Τσίπρας: Να σταματήσουμε την παράνοια χρέους

Κάλεσμα για new deal στην Ευρώπη απηύθυνε ο Τσίπρας, στο ευρωπαϊκό debate. Ζήτησε τέλος στις πολιτικές λιτότητας και διαγραφή χρέους για χώρες και τράπεζες. Κάναμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, τόνισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Τσίπρας: Να σταματήσουμε την παράνοια χρέους

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα new deal, θα πρέπει να σταματήσουμε τις καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας και αυτή η παράνοια του χρέους στην Ευρώπη, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, στο πανευρωπαϊκό debate με τους συνυποψηφίους του για την προεδρία της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς, Γκι Φερχοφστατ και Σκα Κέλερ. 

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο της λιτότητας. "Ρωτάω, ότι έγινε στην Ελλάδα είναι επιτυχία που πρέπει να επαναληφθεί ή κοινωνική τραγωδία που δεν πρέπει να επαναληφθεί πουθενά;", τόνισε.  

Στο ζήτημα του χρέους, το οποίο χαρακτήρισε "παράνοια", σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί λύση ανάλογη με αυτή που είχε δοθεί στη Γερμανία το 1953, με διαγραφή μέρους του χρέους. "Η Ευρώπη έδωσε πάνω από 1 τρισ. για να σώσει χρεοκοπημένες τράπεζες, και έχει δώσει μόλις 6 δισ. για την ανεργία των νέων", ανέφερε. 

Η λύση, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, είναι να προχωρήσουμε σε γενναίες αποφάσεις σε μια νέα συμφωνία για ανάπτυξη. Μόνον έτσι θα αντιμετωπιστεί η ανεργία κυρίως των νέων που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις στην ΕΕ.

Για την πολιτική λιτότητας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, οι ιδέες του Γκι Φερχόφστατ, που είχε μιλήσει προηγουμένως για δημοσιονομική πειθαρχία, «είναι αυτές που μας οδήγησαν στην κρίση, στη φούσκα στις ΗΠΑ, που μέσα από διαχείριση κρίσης έχουν θέσει σε κίνδυνο την Ευρώπη». 

Σε σχέση με τις τράπεζες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν θα πρέπει να προωθηθούν λύσεις bail in, που θα θέτουν σε κίνδυνο τα χρήματα των καταθετών. Σημείωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει σε μια συνολική λύση για το χρέος που θα οδηγήσει και σε εξυγίανση των τραπεζών και σε ελάφρυνση από τα κόκκινα δάνεια. 

Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ απάντησε στον Έλληνα πολιτικό, τονίζοντας ότι "διασώσαμε τις τράπεζες γιατί σε διαφορετική περίπτωση η οικονομία θα κατέρρεε". Ειδικότερα σε σχέση με την ελληνική κρίση, σημείωσε ότι έκανε ότι μπορούσε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. «Δέχομαι πολλές κατηγορίες αλλά όχι ότι δεν ήμασταν αλληλέγγυοι. Κάναμε τα πάντα για να μείνει η χώρα στο ευρώ», τόνισε. 

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να γίνει πιο αλληλέγγυα. «Πρέπει να  σταματήσουν οι διαχωρισμοί Βορρά και Νότου. Να αντικαταστήσουμε το χρέος από τις ιδέες», τόνισε.

Ο Μάρτιν Σούλτς σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθούν χρήματα από την ΕΚΤ αλλά και από τα διαρθρωτικά ταμεία στις ΜΜΕ, κάτι που θα ενισχύσει το ΑΕΠ και θα φέρει στην Ευρώπη νέες θέσεις εργασίας.

Σε ερώτημα "γιατί οι πολίτες απέχουν από τις ευρωεκλογές", ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα της Ε.Ε. είναι το έλλειμμα δημοκρατίας. "Οι πολίτες απέχουν γιατί δεν πιστεύουν ότι η ψήφος τους έχει σημασία.
Το ευρωκοινοβούλιο χάνει συνεχώς δυνάμεις, η σύνοδος κορυφής είναι μια παράσταση όπου 28 ηγέτες αποφασίζουν αυτό που θέλει η Μέρκελ", σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον Ζ. Κ. Γιούνκερ, ρωτώντας τον τι έγινε με την παρασκηνιακή σύνοδο στις Κάννες, «όπου εκλεγμένη κυβέρνηση αντικαταστάθηκε από τεχνοκράτες για να συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας», χωρίς ωστόσο να απαντήσει ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup.

Η ουκρανική κρίση

Υπέρ του διαλόγου στο θέμα της Ουκρανίας τάχθηκαν και οι πέντε υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν.  

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να αποδεχθεί την άνοδο των νεοναζί σε κυβέρνηση ευρωπαϊκού κράτους. Τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση από τη Ρωσία ή το ΝΑΤΟ. "Μόνο ο ουκρανικός λαός μπορεί να δώσει απαντήσεις για το μέλλον του", σημείωσε.   

Ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ αυστηροποίησης των κυρώσεων προς τη Μόσχα, κυρίως όσον αφορά σε χρηματικές ροές. "Η Ευρώπη είναι μια ήπια δύναμη. Έχουμε κάνει αρκετούς πολέμους. Χρειάζεται διάλογος με τη Ρωσία, αλλά πρέπει να πούμε όχι στον Πούτιν, ότι είναι απαράδεκτα αυτά που κάνει", τόνισε.

Ο Μάρτιν Σουλτς τάχθηκε επίσης υπέρ του διαλόγου, τονίζοντας ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εμφυλίου στη χώρα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v