Με... μοντέλο Eurobank θα τρέξει, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η διάθεση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank από την Εθνική λόγω των συνθηκών που επικρατούν στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, αλλά και της προτεραιότητας από την πλευρά της ΕΤΕ για διατήρηση του ελέγχου στην τουρκική θυγατρική της.
Με μια λιτή ανακοίνωση στην Ελλάδα και στην Τουρκία ο όμιλος της Εθνικής ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι ξεκινούν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την πιθανή διάθεση μειοψηφικού πακέτου μετοχών της Finansbank. Η διαδικασία αρχίζει με την επιλογή χρηματοοικονομικών συμβούλων, κίνηση που θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του Οκτωβρίου ή το αργότερο ως τα μέσα του μήνα.
Ενδιαφέρον για τις θέσεις των συμβούλων πιστεύεται ότι θα εκδηλωθεί από το σύνολο των μεγάλων ξένων επενδυτικών τραπεζών, λόγω αφενός του μεγέθους του εγχειρήματος και αφετέρου της χρονικής συγκυρίας, αφού ανοίγει τον νέο κύκλο κινήσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών εν όψει της ανακοίνωσης των ευρημάτων του stress test.
Οι ξένες επενδυτικές τράπεζες που θα επιλεγούν θα τρέξουν πρόγραμμα παρουσιάσεων της Finansbank σε ξένους επενδυτές ήδη από τον Οκτώβριο και θα αναλάβουν ρόλο συμβούλου πώλησης. Οι πρώτες επαφές βέβαια διενεργήθηκαν όπως έγραψε το Euro2day.gr τις προηγούμενες ημέρες, με ξένες επενδυτικές τράπεζες, όπως η Goldman Sachs, να συντονίζουν τα ραντεβού. Υπενθυμίζεται ότι το Bloomberg είχε μεταδώσει πως η Εθνική θα χρησιμοποιήσει τις Goldman Sachs, Morgan Stanley και Bank Of America.
Στόχος σύμφωνα με πληροφορίες είναι να υιοθετηθούν ταχείες διαδικασίες, ώστε εφόσον προκύψει αξιόλογο ενδιαφέρον η διάθεση να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.
Παρότι το εγχείρημα βρίσκεται στην αφετηρία του, η αγορά προεξοφλεί ότι η Εθνική θα κινηθεί με... μοντέλο Eurobank. Θα αναζητήσει, δηλαδή, στρατηγικό επενδυτή (cornerstone investor) μεταξύ των ενδιαφερόμενων private equity funds και άλλων επενδυτών και όχι μεταξύ των τραπεζικών ομίλων.
Στόχος της ΕΤΕ, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα γεγονότα, είναι να διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Finasbank και το management αυτής. Δεν είναι τυχαίο ότι έδωσε μάχη για να πείσει τελικώς την DG Comp να διαθέσει ως το 40% των μετοχών της Finansbank.
Επιπρόσθετα, η Εθνική πάλεψε για να κερδίσει τη σταδιακή μείωση του ποσοστού της στη Finansbank ως το τέλος του 2016. Επομένως σε αυτήν τη φάση θα επιδιώξει να διαθέτει ποσοστό που δεν θα ξεπεράσει, με βάση αναλυτές, το 20% - 25% του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής θυγατρικής της.
Το ύψος του προς πώληση ποσοστού, σε συνδυασμό με τη διάθεση της Εθνικής να διατηρήσει τον έλεγχο της Finansbank, περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλη ξένη τράπεζα. Η συγκυρία λειτουργεί επίσης αποτρεπτικά καθώς ολοκληρώνεται το πανευρωπαϊκό stress test, τα ευρήματα του οποίου θα επιβάλουν κεφαλαιακή ενίσχυση ή απομόχλευση σε σειρά πιστωτικών ιδρυμάτων.
Τέλος η επιλογή σταδιακής διάθεσης μετοχών της Finansbank και εισόδου στρατηγικού επενδυτή θα επιτρέψει στην Εθνική να μην απολέσει ενδεχόμενες μελλοντικές υπεραξίες, κίνηση την οποία προτιμούν οι εγχώριες τράπεζες για την επόμενη φάση πώλησης - αξιοποίησης θυγατρικών.
Συνδυασμός αύξησης κεφαλαίου και διάθεσης υφιστάμενων μετοχών
Σύμφωνα με πληροφορίες, ξένες επενδυτικές τράπεζες έχουν εισηγηθεί άτυπα στην Εθνική να προχωρήσει σε συνδυασμό αύξησης κεφαλαίου και διάθεσης υφιστάμενων μετοχών στη Finansbank. Μέρος της συνδυασμένης διεθνούς προσφοράς θα καλυφθεί από τον στρατηγικό επενδυτή (cornerstone investor) και το υπόλοιπο από ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Η διοίκηση της τράπεζας στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η διάθεση να διενεργηθεί με αύξηση κεφαλαίου ή πώληση μετοχών σε στρατηγικό επενδυτή ή με συνδυασμό των παραπάνω λύσεων.
Με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση κοντά στα 3 δισ. ευρώ η Finansbank αποτιμάται περίπου 1,1 φορά τη λογιστική της αξία διαπραγματευόμενη σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά των υπόλοιπων τουρκικών τραπεζών, παρά την ιδιαίτερα χαμηλή διασπορά της (σ.σ.: η ΕΤΕ κατέχει το 94% και έχει option αγοράς επιπλέον 5%).
Πρόσθετο κεφαλαιακό μαξιλάρι για την Εθνική
Ο συνδυασμός αύξησης κεφαλαίου και διάθεσης υφιστάμενων μετοχών μπορεί να εξασφαλίσει κεφαλαιακό κέρδος για την Εθνική (εξαρτάται από την τιμή διάθεσης) και σίγουρη έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση, καθώς θα συνεχίσει να ενοποιεί το 100% των εποπτικών κεφαλαίων της Finansbank αφού έχει πάνω της και το σύνολο του ρίσκου.
Έτσι η Εθνική θα αποκτήσει πρόσθετο κεφαλαιακό μαξιλάρι πέραν της αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που ολοκλήρωσε την περασμένη άνοιξη και του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης 1,04 δισ. ευρώ το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα (πωλήσεις Αστήρ, NBGI, περαιτέρω μείωση κόστους κ.ά.).
Το ύψος της συνδυασμένης προσφοράς δεν μπορεί προς το παρόν να εκτιμηθεί, αλλά όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς η ΕΤΕ μάλλον θα επιδιώξει να αποφύγει την υπερκεφαλαιοποίησή της. Στο πλαίσιο αυτό η λύση συνδυασμένης διεθνούς προσφοράς λειτουργεί ως το κατάλληλο εργαλείο.