού της ΕΚΤ προσέθεσε στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα προβληματικά. Αυτά δηλαδή που τυπικά μέχρι τις 26 Οκτωβρίου ήταν ενήμερα, κρίθηκε, όμως, από την αξιολόγηση ότι απαιτούνται απομειώσεις.
Με βάση τα στοιχεία του ελέγχου και την προβολή τους στο σύνολο του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, η μη εξυπηρετούμενη έκθεση αυξήθηκε έως και 4,4% φθάνοντας σε μια τράπεζα στο 50% του συνολικού χαρτοφυλακίου.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία των τραπεζών, η μη εξυπηρετούμενη έκθεση ανήλθε στο 39% στην Alpha από 37,6%, στο 34,4% στην Εθνική από 31,2% και στο 50% στην Πειραιώς από 45,6%. Στη Eurobank μειώθηκε οριακά στο 34% από 34,1%. Ο δείκτης κάλυψης αντίστοιχα διαμορφώθηκε στο 42% για την Πειραιώς και στο 48% γαι Alpha - Eurobank.
Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα η τρόικα ζητά να υπάρξει συμφωνία μεταξύ αρχών και διοικήσεων των τραπεζών σε ένα πλάνο με σαφείς στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Την εφαρμογή του σχεδίου θα παρακολουθεί, όπως όλα δείχνουν, το ΤΧΣ, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται στο αρχικό σχέδιο αναδιάρθρωσης των RFAs που υποβλήθηκε στις τράπεζες και στην τρόικα το περασμένο καλοκαίρι.
Με δεδομένο ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση των Πλαισίων Συνεργασίας είναι ακόμη ανοικτή, είναι πιθανό στη διάταξη να επέλθουν επιμέρους τροποποιήσεις, που δεν θα αλλάζουν την ουσία της ρύθμισης όπως σημειώνουν συστημικοί παράγοντες. «Οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε εξυγίανση του ισολογισμού τους και το ΤΧΣ θα αποκτήσει τη δυνατότητα ελέγχου των επιδόσεών τους» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Σημειώνεται ότι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί προτεραιότητα της εποπτικής αρχής, όπως σημειώθηκε στις δηλώσεις Στουρνάρα, αλλά και στη φρασεολογία που συνόδευσε τα αποτελέσματα των ευρημάτων της άσκησης προσομοίωσης.