Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το 3ετές ομόλογο

Δόθηκε το mandate στους αναδόχους για τη νέα έξοδο της Αθήνας στις αγορές με έκδοση 3ετούς ομολόγου. Στόχος η άντληση 3 δισ. ευρώ. Αύριο κλείνει το βιβλίο. Ποιοι είναι οι ανάδοχοι. Πού αναμένεται να «κλειδώσει» το επιτόκιο.

Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το 3ετές ομόλογο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση τριετούς ομολόγου, μετά τη σχετική εντολή που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στους αναδόχους, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr

Με την έκδοση, το δημόσιο προσβλέπει στο να αντλήσει 3 δισ. ευρώ, ενώ το βιβλίο προσφορών αναμένεται να κλείσει αύριο.    

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: "Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για τους σκοπούς επικείμενης 3ετούς ομολογιακής έκδοσης 'αναφοράς' σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να λάβει χώρα και να τιμολογηθεί στο άμεσο μέλλον, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς".

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 3,5% - 3,625, χωρίς να αποκλείεται να κινηθεί και λίγο χαμηλότερα. Κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε στο Reuters πως η ελληνική πλευρά στοχεύει σε ένα επιτόκιο της τάξεως του 3,5%.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι η Bank of America Merrill Lynch, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η Citi, η JP Morgan, η Morgan Stanley, η Nomura, η HSBC, η UBS και η BNP Paribas.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδίαζε την έκδοση του ομολόγου εδώ και έναν μήνα πραγματοποιώντας επαφές στο Παρίσι, στο Λονδίνο αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, έγινε τον Απρίλιο με έκδοση 5ετούς ομολόγου.

Η κυβέρνηση επισπεύδει την έκδοση του ομολόγου προκειμένου αφενός να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα εν όψει της λήξης ομολόγων 6,7 δισ. ευρώ μέσα στον Αύγουστο και αφετέρου να στείλει μήνυμα στους εταίρους ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της και δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με το χρηματοδοτικό κενό του 2015 το οποίο το ΔΝΤ προσδιορίζει στα 12 δισ. ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

«Το περιβάλλον για μια τέτοια έκδοση είναι ευνοϊκο» ανέφερε στο Bloomberg ο Marius Daheim, αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην Bayerische Landesbank στο Μόναχο. «Είναι εύλογο να δοκιμάσει η Ελλάδα το βραχυπρόθεσμο φάσμα της καμπύλης αποδόσεων» πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να επωφελείται από την άνοδο του πρωτογενούς πλεονάσματος, την αύξηση των διεθνών επενδύσεων και την σταδιακή βελτίωση της ανεργίας και της ανάπτυξης» δήλωσε στη Wall Street Journal o Alberto Gallo, αναλυτής της RBS.

«Μολονότι η Ελλάδα δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες ως τον Μάιο του 2015, έχει σαν στόχο να δείξει ότι έχει ανακτήσει τακτική πρόσβαση στις αγορές, καθώς και να ξαναχτίσει την κρατική καμπύλη αποδόσεων» επισημαίνει η Pantelakis Securities.

«Δεν έχει υπάρξει επαρκής βελτίωση στα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας. Είναι η υπερβολική ρευστότητα και το κυνήγι των αποδόσεων που τους επιτρέπει να βγουν στις αγορές» σημείωσε ο Ben Bennet, αναλυτής στην Legal & General Investment Management στο Λονδίνο. «Είναι ένα σημάδι για το πόσο τρελή και ανεύθυνη είναι η σημερινή κατάσταση στις αγορές» πρόσθεσε

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v