Χρηματιστήριο: Τα deals της επόμενης ημέρας

Πωλήσεις θυγατρικών και placements ετοιμάζουν οι τράπεζες. Οι εκδόσεις ομολόγων, οι δυσκολίες για IPOs και οι συζητήσεις με mega funds. Πόσο θα μείνει ανοικτό το παράθυρο ευκαιρίας για Ελλάδα. Πού σκοντάφτουν τα deals αναδιάρθρωσης.

Χρηματιστήριο: Τα deals της επόμενης ημέρας

Παράταση τουλάχιστον μερικών μηνών στο παράθυρο ευκαιρίας που έχουν εισηγμένες και μη επιχειρήσεις να αντλήσουν κεφάλαια από το εξωτερικό ενδέχεται να προσφέρει το αποτέλεσμα των εκλογών, εφόσον η κυβέρνηση αναγνώσει σωστά το μήνυμα της κάλπης και οι τράπεζες υιοθετήσουν καθαρές λύσεις σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση των εταιρειών.

Σύμφωνα με τραπεζίτες, αλλά και στελέχη που αντιπροσωπεύουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια, η δυναμική για επενδύσεις στην Ελλάδα δεν έχει αναιρεθεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η κυβέρνηση έχει ακόμη μπροστά της το ισχυρό χαρτί της αναδιάρθρωσης του χρέους, που θα επιτρέψει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και αλλαγές στην οικονομική πολιτική, ενώ η κρίση σε ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ δημιουργεί δεξαμενές διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ή εν δυνάμει συμμάχους για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την υφιστάμενη Βουλή.

Υπό την παραπάνω οπτική, τα στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι δεν κινδυνεύει η δυναμική επενδύσεων από ξένους. Στον αντίποδα υπάρχουν περί του αντιθέτου ενδείξεις, καθώς εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ολοκληρωθούν συμφωνίες μεταξύ ξένων επενδυτών και εγχώριων επιχειρήσεων.

Πρωταγωνιστές των εξελίξεων θα παραμείνουν και σε αυτό το στάδιο οι τράπεζες, λόγω των επιβεβλημένων πωλήσεων θυγατρικών και συμμετοχών αλλά και των αναδιαρθρώσεων που πρέπει να προχωρήσουν στο πρώτο κύμα των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Όπως έχει γράψει η στήλη Χαμαιλέων,  εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την Πειραιώς. Ενδιαφέρον υπάρχει από τη γερμανική Ergo, η οποία δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά καθώς και από funds που ειδικεύονται στις αναδιαρθρώσεις ασφαλιστικών. Προς πώληση είναι και οι συμμετοχές που διαθέτει η Πειραιώς σε ΕΧΑΕ, Aegean και ΕΛΠΕ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία πώλησης της NBGI Private Equity από την Εθνική. Έχουν ήδη υποβληθεί μη δεσμευτικές προσφορές το ύψος των οποίων, όμως, δεν ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική βρίσκεται επιπρόσθετα σε συζητήσεις με την Arch Re για την πώληση του χαρτοφυλακίου εκκρεμών ζημιών αυτοκινήτου της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ αναμένει τις απαραίτητες εγκρίσεις για να ολοκληρώσει την πώληση της Αστήρ Παλάς όπως και τις τελικές αποφάσεις της Calamos Investments για την NBG Asset Management.

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει σύντομα στη διάθεση του 13% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Properties (ΕΥΠΡΟ) εξετάζει η Eurobank, η διοίκηση της οποίας ανέφερε χθες ότι στοχεύει σε ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης 300 εκατ. ευρώ.

Το πλάνο αναδιάρθρωσης της τράπεζας προβλέπει τη μείωση του ποσοστού της στην ΕΥΠΡΟ στο 20% από 33% σήμερα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Με δεδομένο ότι το capital plan της Eurobank προβλέπει την κεφαλαιακή της ενίσχυση με περίπου 80 εκατ. ευρώ από άλλες ενέργειες πέραν της ΑΜΚ (2,862 δισ. ευρώ), η διάθεση το επόμενο διάστημα του 13% της ΕΥΠΡΟ δείχνει η πιο ώριμη περίπτωση σε σχέση με τη Eurolife.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός πώλησης της Εμπορικής Leasing (νυν Credit Agricole Leasing) από την Credit Agricole, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο οι τράπεζες να βγάλουν προς πώληση ακόμη και τις χρηματιστηριακές τους εταιρείες προκειμένου να προσαρμοσθούν με τις απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ.

Οι δυσκολίες για την εισαγωγή νέων εταιρειών

Διάθεση να εισαχθούν στο Χ.Α. δείχνουν σύμφωνα με πληροφορίες περισσότερες από 10 επιχειρήσεις, προς το παρόν όμως το εγχείρημα προσκρούει στις ανησυχίες που εκφράζονται για περιορισμένη ζήτηση.

Η διάθεση μετοχών που διενήργησαν η Πειραιώς και η Eurobank στην εγχώρια αγορά έδειξε ότι δεν υπάρχει κρίσιμη μάζα αγοραστών καθώς μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης έχουν περιορισθεί τα προς επένδυση κεφάλαια των ιδιωτών επενδυτών, ενώ το asset management έχει μειωθεί δραματικά.

Οι τράπεζες έχουν στα σκαριά την εισαγωγή της Ελληνικής Τεχνοδομικής Άνεμος, θυγατρικής της Ελλάκτωρ στην ενέργεια, ενώ δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί αν η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ θα μπει αυτόνομα στο Χ.Α. ή θα επιλέξει την εξαγορά οχήματος.

Η... ουρά σε ΑΜΚ και εκδόσεις ομολόγων

Παρά το γεγονός ότι πριν από τις ευρωεκλογές υπήρξε μπαράζ εκδόσεων εταιρικών ομολόγων (Πειραιώς, Εθνική, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Intralot, ΜΟΗ), το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν νέες εκδόσεις τόσο από τράπεζες (Alpha, Eurobank) όσο και από μεγάλες εισηγμένες (Μυτιληναίος, Folli Follie).

Το Χ.Α., από την πλευρά του, οργανώνεται για να δεχθεί νέες εκδόσεις ομολόγων μεγάλων εταιρειών αλλά και για τις πρώτες εισαγωγές στην Εναλλακτική Αγορά ΣΤΕΠ που όπως όλα δείχνουν δεν θα αργήσουν.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησε η διερεύνηση στρατηγικού επενδυτή για την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με το πλάνο ως το προσεχές φθινόπωρο.

Οι συζητήσεις επιχειρήσεων με mega-funds

Η επάνοδος της Ελλάδας στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος σηματοδοτεί και την επιστροφή των mega-funds.

Σύμφωνα με πηγές, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ private equity και βασικών μετόχων εισηγμένης στο Χ.Α. για σύναψη στρατηγικής συνεργασίας που θα επιτρέψει τη διεύρυνση των ήδη ισχυρών διεθνών της δραστηριοτήτων.

Την ίδια στιγμή, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον private equity funds για τις ελάχιστες εξωστρεφείς και δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κομβικό σταυροδρόμι καθώς είτε θα πρέπει να επεκταθούν μέσω εξαγορών ή νέων επενδύσεων, είτε να πωληθούν σε ανταγωνιστές τους.

Γιατί σκοντάφτουν τα deals αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων

Το μεγάλο φιλέτο για τους ξένους και η ευκαιρία του Χ.Α. να αναζωογονήσει το «προϊόν» του ήταν και παραμένουν οι συμφωνίες αναδιάρθρωσης υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Η βελτίωση των συνθηκών και των αποτιμήσεων βοηθά τους επιχειρηματίες να συζητήσουν deals που ενέχουν dilution για τους ίδιους και τις τράπεζες να προχωρήσουν επιτέλους σε αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων μέσα από ενεργητική διαχείριση των NPLs.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι οι τράπεζες διαμηνύουν πως θα τελειώσουν τις εταιρείες ζόμπι επί του πρακτέου οι εξελίξεις δεν είναι ενθαρρυντικές γιατί όπως όλα δείχνουν προκρίνονται λύσεις που δεν επιτρέπουν την άμεση εύρεση στρατηγικών επενδυτών.

Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας είναι χαρακτηριστική περίπτωση. Οι τράπεζες έχουν δρομολογήσει τη μετοχοποίηση δανείων σε Νηρέα και Σελόντα και στις προσεχείς τακτικές γενικές συνελεύσεις θα ζητηθεί η σχετική έγκριση των μετόχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, οι τράπεζες προτίθενται να μετοχοποιήσουν ως το 30% των υφιστάμενων δανείων των επιχειρήσεων, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω το αν η σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA επιστρέψει σε αποδεκτά, έστω για περίοδο κρίσης, επίπεδα.

«Ακόμη και αν μια εκ των δύο εταιρειών βγάλει φέτος EBITDA της τάξης των 15 - 20 εκατ. ευρώ, ο καθαρός δανεισμός κινδυνεύει να είναι μετά τη μετοχοποίηση 7 - 10 φορές υψηλότερος» σημειώνει παράγοντας της αγοράς που ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στον κλάδο.

Το πρόβλημα ήταν και παραμένει η διάθεση των πιστωτικών ιδρυμάτων να εγγράψουν μεγάλο μέρος της ζημίας εκκαθαρίζοντας τις υπερχρεωμένες εταιρείες, σύμφωνα με στέλεχος private equity fund. Ανάλογα προσκόμματα τίθενται από τις τράπεζες και σε συζητούμενα deals αναδιάρθρωσης μεταξύ επιχειρήσεων και ξένων επενδυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v