Αναμενόμενες, χαρακτηρίζουν οι διοικήσεις των τραπεζών τις εκτιμήσεις που καταγράφει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πιθανότητα να χρειαστούν επιπλέον 6 δισ. ευρώ οι τράπεζες προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην μεγαλύτερη πρόκληση, η οποία είναι η έκρηξη των κόκκινων δανείων.
Οι ίδιοι τονίζουν ότι το ΔΝΤ δεν είναι αρμόδιο από τη λειτουργία του για να πραγματοποιήσει stress tests και εκτιμούν ότι ακόμη κι αν από τα stress tests που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκύψουν επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες, οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου καλύπτουν πλήρως τουλάχιστον το δυσμενές σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος. Μάλιστα, τονίζουν ότι οι κινήσεις που έχουν πραγματοποιήσει σε συνδυασμό με τις κινήσεις που έχουν αποτυπώσει στα capital plans θα δώσουν περαιτέρω ενίσχυση στην κεφαλαιακή θέση. Ακόμα και εάν χρειαστούν επιπλέον πρωτοβουλίες, όπως νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, στην περίπτωση που η ΕΚΤ «ράψει» επιπλέον κουστούμι για τις ελληνικές τράπεζες, αυτές θα αντιμετωπιστούν.
Εξάλλου, όπως υπογραμμίζουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει κεφαλαιακό απόθεμα για όποια τράπεζα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, γεγονός που εγγυάται τη σταθερότητα του συστήματος.
Βεντέτα με την ΤτΕ
"Τα στελέχη του Ταμείου επέμεναν πάντοτε από τον περασμένο Φθινόπωρο στην άποψη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειασθούν κεφάλαια πολύ περισσότερα ακόμη και από τα δυσμενές σενάριο των stress tests που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος", αναφέρει στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος μίας εκ των τεσσάρων τραπεζών. Ήταν η μόνη και σταθερή, προσθέτει, διαφωνία επί μήνες με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος εξ ου και κάποια στιγμή υπήρξε η ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών με τους εκπροσώπους της ΕΚΤ και της Κομισιόν να ακολουθούν την τακτική του Πόντιου Πιλάτου. Ορισμένοι τραπεζικοί κύκλοι τόνιζαν χθες ότι στην έκθεση επιχειρείται "άδειασμα" της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος. "Αν συμβαίνει αυτό δεν έχει νόημα σχολιασμού", ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος δεν υπήρξε κανένα σχόλιο ωστόσο πηγές που πρόσκειται στην διοίκηση υπενθύμιζαν με νόημα ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι τράπεζα και δεν μπορεί να υποστηρίξει τη διενέργεια stress tests». Προσέθεταν δε ότι οι αγορές κρίνουν και η πορεία των τραπεζικών μετοχών δίνει τη δική της απάντηση.