Μισή… ανάκαμψη βλέπει ο ΟΟΣΑ για Ελλάδα

Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίζεται ο οργανισμός για την Ελλάδα. Βλέπει μεν ανάκαμψη αλλά πολύ χαμηλότερη από τις επίσημες προβλέψεις ΥΠΟΙΚ και Κομισιόν. Παράλληλα, εκτιμά ότι η ανεργία θα παραμείνει υψηλή και το 2015. Ζητά μέτρα μείωσης χρέους.

Μισή… ανάκαμψη βλέπει ο ΟΟΣΑ για Ελλάδα

Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά με τη… μισή ταχύτητα από αυτήν που προβλέπει τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η Κομισιόν βλέπει για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ. Στην εξαμηνιαία έκθεση για την παγκόσμια οικονομία σημειώνει ότι στην πορεία του 2014 η οικονομία θα αλλάξει πρόσημο (αν και τελικά θα υπάρξει πτώση ΑΕΠ κατά 0,3%) κερδίζοντας επιπλέον δυναμική από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας η οποία θα τονώσει επενδύσεις και εξαγωγές. Την ίδια στιγμή οι τιμές και οι μισθοί θα συνεχίσουν να υποχωρούν, αν και με μικρότερο ρυθμό απ’ ό,τι στο παρελθόν. 

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι απαιτείται περισσότερη δημοσιονομική προσαρμογή ώστε να μειωθεί το υψηλό χρέος και θεωρεί πως οι αυτόματοι σταθεροποιητές θα πρέπει να επιτραπεί να λειτουργήσουν κάποια στιγμή σε αυτήν την πορεία. Επιπλέον ανακούφιση χρέους, για παράδειγμα, μέσω επέκτασης των λήξεων ή μειωμένων επιτοκίων, ίσως αποδειχθεί απαραίτητη για τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Όπως αναφέρει, η ανάκαμψη εξαρτάται και από την καλύτερη πρόσβαση της οικονομίας στο δανεισμό, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός για την αναδιάρθρωση των τραπεζικών ισολογισμών.
Τονίζει επίσης ότι περαιτέρω μείωση των εμποδίων που υπάρχουν στον ανταγωνισμό θα προωθήσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό:

• Η ανάπτυξη θα είναι το 2014 αρνητική (-0,3%), αντί 0,6% που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών και η Κομισιόν και το 2015 θα κινηθεί στο 1,9% (αντί 2,9% της πρόβλεψης του ΥΠΟΙΚ και της Κομισιόν).

• Η ανεργία θα διαμορφωθεί φέτος στο 27,1% και την επόμενη χρονιά θα υποχωρήσει οριακά, στο 26,7%.
• Βλέπει αποπληθωρισμό την επόμενη διετία με τον πληθωρισμό στο -1,1% φέτος και στο -1% για το 2015.

• Το έλλειμμα τοποθετείται στο 2,5% του ΑΕΠ για τη φετινή χρονιά και στο 1,4% την επόμενη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v