Μεταξύ διασταυρούμενων πυρών, τα οποία προέρχονται από τα μέτωπα του χρέους και του δημοσιονομικού κενού, θα βρεθεί στο σημερινό Eurogroup στο Μιλάνο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φρόντισε να διαμηνύσει πριν τη συνεδρίαση του συμβουλίου, μέσω του μηνιαίου δελτίου της, ότι ο φετινός στόχος του ελληνικού προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ είναι εφικτός, αλλά «για τα έτη μετά το 2014 υπάρχουν σημαντικά δημοσιονομικά κενά, σε σύγκριση με τους πιο φιλόδοξους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματά 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016».
«Οι λύσεις για το πώς θα αντιμετωπισθούν αυτά θα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον προϋπολογισμό του 2015 και της επόμενης εξέτασης του προγράμματος το Φθινόπωρο του 2014», αναφέρει, θέτοντας ουσιαστικά το θέμα στο Eurogroup.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η αβεβαιότητα γύρω από τις συνέπειες των εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων στη φορολογία εισοδήματος οι οποίες ισχύουν από φέτος, οι δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν τις μειώσεις μισθών και συντάξεων σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και η οριακή οικονομική κατάσταση στον τομέα της υγείας αποτελούν τις τρεις εστίες κινδύνου για τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας μας στο εγγύς μέλλον.
Κατά ορισμένες πληροφορίες το θέμα τέθηκε και σε 15λεπτη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη ο Γκίκας Χαρδούβελης με τον Μάριο Ντράγκι. Σε αυτή η ελληνική πλευρά φέρεται να υποστήριξε ότι τα μνημόνια πρέπει να τελειώσουν, παρά την πίεση που ασκείται για νέο δάνειο.
Σε κάθε περίπτωση, για το 2015 η τρόικα επιμένει ότι το δημοσιονομικό κενό φθάνει τα 2 δισ. ευρώ και ζητά μέτρα κάλυψής του, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ περίπου.
Παράλληλα, η ειδική σύνοδος για το ελληνικό χρέος που είχε διαρρεύσει ότι θα διεξαγόταν στην Ουάσινγκτον τον Νοέμβριο «σκόνταψε» στις αντιρρήσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας και δεν θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τα μαντάτα που έφθασαν από το ΔΝΤ.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει συνάντηση στα μέσα Νοεμβρίου για το ελληνικό χρέος» εξέλιξη που δεν είναι καθόλου άσχετη με τις αντιρρήσεις των Ευρωπαίων στις πρωτοβουλίες του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.
Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδούβελης μεταβαίνει στο οικονομικό κέντρο του ιταλικού Βορρά έχοντας στις αποσκευές του: τις αλλαγές του ΕΝΦΙΑ για τις οποίες θα διαβεβαιώσει ότι δεν διαταράσσουν τον εισπρακτικό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ αλλά και υποσχέσεις ότι μέχρι να έρθουν οι δανειστές στην Αθήνα θα έχει καλυφθεί ένα πολύ μέρος από τα προαπαιτούμενα, σε ένα ποσοστό που θα φθάνει το 75%.
Θα ισχυριστεί ότι το δημοσιονομικό κενό του 2015 είναι πολύ μικρότερο από τα 2 δισ. ευρώ για το 2015 - 2016 που εκτιμά η τρόικα και αποτέλεσε το «κύριο πιάτο» στις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στο Παρίσι.
Η ελληνική πλευρά διαφωνεί με αυτό το ύψος των νέων δημοσιονομικών αναγκών περιορίζοντας αυτή την «τρύπα» στα 700-900 εκατ. ευρώ. «Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση» τονίζουν αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζοντας ότι ένα πρώτο στίγμα θα δίνει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί 6 Οκτωβρίου στη Βουλή.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα στείλουν αυστηρό μήνυμα για το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων με υπουργικές αποφάσεις και νόμους που θα πρέπει να γίνουν «εδώ και τώρα».
Η πίεση των δανειστών προς τη χώρα μας εκδηλώνεται ήδη τις τελευταίες μέρες και με άλλους τρόπους: ήδη «έσφιξαν τα λουριά» στην κυβέρνηση μόλις διαπίστωσαν τις διαθέσεις της Αθήνας για μονομερείς ενέργειες και για πιο γενναίες φοροελαφρύνσεις.
Πέτυχαν μάλιστα να τις φρενάρουν ήδη στον ΕΝΦΙΑ, «ψαλιδίζοντας» την έκπτωση σε 20% για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ενώ δεν έχουν ανάψει ακόμη το «πράσινο φως» για καμία άλλη μείωση φόρου.