Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικύρωσε την συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας το Ευρωκοινοβούλιο

Η συμφωνία θα δημιουργήσει μια σε βάθος πολιτική ένωση και οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας και θα επιτρέψει την αμοιβαία πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά.

Επικύρωσε την συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας το Ευρωκοινοβούλιο

Το ΕΚ ενέκρινε σήμερα στο Στρασβούργο τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας. Την ίδια στιγμή, η συμφωνία εγκρίθηκε και από το ουκρανικό κοινοβούλιο στο Κίεβο. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία με 535 ψήφους υπέρ, 127 κατά και 35 αποχές.

"Μέσω της σημερινής κύρωσης θεσμοθετείται ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ουκρανίας και το μέλλον των δύο πλευρών γίνεται κοινό. Η κοινωνία της Ουκρανίας έχει πληρώσει το υψηλότερο τίμημα για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της, καθώς θρηνεί το θάνατο πολλών ανθρώπων, έχει υποστεί εδαφική κατοχή από τη Ρωσία και αντιμετωπίζει επιδείνωση των οικονομικών της συνθηκών. Με την κύρωση της συμφωνίας, η ΕΕ δείχνει ότι στηρίζει την Ουκρανία, παρά τη θλιβερή πρόταση να αναβληθεί η εφαρμογή της ", δήλωσε ο Πολωνός εισηγητής του ΕΚ Jacek Saryusz-Wolski (ΕΛΚ). Τόνισε επίσης ότι το κοινό μέλλον ΕΕ και Ουκρανίας πρέπει τώρα να προστατευτεί από τη ρωσική επιθετικότητα με την εισαγωγή "όλο και πιο σοβαρών κυρώσεων, έως ότου το κόστος για τη Ρωσία καταστεί απαγορευτικό".

"Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, στην ομιλία του στους ευρωβουλευτές και τους βουλευτές του ουκρανικού κοινοβουλίου στο Κίεβο (οι δύο ψηφοφορίες πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα και υπήρχε απευθείας σύνδεση των δύο κοινοβουλίων μέσω τηλεδιάσκεψης). "Το γεγονός ότι τα δύο κοινοβούλια αποφάσισαν ελεύθερα να ψηφίσουν επί της συμφωνίας σήμερα την ίδια στιγμή αποδεικνύει ότι αυτό είναι ελεύθερη δημοκρατία, το αντίθετο της κατευθυνόμενης δημοκρατίας. Το ΕΚ ανέκαθεν στήριζε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να το κάνει", υπογράμμισε ο κ. Σουλτς.

"Οι Ουκρανοί ανέστρεψαν την πορεία του 'τρένου' που πήγαινε ταχέως προς την Ανατολή, και ελπίζω ότι και η σημερινή ψηφοφορία θα το επιβεβαιώσει. Οι ταυτόχρονες επικυρώσεις των δύο κοινοβουλίων θα αποτελέσουν μία γιορτή όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για την Ευρώπη, γιατί χωρίς την Ουκρανία, δεν υπάρχει ενωμένη Ευρώπη", δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Petro Poroshenko, πριν από την κύρωση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας. "Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ευρώπη για τη στήριξη που μας έχει δώσει σ΄αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να απευθυνθώ στην κυβέρνησή μας: η ΕΕ ζητά μονάχα ένα πράγμα από εμάς, τις μεταρρυθμίσεις. Σας καλώ να προβείτε άμεσα σε αυτές χωρίς καμία καθυστέρηση", προσέθεσε ο ίδιος.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία πολιτικής ένωσης καθώς και τη θέσπιση ζώνης ελεύθερου εμπορίου. Οι πολιτικές διατάξεις της συμφωνίας φέρνουν την Ουκρανία ένα βήμα πιο κοντά στην ΕΕ, ανοίγοντας νέους διαύλους για πολιτικό διάλογο και θεσπίζοντας βασικούς κανόνες συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και η εκπαίδευση. Απαιτεί επίσης από την Ουκρανία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Η συμφωνία προβλέπει την διευκόλυνση της κυκλοφορίας των εργαζομένων, θέτει στόχους για τη θέσπιση καθεστώτος μετακινήσεων χωρίς βίζα και για την ευθυγράμμιση των ρυθμιστικών συστημάτων των δύο πλευρών, ενώ ορίζει λεπτομερή χρονοδιαγράμματα για την Ουκρανία προκειμένου να μεταφέρει και να εφαρμόσει συγκεκριμένα τμήματα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην εθνική νομοθεσία της.

Το τμήμα της συμφωνίας για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου ολοκληρώνει ουσιαστικά την ένωση των αγορών της ΕΕ και της Ουκρανίας, με την κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές και την απαγόρευση άλλων εμπορικών περιορισμών, αν και θέτει συγκεκριμένους περιορισμούς και μεταβατικές περιόδους για "ευαίσθητους" τομείς, όπως είναι το εμπόριο γεωργικών προϊόντων. Η συμφωνία θα ενσωματώσει επίσης, εν μέρει, τις αγορές δημοσίων συμβάσεων.

Πότε θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία

Σε συνέχεια των σημερινών ψηφοφοριών στο ΕΚ και στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, η συμφωνία θα εφαρμοστεί προσωρινά, ωστόσο η ημερομηνία έναρξης της προσωρινής εφαρμογής της θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών. Η συμφωνία θα τεθεί σε πλήρη νομική ισχύ, όταν επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Μέχρι σήμερα, έχει επικυρωθεί από έξι χώρες. Μπορεί ωστόσο να περάσουν αρκετά χρόνια έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης από όλα τα κράτη μέλη.

Η εφαρμογή των κανόνων για το ελεύθερο εμπόριο είχε αρχικώς προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, αλλά την περασμένη Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, η ΕΕ, η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν σε μεταξύ τους συνομιλίες να την αναβάλουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις ειδικές διατάξεις που ισχύουν σήμερα στις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με την Ουκρανία, και οι οποίες στην ουσία ανοίγουν την αγορά της ΕΕ στην Ουκρανία. Η οποιαδήποτε απόφαση, ωστόσο, για την παράταση ισχύος αυτών των διατάξεων θα χρειαστεί να λάβει και τη στήριξη του ΕΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v