Θετικά μηνύματα για μεταποίηση το Μάιο

Ο δείκτης της Markit υποχώρησε στο 51 τον Μάιο από 51,1 τον Απρίλιο, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το 50, κάτι που συνιστά αύξηση εργασιών για δεύτερο συνεχόμενο μήνα για τα ελληνικά εργοστάσια.

Θετικά μηνύματα για μεταποίηση το Μάιο

Δείχνοντας περαιτέρω βελτίωση των συνολικών επιχειρησιακών συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index - PMI) της Markit έκλεισε στις 51 μονάδες τον Μάιο, με μικρή μεταβολή σε σύγκριση με τις 51,1 μονάδες του Απριλίου.

Σύμφωνα με τη Markit, η παραγωγή στα εργοστάσια της Ελλάδας εξακολούθησε να αυξάνεται τον Μάιο, καθώς η αύξηση των νέων παραγγελιών οδήγησε το μέγεθος σε ανώτερα επίπεδα για έβδομο συνεχή μήνα. Υπήρξαν επίσης μικρές αυξήσεις στην απασχόληση και στην αγοραστική δραστηριότητα ως αποτέλεσμα της αύξησης του φόρτου εργασίας. Οι χρεώσεις υποχώρησαν περαιτέρω λόγω των ισχυρών ανταγωνιστικών πιέσεων, ενώ οι τιμές εισροών αυξήθηκαν ελαφρώς και για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο.

Τα επίπεδα παραγωγής στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών αυξήθηκαν και πάλι τον Μάιο, με ρυθμό ο οποίος ήταν ελαφρώς βραδύτερος από τον Απρίλιο, παρέμεινε όμως έντονος. Αύξηση σημείωσε η παραγωγή τόσο των καταναλωτικών αγαθών όσο και των ενδιάμεσων αγαθών, παρότι η παραγωγή των επενδυτικών αγαθών μειώθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια του μήνα.

Ακόμα μία έντονη αύξηση στα επίπεδα των νέων παραγγελιών, τις οποίες έλαβαν οι κατασκευαστές, συνέτεινε στη γενική αύξηση της παραγωγής στα εργοστάσια του τομέα. Η αύξηση των εισερχόμενων νέων εργασιών τον Μάιο ήταν η έκτη σε ισάριθμούς συνεχείς μήνες και υποστηρίχθηκε από την άνοδο των εξαγωγικών πωλήσεων, οι οποίες αυξήθηκαν ελαφρώς μετά από δύο μήνες συνεχούς υποχώρησης.

Τα επίπεδα παραγωγής αυξήθηκαν με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τον ρυθμό εισροής νέων παραγγελιών, ενώ η απόκλιση ήταν, εν μέρει, αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου περιορισμού των επιπέδων αδιεκπεραίωτων εργασιών, οι οποίες μειώθηκαν στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η διαρκής αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών ενθάρρυνε τους κατασκευαστές να αυξήσουν τα επίπεδα της αγοραστικής τους δραστηριότητας. Η άνοδος του όγκου των προμηθειών, παρότι μικρή, ήταν μόλις η δεύτερη που καταγράφηκε στο διάστημα των τελευταίων 57 μηνών, μετά τη σύντομη άνοδο του Φεβρουαρίου. Παρ' όλα αυτά, τα αποθέματα προμηθειών υποχώρησαν, καθώς η άνοδος της παραγωγής υπερέβη την αύξηση των αγορών.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία του Μαΐου έδειξαν οριακή αύξηση των επιπέδων απασχόλησης στα εργοστάσια των κατασκευαστών, σηματοδοτώντας την πρώτη καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων σε δύο συνεχόμενους μήνες από το τέλος του 2007. Ωστόσο, ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ήταν βραδύτερος από τον Απρίλιο.

Οι περιπτώσεις όπου οι εταιρείες εξακολούθησαν να κάνουν μειώσεις αφορούσαν τα επίπεδα αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων. Τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο, ο οποίος ήταν, παρ' όλα αυτά, έντονος στο πλαίσιο των ιστορικών δεδομένων της έρευνας.

Τα στοιχεία του Μαΐου έδειξαν μέτρια άνοδο των μέσων τιμών αγορών που κατέβαλαν οι κατασκευαστές, η οποία αποτελεί την πρώτη αύξηση που καταγράφεται στο κόστος σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Μέλη του πάνελ ανέφεραν αύξηση στις τιμές πρώτων υλών, όπως του γυαλιού και των πλαστικών. Εν τω μεταξύ, ο χρόνος που χρειάστηκαν οι προμηθευτές για την παράδοση των αγορών αυξήθηκε ελαφρώς.

Οι έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις ώθησαν τους παραγωγούς αγαθών να απορροφήσουν την επιβάρυνση των υψηλότερων τιμών εισροών. Στην πραγματικότητα, οι μέσες τιμές χρέωσης μειώθηκαν με σταθερό ρυθμό, ο οποίος ήταν ελαφρώς βραδύτερος από τον αντίστοιχο που καταγράφηκε τον Απρίλιο.


Ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI σχολίασε: «Ο δείκτης PMI παρέμεινε στη σωστή κατεύθυνση σε σχέση με το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων τον Μάιο, δείχνοντας σταθερή, μολονότι όχι και τόσο εντυπωσιακή, ανάπτυξη στα εργοστάσια του τομέα. Η βελτιωμένη απόδοση όσον αφορά τις εξαγωγές συνέβαλε στην αύξηση των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά, καθώς η συνακόλουθη γενικότερη αύξηση των νέων παραγγελιών ώθησε τις εταιρείες να αυξήσουν τα επίπεδα της παραγωγής, όπως επίσης και της απασχόλησης. Ωστόσο, για τη διατήρηση του τρέχοντος ρυθμού αύξησης της παραγωγής, τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι είναι απαραίτητη η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της βασικής ζήτησης, καθώς η παραγωγή του Μαΐου υποστηρίχθηκε σε κάποιον βαθμό από τη μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών, ενώ η μείωση των τιμών χρέωσης χρησιμοποιήθηκε και πάλι ευρέως για τη διατήρηση των εργασιών».

Στην ευρωζώνη, ο PMI διαμορφώθηκε στο 52,2 που αποτελεί και χαμηλό έξι μηνών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v