Μπόλικη «λαϊκή δεξιά», πολυπρόσωπο σχήμα, ανάγκη «τακτοποίησης» εσωκομματικών, αλλά και διακομματικών ισορροπιών και προσπάθεια ανάδειξης «λαϊκού προφίλ» συνθέτουν την εικόνα της νέας κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε χθες.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν τις αμφιβολίες τους για το όραμα που εκπέμπουν τα νέα πρόσωπα, τα οποία στελεχώνουν το 46μελές πλέον σχήμα (πέντε περισσότερα μέλη από το προηγούμενο), καθώς και για την αποτελεσματικότητά τους, καθώς εκτιμούν ότι η καινούρια κυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει και ως προεκλογική, καθώς ο χρόνος των εθνικών εκλογών δείχνει πλέον ολοένα και πιο κοντά.
Το βέβαιο είναι ότι ο ανασχηματισμός δεν έγινε με πρώτο κριτήριο τις ικανότητες, κάτι που, όπως λέει, δηκτικά παράγοντας της αγοράς, «φαίνεται όχι μόνο από αρκετά ονόματα που εισέρχονται όσο και από ονόματα που δεν… εξήλθαν».
Για του λόγου το αληθές, υπήρξαν κάποια υπουργεία όπου δεν έγιναν σημαντικές αλλαγές κι αφορούν στρατηγικά σημεία της αναπτυξιακής πολιτικής, όπως το Υποδομών, το Περιβάλλοντος και το Τουρισμού.
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν τέσσερις περισσότεροι υφυπουργοί εκ των οποίων δύο από τη Ν.Δ. και δύο από το ΠΑΣΟΚ. Στην προηγούμενη κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία είχε 30 μέλη και τώρα έχει 32, ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε 10 μέλη και τώρα έχει 13.
Τα νέα πρόσωπα είναι συνολικά 17, από τα οποία τα 8 είναι νέοι υπουργοί, το 1 είναι υπουργός αναπληρωτής και 8 είναι υφυπουργοί. Και οι δύο πλευρές, τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ, δηλώνουν ικανοποιημένες από το νέο σχήμα.
Ειδικά στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι το μήνυμα των εκλογών ελήφθη και πως τα πολλά νέα πρόσωπα, αλλά και οι στοχευμένες δομικές αλλαγές απηχούν τον εξαρχής σκοπό «της στροφής στην κοινωνία και στην καθημερινότητα των πολιτών». Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα είναι κατά πόσον με τις τόσες εξ... ανάγκης σε αρκετές περιπτώσεις αλλαγές μπορούν να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να βγει η χώρα από το τέλμα.
Πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι υπάρχουν και κάποια πρόσωπα που δοκιμάζονται για πρώτη φορά στη διοίκηση (π.χ. Βασίλης Κικίλιας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Γιώργος Καρασμάνης στο Αγροτικής Ανάπτυξης), για τα οποία είναι νωρίς να γίνει κάποια εκτίμηση.
Όπως και να 'χει, οι χθεσινές ανακοινώσεις για τη νέα κυβέρνηση μπορούν να χαρακτηριστούν «ανασχηματισμός ισορροπιών», κινουμένων σε τέσσερις άξονες:
1. «Συνέχεια» στα οικονομικά υπουργεία. Παρά τις αλλαγές προσώπων, η πολιτική που θα εφαρμοστεί δεν δείχνει να αλλάζει. Στο υπουργείο Οικονομικών, για παράδειγμα, παίρνει το τιμόνι ο Γκίκας Χαρδούβελης, ένας τεχνοκράτης με πείρα στα θέματα των διαπραγματεύσεων και με σχέσεις με τους δανειστές (είχε διατελέσει διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του τ. πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου).
Τον δικό της συμβολισμό έχει και η παραμονή της ίδιας ηγεσίας στα υπουργεία Εργασίας (Γιάννης Βρούτσης) και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Κυριάκος Μητσοτάκης), στα οποία αναμένεται να προκύψουν σημαντικά θέματα με τους δανειστές, αλλά και με την κοινωνία το επόμενο διάστημα.
Θύμα στις «καραμπόλες», αλλά και στην ανάγκη της Νέας Δημοκρατίας να δείξει περισσότερο «λαϊκό προφίλ» φαίνεται να έπεσε το υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο αναλαμβάνει ο Νίκος Δένδιας, που θεωρείται μεν σοβαρός, αλλά δεν έχει ιδιαίτερη σχέση και πείρα στα θέματα αναπτυξιακής πολιτικής. Στους υφυπουργούς συγκαταλέγονται ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ιατρός και με σημαντικό βιογραφικό, αλλά στα θέματα του ιατρικού κλάδου) και ο επίσης ιατρός και γνωστός από τις φωνητικές επιδόσεις του στα τηλεοπτικά παράθυρα Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο τελευταίος, όπως φημολογείται, με «ειδικότητα» τα θέματα τιμών, λαϊκών αγορών κ.λπ.
2. Λαϊκή δεξιά - κοινωνικό λαϊκό προφίλ - τηλεπαραθερίστες: Έντονη είναι η παρουσία στο νέο κυβερνητικό σχήμα εκπροσώπων της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς», οι οποίοι, μέχρι τώρα, συνήθιζαν να βρίσκονται στην εσωκομματική αντιπολίτευση και να κριτικάρουν την εφαρμοζόμενη πολιτική. Από τα τηλεοπτικά παράθυρα εξέφραζαν ένα αρεστό για το κοινό φιλολαϊκό πρόσωπο, όμως συχνά με προτάσεις ανεδαφικές ή έστω πολύ δύσκολα εφαρμόσιμες. Τώρα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και καλούνται όχι απλώς να υπερασπιστούν το μεταρρυθμιστικό έργο, αλλά και να το προωθήσουν με ταχείς μάλιστα ρυθμούς. Στο κατά πόσον θα το καταφέρουν αυτήν τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να απαντήσει, ωστόσο οι αμφιβολίες πολλών είναι δεδομένες.
Στα αξιοσημείωτα, δε, είναι και η αξιοποίηση αρκετών βουλευτών της Ν.Δ. από τη Β' Αθήνας, όπου οι εκλογικές επιδόσεις του κόμματος είναι πολύ χαμηλές.
3. Σημαντική παρουσία του ΠΑΣΟΚ αλλά και ο «ανεξάρτητος» Ανδρέας Λοβέρδος. Το ΠΑΣΟΚ, σε άτυπη ενημέρωση που εξέδωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, εξέφρασε την ικανοποίησή του, κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Ένα κόμμα που στις πρόσφατες ευρωεκλογές έλαβε περίπου 8%, κατάφερε να επιβάλει την είσοδο στη νέα κυβέρνηση σχεδόν της μισής του Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Συγκεκριμένα, από τους 27 βουλευτές του, υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί από σήμερα είναι οι 11, ενώ πράσινος θεωρείται επίσης ο εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.
Παράλληλα, δεν πρέπει να παραβλεφθεί ότι στο νέο υπουργικό σχήμα εισέρχεται και ο... ανεξάρτητος Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος αποτελεί κοινό μυστικό πως πολύ σύντομα θα αποτελεί και πάλι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
«Το ΠΑΣΟΚ είναι ικανοποιημένο από τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης. Χωρίς να υπολογίζονται οι θέσεις του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στον αριθμό των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών διατηρούνται οι αναλογίες που υπήρχαν μεταξύ των δύο κομμάτων», αναφέρεται στο σχετικό non paper της Χαριλάου Τρικούπη, που καταλήγει: «Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα κάτω από τον καθημερινό συντονισμό του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης μπορεί να προωθήσει συγκεκριμένους πρακτικούς στόχους που θα αλλάξουν το κλίμα στην κοινωνία με αυστηρό εβδομαδιαίο χρονοδιάγραμμα και μετρήσιμα αποτελέσματα».
4. Ανακύκλωση γνωστών στελεχών. Η ανανέωση που εν πολλοίς επικαλούνται στην κυβέρνηση, στο όνομα των αναγκαίων διακομματικών ισορροπιών, συνδυάζεται από την επαναφορά στην κεντρική πολιτική σκηνή στελεχών που και στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορες θέσεις, άλλοι με επιτυχία, άλλοι όμως όχι. Στο ακόμα πιο πολυπρόσωπο σχήμα σε σχέση με το προηγούμενο, εκτός από τον κ. Λοβέρδο, βλέπουμε ξανά, λόγου χάρη, τον Πάρι Κουκουλόπουλο, τον Γιάννη Λαμπρόπουλο, τον Γιώργο Ντόλιο, την Άντζελα Γκερέκου, τον Κώστα Κουκοδήμο και τον Κώστα Τασούλα. Είναι πρόωρα βέβαια τα όποια συμπεράσματα, όμως η επισήμανση πρέπει να γίνει.
Εκτός από το ΠΑΣΟΚ, πάντως, ικανοποιημένοι δηλώνουν και στη Ν.Δ. από το νέο σχήμα, και συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως δεν έχουν αλλάξει οι κομματικές ισορροπίες. Κι αυτό γιατί υπάρχουν δύο επιπλέον υφυπουργοί από το ΠΑΣΟΚ και δύο από τη Ν.Δ., ενώ τονίζουν πως η Ν.Δ. πήρε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με ένα πρόσωπο με σαφή αγροτική προέλευση όπως είναι ο Γιώργος Καρασμάνης.
Για τον Αργύρη Ντινόπουλο, λένε, ως πρώην δήμαρχος θα δώσει τη μάχη του για τα κονδύλια για την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ και ο Αντώνης Μπέζας, ως υφυπουργός Εργασίας, θα ασχοληθεί με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων έχοντας την πείρα και από τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν και στον Βασίλη Κικίλια, νέο υπουργό Δημόσιας Τάξης, ο οποίος, όπως λένε, είναι ένας νέος άνθρωπος που γνωρίζει τα προβλήματα της Αθήνας και κυρίως αυτά της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης.
Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει σήμερα στις 3.30 μ.μ. και αμέσως μετά θα γίνει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και θα ακολουθήσουν οι τελετές παράδοσης - παραλαβής στα υπουργεία.