Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ΣτΕ θα κριθεί και ο υπολογισμός του ΦΑΠ

Η υπόθεση έφτασε στην Ολομέλεια του Aνωτάτου δικαστηρίου μετά από προδικαστικό ερώτημα που υπέβαλλε το Διοικητικό Πρωτοδικείο. Στο επίκεντρο ο υπολογισμός του φόρου με τις αντικειμενικές αξίες που είναι υψηλότερες των πραγματικών.

Στο ΣτΕ θα κριθεί και ο υπολογισμός του ΦΑΠ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει όπως όλα δείχνουν τον τρόπο που θα υπολογίζεται ο Φόρος Ακινητης Περιουσίας (ΦΑΠ) βασει των αντικειμενικών αξιών.

Η υπόθεση έφτασε στην Ολομέλεια του Aνωτάτου δικαστηρίου μετά από προδικαστικό ερώτημα που υπέβαλλε το Διοικητικό Πρωτοδικείο και η τριμελής επιτροπή του ΣτΕ εξέφρασε θετική γνώμη ώστε να απαντηθεί «κατά πόσον ο πολίτης ο υποκείμενος σε φόρο ακίνητης περιουσίας βάσει του άρθρου 32 του Ν. 3842/2010 έχει τη δυνατότητα να αμφισβητήσει με προσφυγή του στο Διοικητικό Δικαστήριο το ύψος της αντικειμενικής αξίας του βαρυνόμενου με τον ως άνω φόρο ακινήτου του, σε αρνητική δε περίπτωση, να κριθεί η συνταγματικότητα της διατάξεως αυτής (άρθρο 32 ν.3842/2010)».

Κατόπιν αυτού το ανώτατο δικαστήριο καλείται να αποφανθεί για το αν ο φορολογούμενος έχει την δυνατότητα να αμφισβητήσει το ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου επί του οποίου θα υπολογίζεται ο ΦΑΠ, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για χιλιάδες προσφυγές κατά του μέτρου.

Την προσφυγή υπέβαλε ιδιοκτήτης δύο ακινήτων στο Ψυχικό θεωρώντας ότι ο υπολογισμός της αξίας των ακινήτων του δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αγοραία αξία τους, αλλά υπολογίσθηκε σύμφωνα με τους κανόνες του νόμου 3842/2010. Υπέβαλε μάλιστα και «επιφυλάξεις», στην Δ.Ο.Υ Ψυχικού, αναφέροντας πώς θα καταβάλει το φόρο που αντιστοιχεί στην πραγματική αγοραία αξία των δυο ακινήτων του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v