Στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου προσέφυγαν επαγγελματικές ομοσπονδίες εμπόρων και καταστηματαρχών ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση ως παράνομη και αντισυνταγματική.
Μεταξύ άλλων οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης που επιτρέπει πιλοτικά για ένα χρόνο την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, είναι «εξαιρετικά βλαπτική» για τους εμπόρους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, καθώς λόγω του ανταγωνισμού αναγκάζονται να εργάζονται και την μοναδική ημέρα της εβδομάδος που είχαν αργία.
Οι έμποροι υπογραμμίζουν ότι επεκτάθηκε η λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές και σε περιοχές μη τουριστικές, με συνέπεια η επίμαχη υπουργική απόφαση να είναι παράνομη, ενώ για την επέκταση αυτή δεν υπάρχουν στοιχεία που να την δικαιολογούν. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι παραβιάζεται επίσης σωρεία συνταγματικών διατάξεων και αρχών όπως οι αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας
Τέλος καταλήγουν ότι η υπουργική απόφαση είναι παράνομη καθώς πριν την έκδοσή της δεν προηγήθηκε διαβούλευση, όπως απαιτεί ο νόμος, με τους φορείς των εμπόρων και των υπαλλήλων καταστημάτων.
Μη νόμιμη είναι επίσης αφού δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εκπρόθεσμα, δηλαδή, μετά την πάροδο της προβλεπόμενης από το νόμο προθεσμίας.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών -Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, δύο εμπορικές εταιρείες που έχουν καταστήματα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη και δέκα έμποροι.