Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγγελική έρευνα για την «κατάληψη» του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο πρύτανης κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το πλημμέλημα της διατάραξης λειτουργίας πανεπιστημίου. Η κόντρα με ΣΥΡΙΖΑ και η σύγκρουση στη Βουλή. Η παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας.

Εισαγγελική έρευνα για την «κατάληψη» του Πανεπιστημίου Αθηνών

Την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για την ιδιότυπη κατάληψη του πανεπιστημίου Αθηνών διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηλίας Ζαγοραίος μετά από μήνυση του πρύτανη του πανεπιστημίου Θεόδωρου Φορτσάκη.

Ο πρύτανης κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το πλημμέλημα της διατάραξης λειτουργίας πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη μήνυσή του o κ. Φορτσάκης δεν ζητά παρέμβαση της αστυνομίας και αναφέρει ότι δεν υπάρχουν καταστροφές στο πανεπιστήμιο.

Τονίζει όμως ότι η συμπεριφορά των ατόμων που μπήκαν στο χώρο δυσχεραίνει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, το οποίο όμως - όπως φέρεται να αναφέρει - σήμερα λειτούργησε κανονικά.

Αντιπαράθεση για το ΕΚΠΑ - «Σύγκρουση» στη Βουλή

Σε νέα εστία αναταραχής ανάμεσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα και τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί το ζήτημα της φύλαξης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, μετά την απόφαση του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη να μην επιτρέψει την είσοδο στους χώρους των προπυλαίων, φοιτητών που ήθελαν να προχωρήσουν σε κατάληψη, ως αντίδραση στην απόφαση των πρυτανικών αρχών να ορίσουν κανόνες και διαδικασίες ελέγχου για όσους εισέρχονται σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Αθηνών, στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος θα επιτρέπεται αποκλειστικά η πρόσβαση των εργαζομένων, των πανεπιστημιακών και των φοιτητών με την επίδειξη των σχετικών εγγράφων.

Η κόντρα πήρε διαστάσεις, μετά τις δηλώσεις του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρο Φορτσάκη, που κατήγγειλε «πολιτειακή ανωμαλία, βία και αντισυνταγματική συμπεριφορά», με αφορμή την είσοδο τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην πρυτανεία.

Η απάντηση της Κουμουνδούρου ήταν να κατηγορήσει τον κ. Φορτσάκη ότι με την πρακτική του δεν προστατεύει το πανεπιστήμιο, αλλά το κλείνει για «να ολοκληρωθεί η επιχειρηματική του μετάλλαξη».

Σήμερα, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, ο κ. Φορτσάκης κατήγγειλε ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι υποκινητές της κατάληψης στον χώρο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Εγώ μπορώ να μπω στην Κουμουνδούρου χωρίς να πάρω άδεια; Στο πανεπιστήμιο μπαίνουν όσοι έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο, οι υπόλοιποι ζητούν άδεια. Και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ευπρόσδεκτοι αρκεί να πάρουν άδεια».

Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε ο κ. Ζαχαρίας Τριγάζης, μέλος της ομοσπονδίας διοικητικού προσωπικού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος αρνήθηκε ότι το πανεπιστήμιο τελεί υπό κατάληψη ενώ κατηγόρησε τον κ. Φορτσάκη για ελλιπή ενημέρωση.

Χθες το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξέδωσε και ανακοίνωση με την οποία κατήγγειλε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολο Αλεξόπουλο, Χρήστο Μαντά και Θεανώ Φωτίου, ότι «εισήλθαν χωρίς άδεια στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ, στα Προπύλαια, διευκολύνοντας παράλληλα την ανεξέλεγκτη είσοδο σε φοιτητές και άλλους συμπαριστάμενους που δεν είχαν κάποια προγραμματισμένη εργασία στον χώρο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι τρεις βουλευτές απαίτησαν την άρση των μέτρων ελέγχου κατά την είσοδο στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ και την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων. Σημειώνεται, ότι αστυνομικές δυνάμεις δεν υπήρχαν στον πέριξ χώρο. Η ομάδα φοιτητών και εργαζομένων, που φαίνεται να πρόσκεινται στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και εισήλθαν μαζί με τους βουλευτές, πραγματοποιούν αυτήν τη στιγμή χωρίς σχετική άδεια συνάντηση- συνέλευση σε αίθουσα του κτιρίου με εγκατάσταση μικροφωνικών και μεγαφωνικών συστημάτων!».

Οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του κεντρικού κτιρίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση των πρυτανικών Αρχών, την περασμένη εβδομάδα, να απαγορευθεί η πρόσβαση σε όσους δεν είχαν εργασία και να κλειδώσουν τις πόρτες για να εμποδίσουν ομάδα φοιτητών να πραγματοποιήσει κατάληψη.

Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας

Το Σύνταγμα που κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και τον νόμο για την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου επικαλείται ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, για τη δυνατότητα των Ιδρυμάτων να αποφασίζουν τους τρόπους φύλαξης και προστασίας και των χώρων των ΑΕΙ αλλά και των φοιτητών και του προσωπικού που δραστηριοποιείται εντός αυτών.

Το έγγραφο του κ. Λοβέρδου διαβιβάστηκε στη Βουλή, στις 16 Οκτωβρίου, ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ, Παναγιώτα Ιακωβίδου, για τη φύλαξη των ΑΕΙ.

Ένταση στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ένταση στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στον απόηχο των όσων συνέβησαν χθες στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όλα ξεκίνησαν με την αναφορά του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου στην «διαμαρτυρία» που δέχθηκε εκ μέρους του Πρύτανη ότι με πρωτοβουλία και συμμετοχή συναδέλφων (σ.σ. βουλευτών) έγινε παραβίαση του χώρου της πρυτανείας του Πανεπιστημιου.

«Τα θέματα της ασφάλειας και της καθαριότητας εμπίπτουν στο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και κάθε Πανεπιστήμιο θα πάρει τις αποφάσεις που θέλει», είπε, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρούν ήδη από κάτω, εκτός μικροφώνου όμως. «Δεν αναφέρομαι σε εσάς.

Μπορώ και να το κάνω (...) Πρέπει να είμαστε ομόφωνοι εδώ. Είναι πρυτάνεις πανεπιστημίων και πρόεδροι ΤΕΙ», είπε, σημειώνοντας ότι σε ό,τι αφορά τα θέματα αυτά τουλάχιστον, της πρυτανείας, ο χώρος δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι» και δεν μπορεί κανείς να μπαίνει και να βγαίνει όποτε θέλει και ζητώντας να προχωρήσει το εκπαιδευτικό έτος χωρίς προβλήματα.

Με τον πρόεδρο της επιτροπής να επιχειρεί να ξεκινήσει τη διαδικασία, τον διέκοψε η Θεανώ Φωτίου, λέγοντας «δεν αρχίζει καμία διαδικασία» και παρακαλώντας τον να δώσει ένα λεπτό για να πουν οι βουλευτές που βρέθηκαν χθες στο ΕΚΠΑ να πουν τι συμβαίνει, ώστε να μην 'παραπληροφορείται' το Σώμα.

Αφού αυτό συνέβη, η κ.Φωτίου εξήγησε ότι χθες στις 12 το μεσημέρι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκαν το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου ζητώντας να δουν τον πρύτανη, χαρακτηρίζοντας σοβαρά όσα γίνονται, με τους εργαζόμενους να κλειδώνονται και να ξεκλειδώνονται όταν τελειώνει η βάρδιά τους.

Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι είδαν τον αντιπρύτανη και όταν είπαν ότι θέλουν να δουν και τον πρύτανη τους κατηγόρησαν για αντισυστημική συμπεριφορά.

«Αυτές οι δηλώσεις είναι απαράδεκτες και παραπέμπουν σε άλλες εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε», είπε, δηλώνοντας ότι σέβονται τον πανεπιστημιακό θεσμό και όχι τον κ.Φορτσάκη «Θα αποσύρουμε τα όσα λέμε αν εκείνος ζητήσει συγγνώμη», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, έκκληση να μην περιγράφονται ως να προκαλούν πολιτική ανωμαλία και φέρονται αντισυνταγματικά, έκανε ο Χρήστος Μαντάς, διαβεβαιώνοντας πως δεν έσπρωξαν καμία πόρτα και δεν μπήκε κόσμος μέσα, ημί μόνον φοιτητές και καθηγητές.

«Μας ξέρετε όλους. Ούτε κουκούλες είχαμε. Πήγαμε να συμβάλουμε στην επίλυση του θέματος», είπε, για να λάβει την απάντηση του κ.Λυκουρέντζου ότι το κόμμα του έχει δείξει ανοχή σε πρακτικές κουκουλοφόρων. «Όλοι ξέρουν ποιοι είναι οι πυρπολιτές των πανεπιστημίων, ποιοι χτίζουν πόρτες πρυτανείων και ποιοι εξυπηρετούν την ανομία», είπε ζητώντας «να τελειώνουν οι εικόνες ντροπής με τους νονούς».

«Πού φοβάμαι ότι ο συγκεκριμένος πρύτανης πυροδοτεί ένα κλίμα που είναι αναντίστοιχο με τα προβλήματα που υπάρχουν», είπε ο Τάσος Κουράκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο να μην μπορούν να μπουν στο πανεπιστήμιο Έλληνες βουλευτές.

«Δεν ανησυχείτε όταν τα ΑΕΙ καίγονται, όταν τα ΑΕΙ υποβαθμίζονται. Δεν ανησυχείτε όταν οι φοιτητές χάνουν εξάμηνα», παρενέβη ο Κώστας Σκρέκας, ρωτώντας γιατί ποτέ δεν επισκέφθηκαν τους πρυτάνεις.

«Τι έκανε ο πρύτανης; Οργάνωσε μία διαδικασία ελέγχου των ανθρώπων που μπαίνουν στην πρυτανεία. Θέλετε να γίνει η χώρα 'μπάτε σκύλοι'. Δεν θα σας αφήσουμε να φέρετε στην χώρα αναρχία», είπε, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η συζήτηση που άνοιξε είναι συζήτηση περί νομου και τάξης», είπε η Διαμάντω Μανωλάκου, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να μπουν στο στόχαστρο οι φοιτητές και οι καθηγητές «Οι περισσότεροι φοιτητές αγωνιούν για τις σπουδές και το μέλλον τους», είπε.

Παρεμβαίνοντας, ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε να μην κρατήσει άλλο αυτή η ιστορία. Σημειώνοντας ότι μίλησε με τον κ.Φορτσάκη και κανείς υπάλληλος δεν κλειδώνεται, υποστήριξε ότι διανυκτερεύουν 100 άτομα στην πρυτανεία, και τάχθηκε υπέρ του να λέει ποιος είναι αυτός που εισέρχεται στην πρυτανεία.

«Η ανησυχία έφερε τρεις βουλευτές μεγάλου πολιτικού κόμματος να επιχειρούν να μπουν στο πανεπιστήμιο ενώ δεν είχαν δικαίωμα να μπουν με τον τρόπο που το έκαναν.

Ανήσυχους έλεγαν τους τραμπούκους. Εσείς δεν είστε τέτοιοι, Είστε σοβαροί άνθρωποι. Είστε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε, παίρνοντας το μέρος του πρύτανη για τα μέτρα που πήρε σε χώρους όπου καταστράφηκαν πίνακες και άλλες υποδομές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v