Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοοdy's: Αναβαθμίζει το outlook των ελληνικών τραπεζών

Σε σταθερό αναβαθμίζει το outlook των ελληνικών τραπεζών η Moody's. Ισχυροποιείται ο κλάδος από την ανακεφαλαιοποίηση και την επιστροφή στις αγορές. Βλέπει επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες €7,5 δισ. Αναμένει μικρότερη ανάπτυξη απ'ότι η Κομισιόν, με 0,3% φέτος και 1,2% το 2015.

Μοοdys: Αναβαθμίζει το outlook των ελληνικών τραπεζών

Η Moody's αναβάθμισε την Τρίτη σε σταθερό από αρνητικό το outlook του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ο διεθνής οίκος αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι η αναβάθμιση αντανακλά τις προσδοκίες για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμό ανάπτυξης το 2014-2015, μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

Όπως επισημαίνει, η σταδιακή οικονομική ανάκαμψη, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και την επανάκτηση της πρόσβασης στις διατραπεζικές και διεθνείς αγορές κεφαλαίου, θα οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των χρηματοδοτικών πιέσεων και σε σταδιακή ανάκαμψη της κερδοφορίας το 2015.

Επιπρόσθετα, το outlook λαμβάνει υπόψη την αναμενόμενη επιδείνωση στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού το 2014, αν και με πολύ πιο αργό ρυθμό από ότι προηγουμένως, επισημαίνει η Moody’s.

O διεθνής οίκος εκτιμά ότι παρά την αδύναμη εγχώρια ζήτηση στη σκιά των μισθολογικών περικοπών και της υψηλής ανεργίας, το λειτουργικό περιβάλλον των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθεί σταδιακά, σηματοδοτώντας την επιστροφή σε ποιο ομαλές συνθήκες σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Η Moody’s προβλέπει σταδιακή οικονομική ανάκαμψη για την Ελλάδα, κατά 0,3% του ΑΕΠ για το 2014 και 1,2% του ΑΕΠ για το 2015 (σ.σ. χαμηλότερα δηλαδή από τις προβλέψεις της Κομισιόν, 0,6% και 2,9% αντίστοιχα), χάρη στον τουρισμό και τις εξαγωγές. Οι μεταρρυθμίσεις μεταμορφώνουν την Ελλάδα σε μια περισσότερο εξαγωγικά προσανατολισμένη οικονομία, εκτιμά αντί του υφιστάμενου μοντέλου που στηρίχθηκε στην κατανάλωση.

Παρά την αδυναμία της αγοράς εργασίας και της ζήτησης, η Moody’s εκτιμά ότι το νέο μοντέλο θα δημιουργήσει περισσότερο βιώσιμες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις τράπεζες.

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ακόμα ότι οι χρηματοδοτικές πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες θα σταθεροποιηθούν περαιτέρω, καθώς η εξάρτηση από την ρευστότητα της κεντρικής τράπεζας θα συνεχίσει να υποχωρεί. Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση τόσο στην διατραπεζική αγορά repo όσο και στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, όπως καταδεικνύουν οι πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων από τις δύο ελληνικές τράπεζες, σημειώνει.

H Μοοdy’s αναφέρει ακόμα ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών τον Ιούνιο του 2013 και η επανάκτηση της πρόσβασης στην διατραπεζική αγορά repo έχει μειώσει τις ανάγκες χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον ELA στο 19% του συνολικού ενεργητικού στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2013 από 34,6% στο τέλος του 2012. Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι καταθέσεις των πελατών θα παραμείνουν εύθραυστες και θα χρειαστεί χρόνος για να ανακτηθούν οι απώλειες από την φυγή καταθέσεων από το σύστημα από το 2010.

Η Moody’s αναμένει σταδιακή βελτίωση στην κερδοφορία του 2015, καθώς θα αρχίσουν να αυξάνονται σταδιακά τα προ-προβλέψεων κέρδη. Ωστόσο, οι τράπεζες θα παραμείνουν ζημιογόνες το 2014, εξαιτίας των υψηλών ακόμα προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Επιπρόσθετα, σημειώνει την σταθερή πτώση στον σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, προβλέπει πως θα πιάσουν ταβάνι στο τέλος του 2014 ή στις αρχές του 2015, στο 37%. Επιπλέον, εκτιμά ότι τα «μαξιλάρια» δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αναμενόμενες ζημίες, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν ταχύτερα από τις προβλέψεις.

Παρά την ανακεφαλαιοποίηση τον Ιούνιο του 2013 και την αύξηση των κεφαλαιακών «μαξιλαριών», η Moody’s προβλέπει επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες περίπου στα 7,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι σε συμφωνία με τις προβλεπόμενες κεφαλαιακές ανάγκες των 6,4 δισ. ευρώ με βάση το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδας. Μολονότι τα νέα κεφάλαια μπορούν να καλυφθούν από τους πόρους του ΤΧΣ, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι θα αντληθούν κυρίως από ιδιώτες επενδυτές.

Παράλληλα, η Moody’s υπογραμμίζει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να επωφελείται από την συστημική στήριξη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v