Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκολιάς: Νέες εγκρίσεις δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ από ΕΤΕ

Προσηλωμένος στον στόχο να διαθέσει φέτος νέες πιστώσεις 3 δισ. ευρώ δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Είμαστε ήδη σε ανάπτυξη σημειώνει ο Γ. Ζανιάς που θεωρεί εφικτή τη δημιουργία 720.000 θέσεων εργασίας σε έξι χρόνια.

Τουρκολιάς: Νέες εγκρίσεις δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ από ΕΤΕ

Την αισιοδοξία τους για το μέλλον της οικονομίας εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Εθνικής κ. Γ. Ζανιάς (φωτ. αριστερά) και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής κ. Αλέξ. Τουρκολιάς μιλώντας σε δείπνο που οργάνωσε ο όμιλος στη Θεσσαλονίκη στο οποίο είχαν δηλώσει συμμετοχή 340 επιχειρηματίες.

Ζανιάς: Είμαστε ήδη σε ανάπτυξη

Την ικανοποίησή του για το ότι επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση που είχε διατυπώσει πέρυσι στη ΔΕΘ για το επικείμενο γύρισμα της οικονομίας εξέφρασε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Ζανιάς. 

Όπως είπε «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην κρίση φτάσαμε τρέχοντας με μεγάλες ταχύτητες σε όρους οικονομικής ανάπτυξης, ακόμη και πάνω από 4% ετησίως. Δυστυχώς όμως το αναπτυξιακό μονοπάτι που ακολουθούσαμε οδηγούσε σε γκρεμό και όχι σε εύφορες κοιλάδες.

Σήμερα χαίρομαι ιδιαίτερα που επιβεβαιώθηκε πως τα ελλείμματα, μετά από πολύ σκληρή προσπάθεια και με τεράστιο κόστος, έγιναν πλέον πλεονάσματα και η εξαετής ξηρασία των έντονα αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης, της βαθειάς ύφεσης δηλαδή, γύρισε θετική ήδη από αυτή την Άνοιξη».

Τόνισε πως ήδη από το δεύτερο τρίμηνο στην πραγματικότητα η οικονομία τρέχει σε ανάπτυξη. «Χρειάζεται ένας απλός υπολογισμός αφαίρεσης της εποχικότητας που υπάρχει στα τριμηνιαία στοιχεία για να φανεί πως την Άνοιξη τρέχαμε με ρυθμό ανάπτυξης 0,5% περίπου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο».

«Πιστεύω ακράδαντα πως αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι να κρατήσουμε σταθερή πορεία. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ξεκινήσει η γρήγορη αποκλιμάκωση του μεγαλύτερου προβλήματος της χώρας που δεν είναι άλλο από την ανεργία. Διότι, όπως γνωρίζουμε όλοι, σημασία δεν έχει να ευημερούν οι αριθμοί αλλά οι άνθρωποι».

«Όπως έχω πει και άλλες φορές όμως, δυστυχώς, η πορεία εξόδου από την κρίση περνάει πρώτα από την διόρθωση των αριθμών και ακολουθεί η βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων. Ακολουθείται δηλαδή η αντίστροφη πορεία από αυτή που μας οδήγησε στην καταστροφή, όταν μια πλασματική ευημερία των ανθρώπων οδήγησε στην καταστροφή των αριθμών και τη δημιουργία των τεράστιων ελλειμμάτων που συμπαρέσυραν σε πτώση την ευημερία των ανθρώπων. Δυστυχώς και πάλι όμως από έναν γκρεμό βγαίνεις με ταχύτητες πολύ μικρότερες από αυτές με τις οποίες πέφτεις».

Εφικτή η δημιουργία 720.000 θέσεων εργασίας σε έξι χρόνια

Σύμφωνα με τον κ. Ζανιά «ένα οικονομετρικό υπόδειγμα της Εθνικής Τράπεζας το οποίο συνδέει την κερδοφορία των επιχειρήσεων, τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας και την απασχόληση δείχνει πως τα επόμενα έξι χρόνια μπορούν να δημιουργηθούν στη χώρα 720 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας γκρεμίζοντας το ποσοστό της ανεργίας ακόμη και κάτω του 21% το 2016 και κάτω του 12% το 2020. Οι θέσεις αυτές αναμένεται να είναι και πιο σίγουρες γιατί δεν θα στηρίζονται, όπως πριν την κρίση, σε ελλείμματα και δανεικά».

Τα αποτελέσματα αυτά για τη βελτίωση στην απασχόληση στηρίζονται όχι μόνο στην σταθεροποίηση της οικονομίας και την επαναφορά σε τροχιά ανάπτυξης αλλά και στις σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης που έχει η χώρα.

Οι δυνατότητες αυτές δεν στηρίζονται μόνο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει και στους παραδοσιακούς τομείς ανάπτυξης που διαθέτει όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η βιομηχανία τροφίμων, η γεωργία, το εμπόριο, η διύλιση πετρελαίου. Θα στηριχτεί επίσης και σε νέους δυναμικούς τομείς όπως η χημική βιομηχανία και τα φαρμακευτικά προϊόντα, νέες τουριστικές υπηρεσίες μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, μεταφορές και logistics, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, υπηρεσίες υγείας, πληροφορική και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, νέες δυνατότητες στον τομέα της ενέργειας.

Μεγάλη σημασία επίσης έχει και ένα σημαντικό πλεονέκτημα που διαθέτει η χώρα μας έναντι πολλών άλλων χωρών και συνίσταται στο τεράστιο αναπτυξιακό απόθεμα που απελευθερώνεται με τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών και ευνοούν την ανάδειξη νέων τομέων οικονομικής δραστηριότητας και την επίτευξη γρήγορων ρυθμών ανάπτυξης σε παλαιούς και νέους τομείς της οικονομίας. Τα παραδείγματα τέτοιων μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιούνται είναι πολλά και κάποιοι επιχειρηματίες έχουν ήδη αρχίσει να τα αισθάνονται.

Χαρακτήρισε ως κυριότερο κίνδυνο την επανάκαμψη «συνθηκών αβεβαιότητας που κατασπάραξαν κυριολεκτικά την οικονομία τα τελευταία χρόνια και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την τεράστια ύφεση που ενέσκηψε και οδήγησε σε απώλεια του ενός τετάρτου περίπου του ΑΕΠ. Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το οικονομικό κλίμα μπορεί να είναι εξωτερικοί αλλά και εσωτερικοί. Μπορεί να είναι οικονομικοί, πολιτικοί αλλά και γεωπολιτικοί. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να περιορίσουμε την επίδρασή τους στην οικονομία», τόνισε.

Σημείωσε ότι το τραπεζικό σύστημα επλήγη σημαντικά από την κρίση αλλά ανακτά πάλι την δύναμή του μέσω συγχωνεύσεων, ανακεφαλαιοποιήσεων, μείωσης του κόστους λειτουργίας του και σταδιακής επιστροφής των καταθέσεων. Έτσι εισέρχεται με πολλές δυνάμεις στην τελευταία δοκιμασία των στρες τεστς που κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν ξεκινήσει την απευθείας εποπτεία των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών και άλλων 124 μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης.

Το τέλος αυτής της δοκιμασίας συμπίπτει με όλες αυτές τις εξελίξεις που ανέφερα για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει πως εφεξής θα βελτιώνονται συνέχεια οι δυνατότητες χρηματοδότησης των βιώσιμων επιχειρήσεων».

Τουρκολιάς: Δεσμευμένοι στο στόχο για δάνεια 3 δισ. ευρώ

Η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει σε εγκρίσεις για διάθεση νέων πιστώσεων 1,5 δισ. ευρώ αποκάλυψε ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς στην ομιλία του, σημειώνοντας ότι ο στόχος που έχει τεθεί για νέες χορηγήσεις δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ φέτος παραμένει αταλάντευτος. Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ μιλώντας πριν την εκδήλωση σε συνάντηση στελεχών του δικτύου του ομίλου εκτίμησε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος των 3 δισ. ευρώ φέτος. 

Στην ομιλία του ο κ. Τουρκολιάς σημείωσε πως η «η πορεία για έναν ενάρετο αναπτυξιακό κύκλο συνοδεύεται από σημαντικές προκλήσεις. Τα επόμενα τρίμηνα θα είναι αποφασιστικής σημασίας, για να μετουσιωθούν οι θυσίες της ελληνικής κοινωνίας σε ουσιαστική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Αρκεί να μην οπισθοχωρήσουμε στην τελική φάση αυτής της δύσκολης πορείας, διαψεύδοντας τις προσδοκίες του ελληνικού λαού».

Όπως είπε, «είναι η πρώτη φορά, στα τελευταία έξι χρόνια, που μπορούμε σε ρεαλιστική βάση να οραματιστούμε την επόμενη μέρα για τη χώρα μας. Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, εκτός των άλλων:

• Θα στηρίξει τη βιωσιμότητα και την προοπτική του ιδιωτικού τομέα, βοηθώντας και τον επιχειρηματικό προγραμματισμό.
• Θα ενισχύσει τη δημοσιονομική προσπάθεια αυξάνοντας τα έσοδα και κατά συνέπεια θα επιτρέψει να αρθούν, σταδιακά, στρεβλώσεις και αδικίες στη γενικότερη φορολογική και κοινωνική πολιτική.
• θα συνεισφέρει στην εμπέδωση της αξιοπιστίας στις προοπτικές της οικονομίας.
• Θα επαναφέρει την ανεργία, τον ύπουλο και υπονομευτικό εχθρό της κοινωνικής συνοχής εξαιτίας της κρίσης, σε αποδεκτά για την οικονομία και την κοινωνία επίπεδα.

Χαρακτήρισε ως «έμπρακτη απόδειξη αυτής της επιτυχημένης επένδυσης σε αξιοπιστία είναι η σχετικά μικρή ευαισθησία των αγορών σε περιστασιακή ροή αρνητικών νέων για την Ελλάδα», υπενθυμίζοντας ότι υπήρξαν φάσεις της κρίσης, που η διεθνής κριτική έφθανε στα όρια της πολεμικής και γινόταν τόσο ανοίκεια και άδικη, υπέσκαπτε την προσπάθεια και έτεινε να λάβει τη μορφή αυτό-εκπληρούμενης προφητείας.

Σύμφωνα με τον κ. Τουρκολιά, «η αποκατάσταση της πρόσβασης του ελληνικού Δημοσίου, των τραπεζών και του επιχειρείν στις αγορές, που αποτυπώνει τα όσα θετικά διαμορφώθηκαν με θυσίες του ελληνικού λαού, επηρεάζει, φυσικά, θετικά και το λειτουργικό κόστος σε ένα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, τα οφέλη από το οποίο, λόγω ετεροχρονισμού, θα εμφανιστούν σταδιακά στο αμέσως ορατό διάστημα. Παράλληλα, η έναρξη του κύκλου των αναβαθμίσεων των πιστοληπτικών διαβαθμίσεων της χώρας και του ιδιωτικού τομέα, δημιουργούν τις συνθήκες για βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, ταχύτερης διάχυσής της και ενίσχυσης των εισροών κεφαλαίου».

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής «ακόμη και μικρές αλλά κατάλληλα στοχευμένες παρεμβάσεις στο φορολογικό πλαίσιο, στη βελτιστοποίηση κατανομής και χρήσης εισροών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στο περιβάλλον που διέπει τη δομή επενδυτικών κινήτρων, μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα σε όρους ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Για παράδειγμα, τα αυξημένα περιθώρια που εξασφαλίζει η δημοσιονομική μας αξιοπιστία, αργά ή γρήγορα, θα επιτρέψουν μια περισσότερο στρατηγική προσέγγιση στη φορολογική πολιτική δίνοντας ανάσα και ευρύτατα περιθώρια ανάκαμψης σε ιδιαίτερα πιεσμένους τομείς όπως λ.χ. η οικοδομή. Επίσης, ένα ανταγωνιστικό φορολογικό και ρυθμιστικό περιβάλλον, υποστηριζόμενο από επενδυτικά και χρηματοδοτικά κίνητρα, προσανατολισμένα στον εκσυγχρονισμό και την εξωστρέφεια, θα προσδώσουν ισχυρή δυναμική σε επενδύσεις, παραγωγικό μετασχηματισμό και εξαγωγές».

Νέα αφετηρία για τις τράπεζες

«Το πιστωτικό σύστημα, και σε αυτή την κρίσιμη φάση, καλείται, όχι μόνο να στηρίξει αλλά και να υπερβεί εαυτόν, για να συνδράμει αποτελεσματικά την προσπάθεια, ο χαρακτήρας της οποίας είναι εθνικός.

Μετά από ένα μακρύ και επώδυνο κύκλο προσαρμογών και εσωστρέφειας, το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε νέα αφετηρία. Τον επόμενο μήνα ολοκληρώνεται, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτή τη φορά, ο τρίτος και εκ των πραγμάτων τελικός κύκλος αξιολόγησης των τραπεζών, ο οποίος διενεργείται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης, αποκρυσταλλώνεται η τελική εικόνα αναφορικά με τις αντοχές και την αξιοπιστία του πιστωτικού συστήματος. Ούτως ή άλλως, μετά τα όποια προβλήματα και αν εντοπιστούν, και τα μέτρα που θα ακολουθήσουν για τη διόρθωσή τους, οι ελληνικές τράπεζες θα εξέλθουν ενισχυμένες. Διότι, μετά και από αυτή την αξιολόγηση, δεν θα μπορεί, σε διεθνές επίπεδο, να διατυπώνεται αμφισβήτηση, έλλειμμα αξιοπιστίας, ούτε καν σκεπτικισμός για την ποιότητα του εγχώριου πιστωτικού συστήματος.

Η Εθνική Τράπεζα, με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη και μάλιστα αρκετά πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Επιπλέον, υλοποιώντας τις ενέργειες του επιχειρησιακού μας σχεδίου αλλά και του σχεδίου αναδιάρθρωσης, όπως αυτό εγκρίθηκε από τη DGComp, αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου. Και αυτό με στόχο να συμβάλλουμε στην, επί θύραις, επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Ακόμα όμως και τώρα, ζήτηση πιστώσεων από υγιείς επιχειρήσεις, κυρίως δε αυτές με καινοτόμο χαρακτήρα και εξωστρεφή προσανατολισμό, καλύπτονται, σε ό,τι αφορά βεβαίως την Εθνική, στο ακέραιο.

Η Εθνική Τράπεζα, η πρώτη που δεσμεύτηκε για διάθεση πιστώσεων, και συγκεκριμένα για 3 δισ. ευρώ το 2014 προς την οικονομία, καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες σε όλη την περιφέρεια της χώρας για ανάδειξη και στήριξη επιχειρηματικών πλάνων με προοπτική. Θα θέλαμε να έχουμε διοχετεύσει περισσότερα από περίπου μισό δισ. ευρώ, που μέχρι τώρα διαθέσαμε, και βάσιμα στηρίζουμε ότι στο εναπομένον χρονικό διάστημα, η ροή θα αυξηθεί, δεδομένου άλλωστε ότι ήδη έχουμε προχωρήσει σε εγκρίσεις για διάθεση νέων πιστώσεων 1,5 δισ. ευρώ. Με κεφαλαιακή επάρκεια στο 16,2% και σχέση δανείων προς καταθέσεις στο 83%, καταλαβαίνετε ότι ο στόχος των 3 δισ. παραμένει αταλάντευτος».

O κύριος Τουρκολιάς σημείωσε ότι «η κοινωνία, πληγωμένη μεν αλλά πολύ πιο ώριμη, εξέρχεται από την κρίση. Μαζί με το τέλος της ύφεσης, πλησιάζει και η ημερολογιακή λήξη του Μνημονίου. Η προσπάθεια όμως για θωράκιση της οικονομίας πρέπει να συνεχιστεί. Προτείνω, σε μια βάση εθνικής συμφωνίας, τη διαμόρφωση ενός εθνικού μνημονίου, το περιεχόμενο του οποίου να εξασφαλίζει την απαιτούμενη σταθερότητα της οικονομίας και τη θωράκισή της από νέους κινδύνους».

«Όταν πεισμώνουμε ενωμένοι επιτυγχάνουμε απολύτως», κατέληξε.

 

***Αναλυτικά οι ομιλίες των Γ. Ζανιά και Αλεξ. Τουρκολιά, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v