Το χθεσινό κλείσιμο της Βουλής αιφνιδίασε την αντιπολίτευση, αλλά και αρκετούς κυβερνητικούς βουλευτές, ωστόσο αποτελεί μέρος ενός καλά μελετημένου σχεδίου των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν εδώ και μέρες αποφασίσει τη συγκεκριμένη κίνηση και, εις γνώσιν φυσικά και του προέδρου της Βουλής, Ε. Μεϊμαράκη, την υλοποίησαν αμέσως μετά την ψηφοφορία για την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
«Το έργο της ολομέλειας θεωρείται περατωμένο και δεν υπάρχει λόγος να παραμείνει άλλο ανοιχτή», είπε χθες έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος και αυτό είναι και το επιχείρημα στη φαρέτρα των δύο πολιτικών αρχηγών. Βασικό ζητούμενο στα κόμματά τους είναι, μετά τα μηνύματα της κάλπης και αφού ξεπεράστηκε προς ώρας τουλάχιστον ο σκόπελος των πρόωρων εθνικών εκλογών, να ελέγξουν στο μέτρο του δυνατού την περαιτέρω κοινοβουλευτική διαδικασία και να προχωρήσουν, μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό, προς την κρίσιμη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τους τελευταίους μήνες του έτους.
Παρόλο, πάντως, που η Βουλή έκλεισε, δεν είναι λίγα τα μέτωπα που παραμένουν ορθάνοιχτα και τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος:
1.Ανασχηματισμός. Η χθεσινή «ύποπτη» μέρα πέρασε χωρίς να ανακοινωθούν τα ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου, λόγω της δυστοκίας που ακόμα υπάρχει μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, όσον αφορά τα πρόσωπα και το μοίρασμα των υπουργείων. «Μπορείτε να κανονίσετε κάτι το Σαββατοκύριακο», είπε χαριτολογώντας χθες ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας σε δημοσιογράφους, εντείνοντας τις φήμες ότι οι όποιες εξελίξεις δρομολογούνται πιθανότατα για τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από σήμερα το μεσημέρι μέχρι και το Σάββατο θα απουσιάζει στο εξωτερικό (Νορμανδία), οπότε λογικά δεν μπορεί να γίνει ορκωμοσία αυτό το διάστημα. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σύμφωνα με ένα σενάριο, φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην αποχώρηση του Γιάννη Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο μάλλον δεν έχουν καταλήξει ακόμα στον αντικαταστάτη του. Και αν όντως συμβαίνει αυτό, πάει πίσω όλη η πυραμίδα τόσο στα υπουργεία όσο και σε αυτούς που θα τα στελεχώσουν.
2. Τα κρίσιμα νομοσχέδια - προαπαιτούμενα για τη δόση του 1,1 δισ. Το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής αναγκαστικά θα οδηγήσει σε καθυστέρηση της ψήφισης συγκεκριμένων απαιτήσεων της τρόικας, όπως η «μικρή ΔΕΗ», ο αιγιαλός, οι επικουρικές συντάξεις, οι φόροι υπέρ τρίτων και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, θα έπρεπε να έχουν ψηφιστεί έως τα μέσα Ιουνίου για να εγκριθεί στη συνέχεια η δόση του Ιουνίου, αυτό όμως αναπόφευκτα μετατίθεται χρονικά. Δεν αποκλείεται οι δόσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου τελικά να εγκριθούν και να εκταμιευθούν ταυτόχρονα.
3. Η εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ και ο προφανής κίνδυνος για την κυβερνητική σταθερότητα. Κάθε μέρα και ένα διαφορετικό στέλεχος έρχεται να αμφισβητήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και να θέσει έμμεσα ή άμεσα θέμα ηγεσίας στο κόμμα. Χθες, μετά τη Φώφη Γεννηματά, τον Δημήτρη Ρέππα, τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Παύλο Γερουλάνο, ήταν η σειρά του Θάνου Μωραΐτη να ασκήσει δριμεία κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Με άρθρο του, ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «απαιτείται νέα ηγεσία στην παράταξη η οποία να εμπνέει, να ενώνει και να διευρύνει». Αυτή η φράση δεν έμεινε αναπάντητη από τη Χαριλάου Τρικούπη. «Κάποιοι που περίμεναν την εκλογική συντριβή της παράταξης πρέπει να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα και να πάψουν να προσβάλουν τους πολίτες που στάθηκαν δίπλα στην παράταξη, τους υποψήφιους και τα στελέχη που έδωσαν τη μάχη των εκλογών», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Όπως και να 'χει, το πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ είναι υπαρκτό και εκ των πραγμάτων η ανασφάλεια στην κυβέρνηση δεδομένη...