Αντιμέτωπος με την Δικαιοσύνη, και συγκεκριμένα με τους δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα βρεθεί και πάλι για τον «χορό» των εκατομμυρίων που στήθηκε γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος πρωτοδίκως έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη είκοσι ετών.
Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που τον έκρινε σε πρώτο βαθμό, αποδείχθηκε πλήρως ότι ο πρώην υπουργός προέβη σε «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και μάλιστα με την επιβαρυντική περίσταση του «κατ' επάγγελμα».
Ο πάλαι ποτέ υπουργός καταδικάστηκε χωρίς κανένα ελαφρυντικό, όπως άλλωστε συνέβη και με τους υπόλοιπους καταδικασθέντες. Εξαίρεση απετέλεσε, ο ξάδελφος του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας ο οποίος συνεργάστηκε με τις αρχές και του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
Σύμφωνα με την πρωτοβάθμια απόφαση, σε κάθειρξη 16 ετών καταδικάστηκε ο πρώην γ.γ. οπλικών συστημάτων και τότε στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννης Σμπώκος, ενώ σε κάθειρξη 12 ετών καταδικάστηκαν η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου Βίκυ Σταμάτη και η κόρη του Αρετή, καθώς και ο Αστέριος Οικονομίδης.
Σε κάθειρξη 13 ετών καταδικάστηκαν επίσης η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο Γιώργος Σαχπατζίδης, ενώ σε ποινή φυλάκισης δέκα ετών καταδικάστηκαν οι: Νίκος Γεωργουλάκης, Γιώργος Κωνσταντάτος, Οράτιος Μελάς και Κωνσταντίνος Αντωνιάδης και γνωστή δικηγόρος.
Ο Νίκος Ζήγρας καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών, ενώ αντίστοιχη ποινή επέβαλε το δικαστήριο στους Παναγιώτη Σταμάτη, Γκούντρουν Μολντεναουερ, Φώτη Αρβανίτη και Νίκο Καρατζά.
Αντίθετα, το δικαστήριο απάλλαξε των κατηγοριών τον δικηγόρο Σπύρο Χατζηνικολάου και τον επιχειρηματία Παντελή Ζαχαριάδη.
Η απόφαση
Σύμφωνα με την κρίση των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τελέστηκε το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας από τον πρώην υπουργό Άμυνας, ο οποίος - κατά την απόφαση - ζήτησε υπόσχεση χρημάτων από την άνοιξη του 1997 ως τη λήξη της θητείας του (στις 23 Οκτωβρίου 2001), που συνδέονται με την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων και των TORM1. Τα ωφελήματα που φέρεται να διακινήθηκαν ήταν 55 εκατομμύρια ευρώ και καταβάλλονταν τμηματικά στον πρώην υπουργό από παρένθετα πρόσωπα και υπεράκτιες εταιρείες.
Κρατούμενοι στις φυλακές όπου εκτίουν την ποινή τους είναι οι Άκης Τσοχατζόπουλος, Φρόσω Λαμπροπούλου, Γιώργος Σαχπατζίδης, Βίκυ Σταμάτη, Γιάννης Σμπώκος και Αρετή Τσοχατζοπούλου.
Ο Αστέριος Οικονομίδης αφέθηκε ελεύθερος, καθώς το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεσή του με την επιβολή χρηματικής εγγυοδοσίας 50.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.
Αναστολή δόθηκε και στον μέχρι τότε προσωρινά κρατούμενο εξάδελφο του πρώην υπουργού, Νίκο Ζήγρα.
Για όλους τους υπόλοιπους καταδικασθέντες το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.
Επίσης βάσει της απόφασης διατάχθηκε δήμευση ακινήτων μεταξύ των οποίων και αυτό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ενώ ορίστηκε και καταβολή αποζημίωσης προς το Δημόσιο. Ετσι, ο Άκης Τσοχατζόπουλος υποχρεούται να καταβάλλει 1 εκατομμύριο ευρώ, ο Γιάννης Σμπώκος 500.000 ευρώ και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες 100.000 έκαστος πλην των Π. Σταμάτη, Γκ. Μολντενάουερ, Φ. Αρβανίτη και Ν. Καρατζά που κρίθηκαν χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της διάπραξης κατ' επάγγελμα, οπότε το ποσό που υποχρεούνται να καταβάλουν ορίζεται στα 50.000 ευρώ.