Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 0,2% περιορίστηκε η ύφεση το β’ τρίμηνο

Υψηλότερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. Στο 0,2% η ύφεση του β' τριμήνου, επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψης για το α' τρίμηνο (-1,1% του ΑΕΠ). Η πτώση του ΑΕΠ στο 0,65% το πρώτο εξάμηνο. Τι περίμεναν οι αναλυτές.

Στο 0,2% περιορίστηκε η ύφεση το β’ τρίμηνο

Υποχώρηση της ύφεσης στο 0,2% του ΑΕΠ καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ για το β' τρίμηνο. Είναι το μικρότερο ποσοστό από το γ' τρίμηνο του 2008. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, και με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, το 2ο τρίμηνο του 2014 παρουσίασε μείωση 0,2% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2013.

Ταυτόχρονα, όμως, τα στοιχεία ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2014 έχουν αναθεωρηθεί (από πτώση του ΑΕΠ 0,9% που ήταν η πρώτη εκτίμηση σε υποχώρηση 1,1%) λόγω της ενσωμάτωσης νέων στοιχείων βραχυχρόνιων στατιστικών (Αναθεώρηση Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής, διαθεσιμότητα δείκτη τιμών παραγωγού στις υπηρεσίες) και της επικαιροποίησης στοιχείων της γενικής κυβέρνησης.

Τι περίμεναν οι αναλυτές

Τα στοιχεία είναι καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Οι τελευταίοι προέβλεπαν περαιτέρω ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 0,5% το β' τρίμηνο.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η χρονιά θα κλείσει με ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ, εκτίμηση η οποία ταυτίζεται με αυτήν της Κομισιόν αλλά και του ΔΝΤ. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει τοποθετήσει τον πήχη οριακά χαμηλότερα, στο 0,5% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά του, το ΚΕΠΕ περίμενε επιστροφή στην ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία, για πρώτη φορά μετά το 2008. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το ΑΕΠ θα μπορούσε να κινηθεί ανοδικά 0,4% το β΄ τρίμηνο. Για το σύνολο του έτους μιλά για ανάπτυξη 0,6%, σε ευθυγράμμιση με την πρόβλεψη της κυβέρνησης.

Αντίθετα σημαντική επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού συρρίκνωσης του πραγματικού ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο του 2014 στο -0,3% έδειχναν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις του οικονομετρικού υποδείγματος της Εurobank. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης κι Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της τράπεζας, ο αντίστοιχος εκτιμώμενος τριμηνιαίος ρυθμός μεταβολής σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους διαμορφώνεται στο +0,8% περίπου έναντι οριακής μείωσης 0,15% το προηγούμενο τρίμηνο.

Να σημειωθεί ότι ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε μόλις χθες ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, όπως προκύπτει από την εξέλιξη του δείκτη Composite leading indicator του Οργανισμού. Ειδικότερα, τον Ιούνιο ο δείκτης ενισχύθηκε ελαφρώς στις 102,8 μονάδες έναντι 102,7 μονάδων τον Μάιο και 102,6 μονάδων τον Απρίλιο. Επισημαίνεται ότι, με βάση τον δείκτη, ο Ιούνιος είναι ο δέκατος κατά σειρά μήνας όπου η ελληνική οικονομία κινείται σε αναπτυξιακή τροχιά, καθώς βρίσκεται πάνω από το ορόσημο των 100 μονάδων (όριο που σηματοδοτεί μακροπρόθεσμη τάση ανάπτυξης της οικονομίας) από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Πιθανή νέα αναθεώρηση

Η ΕΛΣΤΑΤ πάντως επισημαίνει ότι τα στοιχεία που ανακοίνωσε είναι προσωρινά και δεδομένου ότι η πλήρης σειρά των χρησιμοποιούμενων βραχυχρόνιων στατιστικών δεν είναι ακόμα διαθέσιμη, οι χρήστες θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί κατά τη χρήση των στοιχείων μέχρι την ανακοίνωση των προαναφερθέντων προσωρινών αποτελεσμάτων, που είναι προγραμματισμένη για την 1η Σεπτεμβρίου 2014.

Ταυτόχρονα σημειώνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αναθεώρησης των ετήσιων εθνικών λογαριασμών, οι οποίες ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 15/10/2013. Η αναθεώρηση αφορά την ενσωμάτωση νέων και επικαιροποιημένων δεδομένων από διαφορετικές πηγές στην παραγωγή των ετήσιων εθνικών λογαριασμών, με τους κατάλληλους ελέγχους ποιότητας στις πηγές και μεθόδους, όπου απαιτείται.

Η αναθεώρηση αυτή συνδυάζεται με ένα ευρύτερο πλαίσιο στατιστικών εργασιών για την εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών-ΕΣΛ 2010 (European System of Accounts - ESA 2010) και με την τακτική αναθεώρηση του έτους βάσης για τους εθνικούς λογαριασμούς (από το 2005 στο 2010). Αυτός ο συνδυασμός των στατιστικών εργασιών θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2014 και μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά σημαντικές αναθεωρήσεις τόσο των ετήσιων, όσο και των τριμηνιαίων στοιχείων που θα προσαρμοστούν σε αυτά τα στατιστικά.

 

 *Η ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το ΑΕΠ β' τριμήνου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v