Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί η αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο προσέφυγε τον περασμένο Φεβρουάριο η Χρυσή Αυγή υποστηρίζοντας ότι η αναστολή χρηματοδότησής της είναι αντισυνταγματική και παράνομη.
Η Ολομέλεια θα συνέλθει υπό τον πρόεδρο της Σωτήρη Ρίζο και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ, η οποία ήταν εισηγήτρια και στην απόφαση της Ολομέλειας που απέρριψε την αίτηση αναστολής της Χρυσής Αυγής για την προσωρινή παύση χρηματοδότησής της.
Νομικός προβληματισμός
Το κύριο ζήτημα που αναμένεται καταρχήν να απασχολήσει την Ολομέλεια είναι εάν η επίμαχη απόφαση μπορεί να ελεγχθεί ως προς την νομιμότητά της από το ΣτΕ καθώς στηρίζεται σε απόφαση της Βουλής της πράξεις της οποίας η Δικαιοσύνη δεν έχει δυνατότητα να κρίνει.
Εν τω μεταξύ, στην προσφυγή που κατέθεσε η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει ότι η αναστολή της χρηματοδότησης της που έγινε με απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Όπως επισημαίνει η Χρυσή Αυγή , με την επίμαχη υπουργική απόφαση παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών. Και αυτό γιατί δεν μπορεί η Βουλή από τη μία να ψηφίζει το νόμο για αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης και στη συνέχεια να έρχεται πάλι η ίδια να ελέγξει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του νόμου.
Επίσης, σύμφωνα με την προσφυγή παραβιάζεται τόσο το άρθρο 5 του Συντάγματος που θεσπίζει την ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας, όσο και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) όπως και το άρθρο 29 του Συνταγματικού χάρτη, που ορίζει ότι τα κόμματα έχουν δικαίωμα στην οικονομική τους ενίσχυση από το κράτος για τις εκλογικές στους δαπάνες.
Παράλληλα, η αναστολή της χρηματοδότησης προσκρούει και στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, το οποίο προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται και η κρατική ενίσχυση ενός κόμματος.