Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο αποκλεισμός γυναικών από τους Ειδικούς Φρουρούς

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία ότι ο αποκλεισμός των γυναικών από διαγωνισμό που έγινε το 2000 για την πρόσληψη 1400 ειδικών φρουρών είναι αντισυνταγματικός.

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο αποκλεισμός γυναικών από τους Ειδικούς Φρουρούς

Αντισυνταγματικός κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο αποκλεισμός των γυναικών από διαγωνισμό για πρόσληψη ειδικών φρουρών της ΕΛΑΣ, ενώ υπό κρίση βρίσκεται και μεταγενέστερη νομοθετική ρύθμιση που ναι μεν επέτρεπε στις γυναίκες να συμμετέχουν στο διαγωνισμό αλλά έθετε όριο ύψους 1.70 αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο την πλειοψηφία του ... αδύναμου φύλου.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία ότι ο αποκλεισμός των γυναικών από διαγωνισμό που έγινε το 2000 για την πρόσληψη 1400 ειδικών φρουρών είναι αντισυνταγματικός.

Ο αποκλεισμός των γυναικών στηριζόταν στον Ν. 2734/1999, που αναφέρει πως για την κάλυψη των θέσεων Ειδικών Φρουρών, τα ειδικά καθήκοντα των οποίων λόγω του επικινδύνου και των ιδιαιτεροτήτων των εργασιακών συνθηκών, απαιτούν ιδιαίτερα φυσικά και σωματικά προσόντα, προσλαμβάνονται Έλληνες πολίτες άνδρες και κατά συνέπεια δεν προβλέπεται η πρόσληψη γυναικών.

Η επίμαχη διάταξη κρίθηκε αντισυνταγματική κατά πλειοψηφία με το σκεπτικό ότι «η επίκληση στην εισηγητική έκθεση του ν. 2734/1999 των καθηκόντων των ειδικών φρουρών, καθώς και του στοιχείου του επικινδύνου και των ιδιαιτεροτήτων των εργασιακών συνθηκών των καθηκόντων αυτών, η άσκηση των οποίων απαιτούν ιδιαίτερα φυσικά και σωματικά προσόντα, δεν αποτελούν λόγω της γενικότητάς τους, σε συνδυασμό και με τα διδάγματα της κοινής πείρας, κριτήρια συγκεκριμένα και πρόσφορα να δικαιολογήσουν το θεσπιζόμενο αποκλεισμό των γυναικών από το σύνολο των δραστηριοτήτων των ειδικών φρουρών».

Ο νόμος αντικαταστάθηκε με μεταγενέστερη ρύθμιση βάσει της οποίας οι γυναίκες υποψήφιες θα πρέπει να έχουν , όπως και οι άνδρες, ύψους τουλάχιστον 1.70 προκειμένου να εργαστούν ως ειδικοί φρουροί. Το αποτέλεσμα είναι να αποκλείεται η πλειοψηφία του γυναικείου πληθυσμού.

Προσφυγή κατά του ορίου αναστήματος για εισαγωγή στην αστυνομία εκδικάστηκε στην Επταμελή Σύνθεση του Γ' Τμήματος του ΣτΕ, από τον Ιανουάριο 2014 και αναμένεται η έκδοση απόφασης. Ιδιαίτερη σημασία έχει, όπως αναφέρει ο δικηγόρος Πέτρος Αγγελάκης, ότι στην απόφαση της Πενταμελούς Συνθέσεως του Γ' Τμήματος του ΣτΕ (που παρέπεμψε το ζήτημα στην Επταμελή Σύνθεση), εκφράστηκε η άποψη ότι «το τιθέμενο ελάχιστο όριο οδηγεί πρακτικά σε αποκλεισμό εξαιρετικά μεγάλου ποσοστού γυναικών υποψηφίων», καθώς και η άποψη ότι «η ανωτέρω θέσπιση ενιαίου ελαχίστου αναστήματος, παρά την, κατά την κοινή πείρα, σημαντική διαφορά (12-14 εκατοστά) ύψους, κατά μέσο όρο, ανδρών - γυναικών, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v