Παράταση 12 ημερών αποφάσισε να δώσει η διοίκηση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στην ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για το διαγωνισμό που αφορά τον έλεγχο 3.000 κρατικών ακινήτων και το τεχνικό - νομικό ξεκαθάρισμα 1.000 εξ αυτών προκειμένου στη συνέχεια να αξιοποιηθούν από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).
Νέα ημερομηνία ορίστηκε η 29η Σεπτεμβρίου κι ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού ξεπερνά τα 6.000.000 ευρώ.
Πρόκειται να επιλεγούν τρεις κοινοπραξίες νομικών γραφείων και συμβούλων μηχανικών, καθώς και ένας όμιλος που θα αναλάβει τη διαχείριση ολόκληρου του έργου και την παραλαβή των παραδοτέων. Προϋπόθεση για την υλοποίησή του είναι η εξασφάλιση πόρων από το επόμενο ΕΣΠΑ, καθώς θα απαιτηθούν σημαντικά κεφάλαια, αλλά για πρώτη φορά θα ενταχθεί σε ενιαία βάση δεδομένων και θα ξεκαθαρίσει το νομικό καθεστώς χιλιάδων ακινήτων.
Η επιλογή των 1.000 ακινήτων θα γίνει μετά από νομικό και τεχνικό έλεγχο μεταξύ 3.000 ακινήτων σε όλη τη χώρα, με κριτήρια οικονομικά, εμπορικότητας, γεωγραφικά και τεχνικά.
Ο επιμερισμός του έργου είναι γεωγραφικός και κατανέμεται σε τρεις γεωγραφικές ενότητες: (α) Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, (β) Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και (γ) Περιφέρειες Θεσσαλίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Νήσων Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου και Κρήτης.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, περισσότερο από το 65% του χαρτοφυλακίου των 72.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ «βρίσκεται υπό προβληματικό νομικό καθεστώς».
Συγκεκριμένα, 28.234 κρατικά ακίνητα είναι καταπατημένα, 16.431 είναι αγνώστου νομικού καθεστώτος (δε γνωρίζουμε ποιος και πώς τα χρησιμοποιεί κ.λπ.) και 1.697 είναι «αμφίβολου» νομικού καθεστώτος. Άλλα 10.626 ακίνητα είναι ελεύθερα και 1.435 «μερικώς ελεύθερα», δηλαδή δεν αξιοποιούνται, ενώ 7.386 είναι παραχωρημένα κατά κυριότητα και 1.322 «παραχωρημένα κατά χρήση».
Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται και 3.486 ακίνητα «ειδικής φύσεως», καθώς και 161 ακίνητα που εμφανίζονται διεκδικούμενα από ιδιώτες στα δικαστήρια.