Τράπεζες: 2+1 «καυτές» εκκρεμότητες για stress test

Ξεκινά η ενημέρωση για επιμέρους στοιχεία της άσκησης. Οι «εκκρεμότητες» για να βγουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα οι κεφαλαιακές ανάγκες. Από τι κινδυνεύει το «μαξιλάρι» 2 δισ. του tax credit. Τα πλάνα αναδιάρθρωσης και οι πλειστηριασμοί.

Τράπεζες: 2+1 «καυτές» εκκρεμότητες για stress test

Την πρώτη αποσπασματική εικόνα για τα ευρήματα της άσκησης προσομοίωσης θα πάρουν σήμερα και αύριο οι εγχώριες συστημικές τράπεζες, καθώς στο πλαίσιο του εποπτικού διαλόγου που άνοιξε από την περασμένη Δευτέρα έχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με στελέχη της ΕΚΤ.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα διενεργηθεί έλεγχος προκαταρκτικών στοιχείων και δεδομένων της άσκησης, ενώ θα υπάρξει και συζήτηση επί μεθοδολογικών θεμάτων. Όπως γίνεται αντιληπτό οι τράπεζες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν γνώση για στοιχεία του stress test επί των οποίων καλούνται να διατυπώσουν εντός διημέρου τις θέσεις και τις παρατηρήσεις τους.

Πρόκειται όμως, όπως διευκρινίζουν τραπεζικά στελέχη, για αποσπασματική ροή στοιχείων, που δύσκολα θα επιτρέψει τον σχηματισμό ολοκληρωμένης άποψης για τα ευρήματα που θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου.

Άλλωστε η ΕΚΤ έχει περιβάλει τη διαδικασία με αυστηρό πλαίσιο, φθάνοντας να απαιτήσει από τις ελεγχόμενες τράπεζες ακόμη και την υπογραφή συμφώνων εμπιστευτικότητας, ώστε να μη διαρρεύσουν στοιχεία το τριήμερο μεταξύ 24ης Οκτωβρίου (ημερομηνία όπου εκτιμάται ότι θα γνωστοποιηθούν στην κάθε τράπεζα τα ευρήματα που την αφορούν) και 27ης Οκτωβρίου, όταν και αναμένεται να εκδοθούν οι ανακοινώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη εγχώριων τραπεζών, κανείς πλην της ΕΚΤ δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα ούτε για το πρώτο σκέλος της άσκησης, τα αποτελέσματα, δηλαδή, της αξιολόγησης ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (AQR) η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη Αυγούστου. Ως εκ τούτου, αρνούνται να σχολιάσουν τις πληροφορίες για κεφαλαιακό άνοιγμα, ύψους 7 δισ. ευρώ από το AQR.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η άσκηση για τις εγχώριες τράπεζες έχει ακόμη 2+1 καυτές εκκρεμότητες. Από τον τρόπο με τον οποίο θα κλείσουν θα καθορισθεί σε σημαντικό βαθμό αν οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν θα είναι διαχειρίσιμες, όπως ποντάρουν οι αναλυτές ξένων και εγχώριων χρηματιστηριακών εταιρειών.

Τι θα γίνει με το πρόσθετο μαξιλάρι 2 δισ. από το tax credit

Η πρώτη έχει να κάνει με την επικείμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής για τη ρύθμιση του tax credit που ψήφισε πρόσφατα η Ελλάδα. Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr ένα μάλλον τυπικό θέμα κινδυνεύει να γίνει πολιτικό καθώς διατυπώνονται φωνές για κεφαλαιακές διευκολύνσεις στις χώρες του Νότου. 

Ως απόρροια των πολιτικών ενστάσεων και με δεδομένο ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις για τις εγχώριες τράπεζες είναι υψηλές, φθάνοντας να αντιστοιχούν ως και το 30% των εποπτικών κεφαλαίων, δεν υπάρχει σιγουριά ότι η ΕΒΑ θα αναγνωρίσει τη διάταξη της κυβέρνησης ως έχει.

Ως εκ τούτου, η αγορά περιμένει την έκδοση της απόφασης από την EBA η οποία θα καθορίσει αν οι εγχώριες τράπεζες θα έχουν πρόσθετο κεφαλαιακό μαξιλάρι τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, μειώνοντας έτσι ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες της άσκησης.

Πώς θα προσμετρηθούν τα πλάνα αναδιάρθρωσης

Ανοικτό παραμένει και το θέμα πώς θα συνυπολογισθεί η επίδραση των σχεδίων αναδιάρθρωσης, που έχουν ήδη εγκριθεί από την DG Comp. 

Παρότι η ΕΚΤ έχει αποδεχθεί να αξιολογηθούν οι ενέργειες των πλάνων αναδιάρθρωσης και με δυναμικό μοντέλο, δεν έχει συμφωνήσει, προς το παρόν, να συμπεριληφθεί η τυχόν θετική διαφορά μεταξύ στατικής και δυναμικής αξιολόγησης στις δράσεις μετριασμού των κεφαλαιακών αναγκών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών η ΕΚΤ δεν πρόκειται να πάρει ανοικτά θέση για το παραπάνω ζήτημα, αλλά το γεγονός ότι θα αξιολογήσει τα πλάνα αναδιάρθρωσης και δυναμικά, δημοσιεύοντας, μάλιστα, το αποτέλεσμα, δημιουργεί την αισιοδοξία ότι τελικώς θα γίνει συνυπολογισμός.

Τι θα γίνει με την προστασία από πλειστηριασμούς

Η τρίτη μικρότερης σημασίας εκκρεμότητα για τις ελληνικές τράπεζες εν όψει του stress test είναι τι θα πράξει η κυβέρνηση για το θέμα της προστασίας πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. 

Το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας λήγει στο τέλος του έτους. Με αυτό το δεδομένο η ΕΚΤ αποτίμησε τις εξασφαλίσεις (ενυπόθηκες) που είχαν οι τράπεζες για μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια. Αν η κυβέρνηση, όπως αφήνει να εννοηθεί, φέρει αιφνιδιαστικά νόμο με τον οποίο παρατείνει την προστασία από πλειστηριασμούς υπάρχει κίνδυνος για δυσάρεστες ανατροπές.

Όπως είναι γνωστό η ΕΚΤ θα ανακοινώσει, πιθανότατα στις 26 Οκτωβρίου, τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών με βάση την άσκηση προσομοίωσης που διενεργήθηκε στον ισολογισμό της 31ης Δεκεμβρίου του 2013.

Ακολούθως οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν διενεργήσει ως την 30ή Σεπτεμβρίου 2014 όπως αυξήσεις κεφαλαίου και πωλήσεις θυγατρικών. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες άντλησαν μέσα στο 2014 συνολικά 8,3 δισ. ευρώ με αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ προχώρησαν και σε πωλήσεις θυγατρικών (ΑΤΕ Ασφαλιστική) και συμμετοχών (Eurobank Properties, EYΔΑΠ κ.ά.).

Αν οι συντελεσθείσες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης καθώς και τα προ προβλέψεων κέρδη 6μήνου ή 9μήνου 2014 (ανάλογα με το τι έχουν δημοσιεύσει τα πιστωτικά ιδρύματα) δεν αρκούν για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες, θα πρέπει να υποβάλουν εντός δύο εβδομάδων σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v