Ζανιάς: Το πολιτικό ρίσκο σκιάζει τις επιτυχίες

«Κάνουμε πολύ θόρυβο και οι επενδυτές αντί να εστιάσουν στα οικονομικά επιτεύγματα που έγιναν, ασχολούνται με το πολιτικό ρίσκο», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΤΕ. Περνάει σε φάση ανάπτυξης η Ελλάδα, εκτιμήσεις για μείωση ανεργίας στο 12% έως το 2020.

Ζανιάς: Το πολιτικό ρίσκο σκιάζει τις επιτυχίες

Η ελληνική οικονομία περνάει σε φάση ανάπτυξης μετά από μια μακρά περίοδο σταθεροποίησης η οποία στοίχισε πάρα πολύ σε όρους απώλειας εισοδήματος και κυρίως σε όρους ανεργίας, υπογράμμισε σε ομιλία του στο Ηράκλειο Κρήτης ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς. 

Ο πρόεδρος της ΕΤΕ, μιλώντας σε δείπνο με πελάτες της τράπεζας, υπογράμμισε ότι "για αρκετά χρόνια σπρώχναμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί μιας επίπλαστης ανάπτυξης η οποία στηριζόταν στην κατανάλωση με δανεικά".

Μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές που γίνονται και που πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται για αρκετό καιρό ακόμη βοηθούν στην μετατροπή του αναπτυξιακού προτύπου που μας οδήγησε στην κρίση σε ένα νέο που θα στηρίζεται πλέον στις επενδύσεις, την παραγωγή και τις εξαγωγές. Αν αυτό το νέο αναπτυξιακό πρότυπο δεν κυριαρχήσει, και πάλι στην άμμο θα χτίζουμε. Τα πρώτα σημάδια όμως είναι και εδώ ενθαρρυντικά, τόνισε.

Ο κ. Ζανιάς έδωσε έμφαση στην ανάγκη διατήρησης μιας σταθερής πορείας για τη χώρα. «Πιστεύω ακράδαντα πως αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι να κρατήσουμε σταθερή πορεία. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ξεκινήσει η γρήγορη αποκλιμάκωση του μεγαλύτερου προβλήματος της χώρας που δεν είναι άλλο από την ανεργία», τόνισε. 

Μάλιστα, σημείωσε ότι οικονομετρικό υπόδειγμα της Εθνικής Τράπεζας το οποίο συνδέει την κερδοφορία των επιχειρήσεων, τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας και την απασχόληση δείχνει πως τα επόμενα έξι χρόνια μπορούν να δημιουργηθούν στη χώρα 720 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, γκρεμίζοντας το ποσοστό της ανεργίας ακόμη και κάτω του 21% το 2016 και κάτω του 12% το 2020. «Οι θέσεις αυτές αναμένεται να είναι και πιο σίγουρες γιατί δεν θα στηρίζονται, όπως πριν την κρίση, σε ελλείμματα και δανεικά», υπογράμμισε.

Η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, υπογράμμισε, είναι κομβικής σημασίας καθώς βελτιώνει την κερδοφορία των επιχειρήσεων και τις συνθήκες αποπληρωμής των υπαρχόντων δανείων και επηρεάζει θετικά τα business plans των επιχειρήσεων στα οποία στηρίζονται οι νέες χρηματοδοτήσεις, οι αναδιαρθρώσεις δανείων όπου αυτές χρειάζονται, καθώς και την αξία των τυχόν ενέχυρων.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες κινήσεις στις αγορές, τόνισε ότι "δείχνουν πόσο εύθραυστη είναι η αξιοπιστία της χώρας. Δυστυχώς κάνουμε πάρα πολύ θόρυβο και οι επενδυτές αντί να εστιάσουν στα οικονομικά επιτεύγματα που έγιναν με τόσες θυσίες ασχολούνται με το πολιτικό ρίσκο. Παράλληλα υπάρχουν εξωτερικές επιδράσεις, όπως η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη και στην Κίνα, τα ερωτηματικά για την δυνατότητα της ΕΚΤ να ενεργήσει αποτελεσματικά κλπ, που προσθέτουν στα δικά μας «καμώματα». Όποια όμως και να είναι η πηγή των προβλημάτων μας, εμείς πληρώνουμε τις συνέπειές τους και εμείς πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Και οι συνέπειες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται δειλά-δειλά με την παρουσίαση κόπωσης σε κάποιους βραχυχρόνιους δείκτες".

Ο πρόεδρος της Εθνικής σύγκρινε την Ελλάδα με την Πορτογαλία, σημειώνοντας ότι θεωρεί «λυπηρό το γεγονός πως μια άλλη παρόμοια με μας χώρα όπως η Πορτογαλία που και αυτή ήταν σε πρόγραμμα και που βγήκε από αυτό σχετικά αθόρυβα, να δανείζεται με επιτόκια λίγο πάνω από το 3% και εμείς γύρω στο 7,5%, που δυο εβδομάδες πριν προσέγγισε και το 9%. Είναι περισσότερο λυπηρό ακόμη αν σκεφτούμε πως εμείς έχουμε στον προϋπολογισμό ήδη πρωτογενή πλεονάσματα ενώ η Πορτογαλία προσπαθεί ακόμη να τα πετύχει».

Η εικόνα των τραπεζών 

Οι ελληνικές τράπεζες αναδιαρθρωμένες και πλήρως κεφαλαιοποιημένες μπορούν να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον και να συγκεντρωθούν πλέον στην πραγματική δουλειά τους, που δεν είναι άλλη από την χρηματοδότηση της ανάπτυξης, υπογράμμισε ο κ. Ζανιάς. 

Η Εθνική Τράπεζα, σημείωσε, αποδεικνύεται πως διαθέτει όχι μόνο την ρευστότητα αλλά και τα απαραίτητα κεφάλαια για να διαδραματίσει τον κεντρικό ρόλο που έχει στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

*Η ομιλία του Γ. Ζανιά δημοσιεύεται ολόκληρη στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v