Το 2013 ο ιδιωτικός πλούτος στην Ευρώπη ξεπέρασε τα προ κρίσης επίπεδα και ανήλθε στο νέο ιστορικό υψηλό των 56 τρισ. ευρώ, αλλά η πορεία δεν ήταν ανοδική για όλες τις χώρες.
Σύμφωνα με έρευνα της ελβετικής τράπεζας Julius Baer, από το 2007 ο πλούτος στην Γερμανία και στην Ελβετία αυξήθηκε κατά 1 τρισ. ευρώ και 2 τρισ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 169 δισ. ευρώ ή 23% και στην Ισπανία κατά 1,4 τρισ. ευρώ ή 28%.
Η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία διαθέτουν περίπου τα τρία τέταρτα του συνολικού πλούτου στην Ευρώπη.Το Λουξεμβούργο είναι η χώρα με την μεγαλύτερη περιουσία ανά κάτοικο, με τον μέσο ενήλικο να έχει πλούτο πάνω από 400.000 ευρώ. Την ίδια ώρα ο μέσος πλούτος στην Ελλάδα ανέρχεται σε μόλις 58.900 ευρώ και στην Ισπανία σε 92.300 ευρώ.
Με βάση την έκθεση «Wealth Report: Europe» πλουσιότερο 10% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών κατέχει πάνω από το 50% του πλούτου της ηπείρου, ενώ το φτωχότερο 50% κατέχει λιγότερο από το 10%.
Η συγκέντρωση πλούτου είναι υψηλότερη στην Αυστρία και στη Γερμανία όπου το 40% και το 35% του συνολικού ιδιωτικού πλούτου βρίσκεται στα χέρια του πλουσιότερου 1% και χαμηλότερη στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ολλανδία (όπου το πλουσιότερο 1% κατέχει 15% ή λιγότερο του συνολικού πλούτου).
«Το μεγάλο θέμα εδώ δεν είναι μόνο ότι το 10% κατέχει το 50% του πλούτου, αλά ότι το 10% στον πάτο έχει πολύ λιγότερα» ανέφερε ο CIO της ελβετικής τράπεζας, Bukhard Varnholt. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η υπερβολική ανισότητα επιβραδύνει την ανάπτυξη μιας χώρας και αποδυναμώνει την ζήτηση» πρόσθεσε.