Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: «Πράσινο φως» για μικρότερο τόκο από τα Ταμεία

Με μικρότερο τόκο θα καταβάλλουν τις οφειλές τους οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, έναντι των ιδιωτών που οφείλουν στα Ταμεία, με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ

ΣτΕ: «Πράσινο φως» για μικρότερο τόκο από τα Ταμεία

Οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης δύνανται λόγω της οικονομικής συγκυρίας και για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος να καταβάλουν τόκο υπερημερίας 6%, ενώ οι ιδιώτες οφειλέτες πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερο κυμαινόμενο επιτόκιο.

Την σχετική απόφαση εξέδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με αφορμή προσφυγή που αφορούσε το Ταμείο Αλληλοβοηθείας του Στρατού. Η ολομέλεια έκρινε ότι το Ταμείο για τις οφειλές του πρέπει να καταβάλει τόκο υπερημερίας 6%, ενώ οι ιδιώτες που οφείλουν στο Ταμείο πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερο κυμαινόμενο επιτόκιο.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριμ. 2115/2014 απόφασή της έκρινε ότι το προνομιακό αυτό επιτόκιο για το Δημόσιο και τους φορείς του δικαιολογείται για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος προς αποφυγή περαιτέρω διατάραξης της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας, δεδομένου μάλιστα ότι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού των νομικών προσώπων με μεγαλύτερο επιτόκιο θα έχει ως συνέπεια την αύξηση του ύψους του δημοσίου χρέους.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απεφάνθησαν μάλιστα ότι ειδικά για τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, όπως είναι το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Στρατού, συντρέχει «ειδικότερος λόγος δημοσίου συμφέροντος» που δικαιολογεί την προνομιακή αυτή μεταχείριση ο οποίος «συνδέεται με την διαφύλαξη του υπάρχοντος ασφαλιστικού κεφαλαίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των οργανισμών αυτών και η εξασφάλιση της μελλοντικής συνέχισης της καταβολής παροχών στους δικαιούχους».

Κατόπιν αυτών, η σχετική ρύθμιση του νόμου 496/1974 που προβλέπει επιτόκιο 6% «συνιστά επιτρεπτή υπέρ των ΝΠΔΔ φορέων της γενικής Κυβέρνησης προνομιακή μεταχείριση, αποβλέπουσα στην ορθή άσκηση της δημόσιας εξουσίας μέσω της διαφύλαξης της δημοσιονομικής ισορροπίας και της περιουσίας του Κράτους υπό ευρεία έννοια», σημειώνουν οι δικαστές.

Έτσι κρίθηκε ότι η προνομιακή αυτή μεταχείριση δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη, ούτε και σε διάταξη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v