Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

WSJ: Γιατί η Ελλάδα βγαίνει ξανά στις αγορές ομολόγων

Τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα εξετάζει να βγει ξανά στις αγορές ομολόγων λίγο μετά την έκδοση του Απριλίου, παρουσιάζει blog της WSJ. Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και η επιτυχημένη πορεία του νέου πενταετούς ομολόγου.

WSJ: Γιατί η Ελλάδα βγαίνει ξανά στις αγορές ομολόγων

«Συνηθισμένο. Περιμένεις τέσσερα χρόνια για ένα νέο ελληνικό κρατικό ομόλογο και ξαφνικά εμφανίζονται δύο μαζί» γράφει η Emese Bartha σε blog της WSJ, σχολιάζοντας την επικείμενη έκδοση τριετούς ομολόγου από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει, η μεγάλη επιστροφή στις αγορές ομολόγων έγινε τον Απρίλιο σε μια εντυπωσιακή δημοπρασία που προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών με ένα επιτόκιο ιδιαίτερα ευνοϊκό για τη χώρα. Σύντομα αναμένεται να ακολουθήσει νέα έκδοση τριετούς διάρκειας.

Σύμφωνα με την ίδια, η Ελλάδα σχεδιάζει να κάνει τώρα την κίνηση της για τρεις λόγους.

Πρώτον, στο τρέχον περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων οι επενδυτές διψούν για σχετικά υψηλότερες αποδόσεις. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν σημειώσει μεγάλη πτώση, αλλά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης παραμένουν ελκυστικά.

Δεύτερον, η πρόσφατη έκδοση $3 δισ. της Ελλάδας στέφθηκε από εκκωφαντική επιτυχία. Το ομόλογο λήξης 2019 εκδόθηκε με απόδοση 4,95% και τώρα μόλις τρεις μήνες μετά συναλλάσσεται στο 4,18%. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές που αγόρασαν το ομόλογα έχουν αποκομίσει κέρδη από την επένδυση τους. Οι τιμές αυξάνοντας καθώς υποχωρούν οι αποδόσεις.

Τρίτον, μετά το PSI το 2012, η Ελλάδα δεν έχει βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Ένα τριετές ομόλογο με απόδοση γύρω στο 2,90% θα είναι αρκετά ελκυστικό για τους επενδυτές, περίπου 1,30% πάνω από το αντίστοιχο πορτογαλικό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v