Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχεται φορολογική καταιγίδα 9 δισ. ευρώ!

Φόρους 1,5 δισ. ευρώ το μήνα καλούνται να καταβάλουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του έτους. Φόβοι ότι οι ασφυκτικές προθεσμίες θα αποτελέσουν εφαλτήριο για νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πονοκέφαλος για το ΥΠΟΙΚ τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και οι αργοί ρυθμοί υποβολής των δηλώσεων.

Έρχεται φορολογική καταιγίδα 9 δισ. ευρώ!

Βαρύ είναι το φορολογικό φορτίο που καλούνται να σηκώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι φορολογούμενοι καθώς φέτος έχουν συρρικνωθεί περαιτέρω τα χρονικά περιθώρια καταβολής των φόρων (φόρος εισοδήματος, Τέλος Επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, φόρος πολυτελείας και Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων - ΕΝΦΙΑ).

Το υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο δεν μερίμνησε για την καλύτερη κατανομή των προθεσμιών πληρωμής των φόρων για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους οι φορολογούμενοι και να αποφευχθούν νέα «φέσια», αλλά επιπλέον καθυστερεί και την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ προκειμένου οι υπόχρεοι να κάνουν τον προγραμματισμό τους, αλλά και το ίδιο να διευκολυνθεί στην είσπραξη του φόρου.

Μόνο από τους φόρους εισοδήματος και ακινήτων θεωρητικά οι εισπράξεις του Δημοσίου στο δεύτερο εξάμηνο του έτους υπολογίζονται σε περίπου 8 δισ. ευρώ!

Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και τα τέλη κυκλοφορίας του 2014, τα έσοδα από τα οποία υπολογίζονται σε άλλο 1 δισ. ευρώ.

Συνεπώς κάθε μήνα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν 1,5 δισ. ευρώ φόρους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος από το ποσό αυτό θα καταστεί ληξιπρόθεσμο χρέος. Όχι μόνο γιατί δεν δύνανται να ανταποκριθούν οι φορολογούμενοι αλλά και διότι το υπουργείο δεν μπορεί να εφαρμόσει ούτε καν το άρθρο 33 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα παρακράτησης επιστροφών φόρου, ακόμα και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές φορολογουμένων.

Σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ, ποσά επιστροφών φόρου κάτω των 1.500 ευρώ, τα οποία δικαιούνται φορολογούμενοι, είναι πλέον δυνατόν να συμψηφίζονται με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Εάν είχαν εκδοθεί εντός του Ιουνίου, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο θα είχε τη δυνατότητα να συμψηφίσει τις επιστροφές φόρου εισοδήματος με τον φόρο ακινήτων, βάζοντας άμεσα στα ταμεία του χρήματα.

Τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων δεν αναμένονται νωρίτερα από τις 25 Ιουλίου (λόγω τεχνικών ζητημάτων), όταν θα έχει εκπνεύσει η ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (14 Ιουλίου) και θα έχει επιστραφεί στους περισσότερους δικαιούχους ο φόρος εισοδήματος.

Η καθυστέρηση αυτή δεν δημιουργεί προβλήματα μόνο στο ίδιο το υπουργείο Οικονομικών αλλά και στους πολίτες οι οποίοι δεν θα έχουν ούτε μία εβδομάδα περιθώριο για να καταβάλουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μαζί με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, που έχει την ίδια καταληκτική προθεσμία (31 Ιουλίου)!

Οι προθεσμίες

Πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν προκαλούν μόνο τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων αλλά και ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Παρά την παράταση, η ροή των δηλώσεων βρίσκεται σε οριακό σημείο για την αντοχή του συστήματος taxis, καθώς απομένουν ακόμα προς υποβολή περίπου 1 εκατομμύριο δηλώσεις ενώ 450.000 έχουν αποθηκευτεί προσωρινά.

Το υπουργείο απηύθυνε νέα έκκληση στους φορολογούμενους και στους λογιστές-φοροτεχνικούς να σπεύσουν μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα όπου εκπνέει η προθεσμία να υποβάλουν τις δηλώσεις. Μάλιστα διαμηνύει ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση και όσοι υποβάλουν τη δήλωσή τους εκπρόθεσμα θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου.

Η δεύτερη δόση του φόρου θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Χθες τέθηκε σε λειτουργία και η εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που έχουν ήδη υποβληθεί προκύπτει ότι αυξάνεται ο αριθμός των φορολογούμενων με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Περισσότεροι από 4 στους 10 καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013, ο οποίος κατά μέσο όρο αγγίζει τα 1.300 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι είτε έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό είτε δικαιούνται επιστροφή φόρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, 1.928.695 δηλώσεις ή το 41,56% του συνόλου είναι χρεωστικές με συνολικό ποσό φόρου 2,484 δισ. ευρώ ή 1.288 ευρώ κατά μέσο όρο.

Το εκκαθαριστικό που εκδίδεται αυτόματα με την ολοκλήρωση της υποβολής της φορολογικής δήλωσης περιέχει μέχρι και τέσσερις διαφορετικούς φόρους: τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v