Έμμεση πρόσκληση στην Gazprom να επανεξετάσει τη διέλευση από την Ελλάδα του νότιου κλάδου του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, απηύθυνε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης στον πρόεδρο της ρωσικής εταιρείας Alexei Miller με το χαιρετισμό του στη 17η Γ.Σ. του European Business Congress- EBC που πραγματοποιείται στη Βουλιαγμένη.
Ο Έλληνας υπουργός αφού εξήρε την αξιοπιστία της ρωσικής εταιρείας στον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο και στη πολύ καλή συνεργασία των δύο πλευρών, είπε επίσης ότι αυτή θα ήταν ακόμη πιο ισχυρή, εφόσον ο αγωγός περνούσε και από την Ελλάδα.
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμό του ρωσικού αγωγού προέβλεπε την κατασκευή και ενός νότιου κλάδου με εκκίνηση τη Βουλγαρία, ο οποίος μέσω Ελλάδας θα κατέληγε στην Ιταλία. Για το σκοπό αυτό έχει ιδρυθεί και μικτή εταιρεία μεταξύ Gazprom – ΔΕΣΦΑ, η οποία και ολοκλήρωσε προκαταρκτικές μελέτες. Ωστόσο το όλο σχέδιο ματαιώθηκε κυρίως λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος εκ μέρους της ρωσικής εταιρείας, ανώτατα στελέχη της οποίας έλεγαν το Δεκέμβριο του 2102 σε Έλληνες δημοσιογράφους στη Μόσχα, ότι δεν πρόκειται να κατασκευάσουν αγωγό που «θα μένει άδειος».
Μέχρι στιγμής εν υπάρχει καμία αντίδραση στο θέμα από την πλευρά της Gazprom, η οποία κατά τα άλλα προχωρά στην κατασκευή του South Stream στο Βουλγαρικό έδαφος, παρά τις αντιρρήσεις και τα ρυθμιστικά θέματα που προβάλλει η ΕΕ. Επιπλέον όπως γράφει σήμερα τo Euro2day.gr η ρωσική εταιρεία προωθεί την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου στην κίνηση των οχημάτων, προκειμένου έτσι να καλύψει την πτώση της ζήτησης σε άλλες χρήσεις και κυρίως στην ηλεκτροπαραγωγή.
Η Γ.Σ. του EBC
Χαιρετισμό στη Γ.Σ. του Ε.B.C. απεύθυναν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Σπύρος Παλαιογιάννης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS A.E., Δημήτρης Κοπελούζος, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους το συνέδριο, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, Vladimir Chkhikvishvili και ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ, Γιώργος Σπανούδης.
Στην εισήγησή του ο Dr. Miller τόνισε τη σημασία της χρήσης του φυσικού αερίου ως καύσιμο κίνησης υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Η GAZPROM είναι μία παγκόσμια επιχείρηση και επιθυμεί να αλλάξει την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των μεταφορών. Έχουμε στενές σχέσεις με δυνατούς παίχτες που κατέχουν ρόλους κλειδιά στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και σκοπεύουμε να διευρύνουμε το δίκτυο πρατηρίων φυσικού αερίου. Αυτό θα βοηθήσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος».
Επιπλέον, ο Dr. Miller αναφέρθηκε και στην ιστορική μακροχρόνια συμφωνία που υπεγράφη με την Κίνα, χαρακτηρίζοντάς την ως τη μεγαλύτερη συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο, με αξία σύμβασης 400 δισ. $. Όπως επεσήμανε: «Τη σημασία της συμφωνίας θα την καταλάβουμε με την πάροδο του χρόνου και θα επηρεάσει και τις τιμές φυσικού αερίου της Ευρώπης. Για εμάς η νούμερο ένα αγορά παραμένει η Ευρωπαϊκή και η GAZPROM επιδιώκει όχι μόνο να διατηρήσει το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και να το διευρύνει».
Αναφερόμενος στον Southstream τόνισε πως δεν υπάρχει καμία απόκλιση στον χρόνο και πως το πρώτο αέριο θα φθάσει στην Βουλγαρία στο τέλος της επόμενης χρονιάς.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS, Δημήτρης Κοπελούζος, καλωσόρισε τους συνέδρους και αναφέρθηκε στη σημασία διοργάνωσης του συνεδρίου στην Ελλάδα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα υποδεχόμαστε 370 ανώτατα στελέχη των πιο διακεκριμένων εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η σημερινή συνεδρίαση αποδεικνύει την εμπιστοσύνη που υπάρχει στη χώρα μας και σηματοδοτεί την ανάπτυξη που θα ξεκινήσει προς όφελος του ελληνικού λαού. Θέλω να πιστεύω ότι οι μεγάλες ευκαιρίες που δίνει η Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας θα εκτιμηθούν από τους σύνεδρους. Σκοπεύουμε να τους αναπτύξουμε τις θέσεις μας και να τους κινητοποιήσουμε για να επενδύσουν στον τόπο μας».
Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Συνέδριο, ο κ. Κοπελούζος δήλωσε: «Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, το Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Συνέδριο αποτέλεσε ένα σταθερό πεδίο γόνιμου διάλογου μεταξύ των εταιρειών– μελών του και μία πλούσια τράπεζα γνώσεων για όσους μετέχουν σε αυτό. Το Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Συνέδριο παρήγαγε σημαντικό έργο και ανέλαβε σοβαρές πρωτοβουλίες στον ενεργειακό τομέα. Οι προτάσεις που έχει επεξεργαστεί και παρουσιάσει το ΕΒС στις Κυβερνήσεις των χωρών- μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) συνέβαλαν στη λήψη σημαντικών και χρήσιμων αποφάσεων». Κλείνοντας τόνισε τη σημασία του φυσικού αερίου για την Οικονομία : «Το φυσικό αέριο ήταν, είναι και θα είναι από τα βασικότερα και πολυτιμότερα ενεργειακά αγαθά στον πλανήτη μας και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την κάλυψη των βασικών ενεργειακών αναγκών και την εύρυθμη και ισορροπημένη λειτουργία των ενεργειακών αγορών».
Το EBC αριθμεί, σήμερα, 137 μέλη από 24 χώρες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και απαρτίζεται από εξέχουσες προσωπικότητες με παγκόσμιο κύρος και επιρροή. Έχει σαν στόχους την στήριξη της ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών του ΟΑΣΕ, την προώθηση γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στις πολιτικές ηγεσίες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τη χάραξη στρατηγικής για το μέλλον του ενεργειακού τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.