Λελογισμένη χρήση της αυτόφωρης διαδικασίας αλλά και αποφυγή χρήσης των χειροπέδων σε όσους οφειλέτες ή ακόμα και ... φοροφυγάδες θέτουν εαυτόν ενώπιον των αρχών συνιστά με εγκύκλιο του προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών αλλά και προς την ΕΛΑΣ ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής
Αφορμή για την έκδοση της εγκυκλίου απετέλεσε η διαμαρτυρία δικηγόρου για την περίπτωση 80χρονου οφειλέτη που εμφανίστηκε αυτοβούλως στις διωκτικές αρχές για να οδηγηθεί σε αυτόφωρο ή σε ρητή δικάσιμο και παρά τις διαμαρτυρίες δεσμεύθηκε με χειροπέδες.
Αναφερόμενος στο άρθρο 275 του ΚΠΔ ο αντιεσαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου επισημαίνει ότι η σύλληψη σε περίπτωση αυτόφωρου θα πρέπει να γίνεται εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος που το επιβάλλει, ενώ στην περίπτωση αυτή τα αστυνομικά όργανα θα πρέπει να συμπεριφέρονται "με κάθε δυνατή ευγένεια, να μη μεταχειρίζονται βία παρά μόνο όταν υπάρχει ανάγκη, να τον δεσμεύουν εάν αντιστέκεται ή αν είναι ύποπτος φυγής, να ενεργούν με σύνεση αποφεύγοντας τραχύτητα φράσεων και ενέργειες που βλάπτουν την τιμή υπόληψη και αξιοπρέπεια του συλληφθέντος".
Χειροπέδες
Όπως διευκρινίζει ο κ. Παντελής όσοι από τους οφειλέτες εμφανίζονται αυτοβούλως δεν θα πρέπει οι αστυνομικοί να τους περνούν χειροπέδες αφού δεν είναι ύποπτοι φυγής. "Για όσους εξ αυτών βρίσκονται σε αδυναμία ή οι υποθέσεις τους δεν είναι δεκτικές τακτοποίησης και εμφανίζονται αυτοβούλως στις διωκτικές αρχές (κατά κανόνα αστυνομικές) θέτοντας εαυτούς στη διάθεσή τους για να ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, είναι προφανές ότι εκλείπουν οι προϋποθέσεις που επιβάλλουν αλλά και δικαιολογούν τη δέσμευση τους με χειροπέδες, αφού η αυτόβουλη εμφάνιση αποκλείει τον χαρακτηρισμό τους ως υπόπτων φυγής και δεν είναι συμβατή με πράξη αντίστασης", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι στα πλαίσια αστυνομικής προανάκρισης με εισαγγελική παραγγελία οι εισαγγελείς οφείλουν να ελέγχουν και τη συνδρομή ή μη των προϋποθέσεων του ΚΠΔ που δικαιολογούν τη δέσμευση των συλλαμβανομένων.
Παλαιότερη εγκύκλιος
Ο κ. Παντελής, παραπέμπει σε παλαιότερη εγκύκλιο που είχε εκδοθεί το 2011 και αφορούσε λελογισμένη χρήση της αυτόφωρης διαδικασίας σε περιπτώσεις ακραίας και προκλητικής φοροδιαφυγής και προσθέτει ότι η αυτόφωρη διαδικασία και καταδίκη στα συγκεκριμένα αδικήματα (φοροδιαφυγή μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο) δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά μέσο για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων της πολιτείας.
Καταλήγοντας , ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει ότι από την τριετή εφαρμογή του 3943/2011 προκύπτει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις της μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών επέρχεται ανάκληση των παραγγελιών αυτόφωρης διαδικασίας, γεγονός που οφείλεται προδήλως στο ότι οι ειδοποιούμενοι για τις οικονομικές εκκρεμότητες σπεύδουν υπό την απειλή σύλληψης να τακτοποιήσουν την οφειλή. Ωστόσο , όπως ο ίδιος σημειώνει "μετά την ρύθμιση και καταβολή μιας ή δυο δόσεων οι ίδιοι λησμονούν τις υποχρεώσεις τους και επανέρχονται στο καθεστώς του οφειλέτη του δημοσίου".