Πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ στο 7μηνο

Υψηλότερα από τους στόχους τα έσοδα και η μείωση στις δαπάνες στο επτάμηνο. «Σαφώς καλύτερες οι προσδοκίες», υπογραμμίζει ο Χ. Σταϊκούρας. Στο 1,73 δισ. διαμορφώνεται το έλλειμμα προϋπολογισμού στο επτάμηνο. Αύξηση 40% στις δαπάνες ΠΔΕ, στα 2,96 δισ.

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ στο 7μηνο

Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 2,3 δισ. ευρώ σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης στο επτάμηνο, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

Ο στόχος βάσει του προγράμματος ήταν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης.

Όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, «η ικανοποιητική εκτέλεση του Προϋπολογισμού συνεχίζεται. Οι δημοσιονομικοί στόχοι, με πολύ κόπο, με μεγάλη προσπάθεια, με τεράστιες θυσίες, για 3η χρονιά, επιτυγχάνονται. Η επίτευξη αυτών των στόχων δείχνει ότι τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται σε καλό επίπεδο. Η χώρα, σήμερα, μετά τα πολύ δύσκολα χρόνια, βρίσκεται σε θέση με σαφώς καλύτερες προσδοκίες».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, δύο είναι πλέον οι βασικές επιδιώξεις:

1. Η διασφάλιση των μέχρι σήμερα επιτευγμάτων και η προστασία των τεράστιων θυσιών της ελληνικής κοινωνίας.

2. Η μετατροπή της υπάρχουσας σταθεροποίησης της οικονομίας σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή, πάνω σε στέρεες βάσεις.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,73 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,92 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και επικαιροποιημένου στόχου για έλλειμμα 3,36 δισ. ευρώ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 2,282 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,55 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 800 εκατ. ευρώ. Προκύπτει, συνεπώς, υπέρβαση έναντι του επικαιροποιημένου φετινού στόχου περίπου κατά 1,5 δισ. ευρώ, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας. 

Έσοδα

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 29,53 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 653 εκατ. ευρώ ή 2,3% έναντι του επικαιροποιημένου στόχου ΜΠΔΣ 2015-2018.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται, αιτιολογημένα λόγω της μεταφοράς των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος (Securities Market Programme – SMPs), ύψους 1,5 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα, αλλά αισθητά πιο ψηλά από τον επικαιροποιημένο στόχο.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26,248 δισ. ευρώ, περίπου 600 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από πέρυσι λόγω και των υψηλότερων -φέτος- επιστροφών φόρων, όμως 460 εκατ. ευρώ πιο ψηλά από τον στόχο. 

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 24,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 562 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 2,3% έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι στον στόχο του Ιουλίου είχε προβλεφθεί και η καταβολή της 1ης δόσης του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ύψους 440 εκατ. ευρώ. «Η παράταση στην καταβολή αυτής της δόσης, καθιστά τα αποτελέσματα ακόμη καλύτερα και επιβεβαιώνει ότι οι εκτιμήσεις μας διαπνέονται από ρεαλισμό», υπογραμμίζει.

Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 262 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1,74 δισ. ευρώ). «Αυτή η τάση αποτυπώνεται σε όλους τους μήνες του επταμήνου, ενισχύοντας, έτσι, ουσιαστικά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 3,28 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 195 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Δαπάνες

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 31,26 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 973 εκατ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου (32,24 δισ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 28,30 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του επικαιροποιημένου στόχου κατά 1,22 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 880 εκατ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου (24,53 δισ. ευρώ).

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 κατά 2,29 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 7,5%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 1,46 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 5,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν αυξημένες δαπάνες 483 εκατ. ευρώ για τη διάθεση κοινωνικού μερίσματος, 36 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, 66 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση πολυτεκνικών επιδομάτων και 64 εκατ. ευρώ για δαπάνες διενέργειας εκλογών.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 2,96 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 247 εκατ. έναντι του στόχου (2,72 δισ. ευρώ) και κατά 845 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι το ΠΔΕ έχει αυξηθεί 40% σε σύγκριση με την περυσινή χρήση, «χρηματοδοτώντας έτσι την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας, με έργα που συμβάλλουν στην αύξηση του ιδιωτικού και του δημόσιου κεφαλαίου της οικονομίας και στηρίζουν την αναπτυξιακή διαδικασία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v