Με τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη έκλεισε ο κύκλος των επισκέψεων των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, ωστόσο ο αντίκτυπος και οι παρενέργειές τους είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν αντικείμενο της σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Το επόμενο διάστημα, όπως ομολογούν άπαντες, θα είναι καθοριστικό τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, κι οι επικεφαλής των κομμάτων προετοιμάζουν τα επόμενα βήματά τους με ορίζοντα την προεδρική εκλογή.
Ειδικά οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, δείχνουν πολύ κουρασμένες, όπως κατέδειξαν και οι οκτώ(!) αντικαταστάσεις βουλευτών κατά την ψηφοφορία για τον ΕΝΦΙΑ την περασμένη εβδομάδα.
Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για λεπτές ισορροπίες καθώς και για κίνδυνο ατυχήματος «που είναι πιο ορατός από ποτέ», εν όψει και των σημαντικών ψηφοφοριών που έρχονται στη Βουλή. Ανάμεσα στα άλλα, σύντομα θα πρέπει να ψηφιστούν δύσκολες ρυθμίσεις, όπως τα κόκκινα δάνεια, η παράταση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και η διεύρυνση των σημείων πώλησης για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Την ίδια ώρα, μάλιστα, ο ένας από τους δύο κυβερνητικούς πόλους, το ΠΑΣΟΚ, δείχνει να βρίσκεται σε ρήξη διαρκείας, γεγονός που αντανακλάται και στη συνεχή προσπάθεια αποστασιοποίησής του από τον κυβερνητικό εταίρο, στο πλαίσιο πιο «φιλολαϊκής» εικόνας προς την κοινωνία.
Σήμερα υπήρξε τετ α τετ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου. Δύο τα βασικά αντικείμενα ήταν στην ατζέντα: η έλευση της τρόικας στο τέλος του μήνα και οι εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν μέχρι τότε και επίσης ο κοινός τους «εχθρός», που ακούει στο όνομα... Αλέξης Τσίπρας. Η επίθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ήταν ολομέτωπη, όπως άλλωστε και το ύφος των αντίστοιχων απαντήσεων των κυβερνητικών εταίρων.
Η σημερινή συνάντηση στο Μαξίμου έγινε στη σκιά ενός νέου επεισοδίου στον εμφύλιο στο ΠΑΣΟΚ, μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αφορμή η πανελλήνια συγκέντρωση στελεχών του κόμματος για την προετοιμασία του συνεδρίου στο Κάραβελ, το οποίο τελικά μετατράπηκε σε ρινγκ με τις αλληλοκατηγορίες να δίνουν και να παίρνουν.
Ο υπουργός Υποδομών, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες, έβαλε κατά της ηγεσίας του κόμματος, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και στελέχη που διάκεινται φιλικά προς αυτόν αντεπιτέθηκαν με σκληρά λόγια κατά του συντρόφου τους. Και οι χαρακτηρισμοί «καλικάντζαροι της παράταξης» και «παλικαράκια του μνημονίου» που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, δεν απευθύνονταν μόνο στον κ. Χρυσοχοΐδη, αλλά και στον Γιώργο Παπανδρέου και στο περιβάλλον του.
Από την άλλη, και στη Ν.Δ. η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή, με τους βουλευτές να βρίσκονται ακόμα στα «κάγκελα» κυρίως λόγω ΕΝΦΙΑ, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς ψάχνει τρόπους για την εκτόνωση του κλίματος. Ήδη, μετά τις πρόσφατες αλλαγές στις γραμματείες του κόμματος, ετοιμάζει και άλλες κινήσεις στον κομματικό μηχανισμό, με την προσθήκη έμπειρων στελεχών, που έχουν πολλές εκλογές... στην πλάτη τους, όπως την αναβάθμιση του Μενέλαου Δασκαλάκη, τ. διευθυντή της Ν.Δ. επί κυβέρνησης Καραμανλή. Με παρέμβασή της, εξάλλου, η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για χρέος του Αντώνη Σαμαρά να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς, όπως είπε, «έπειτα από χρόνια υπεύθυνης στάσης οι βουλευτές έχουν προβληματισμούς που οφείλουμε να συζητήσουμε και να πάρουμε απαντήσεις».
Οι εξαγγελίες Τσίπρα
Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, η επόμενη μέρα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ βρίσκει την Κουμουνδούρου ελαφρώς μουδιασμένη, καθώς, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, το κόμμα σε καμία περίπτωση δεν δείχνει να κεφαλαιοποιεί τη φθορά που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Και παρόλο που αισιοδοξούν ότι η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα θα δώσει πόντους, δύο μέτωπα εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά:
Το πρώτο είναι η κοστολόγηση των εξαγγελιών του κ. Τσίπρα που αμφισβητεί έντονα η κυβέρνηση και το δεύτερο η εσωκομματική αντιπολίτευση η οποία για μία ακόμη φορά φέρεται να έμεινε παραπονούμενη από τον πρόεδρο. Μία από τις αιτίες είναι το ζήτημα του εναλλακτικού σχεδίου (plan B) στην περίπτωση που δεν πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις, με τον κ. Τσίπρα να απαντά σε σχετικό ερώτημα: «Αυτό που παρουσιάσαμε χθες δεν αφορά τη διαπραγμάτευση. Θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από την έκβαση αυτής». Με αυτό προκάλεσε αρκετά ερωτήματα και συζητήσεις ανάμεσα στα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας.
Την ίδια ώρα, η φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι τις απόψεις του τις έχει διατυπώσει και στον κύριο Ντράγκι «και κανείς δεν με έκοψε λέγοντάς μου ότι αυτά που λες οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή» ή «δεν είναι βιώσιμα» οδήγησε κύκλους της ΕΚΤ να προβούν σε διευκρινίσεις. Σύμφωνα με αυτές, η συνάντηση των δύο ανδρών τον Ιούνιο ήταν ιδιωτική και αρχή της ΕΚΤ είναι να συναντάται με πολιτικούς παράγοντες από χώρες που είναι σε πρόγραμμα, κάτι που βεβαίως δεν συνεπάγεται την αποδοχή των απόψεών τους. Οι διαρροές αυτές ερμηνεύονται ως μια προσπάθεια της Τράπεζας να μείνει έξω από την πολιτική κόντρα στην Ελλάδα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.