Τη βούλα της Eurostat στα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 αναμένει η κυβέρνηση προκειμένου να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους εταίρους της ευρωζώνης το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Η Eurostat αναμένεται να επικυρώσει χωρίς αστερίσκους σήμερα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τους δικούς της κανόνες (κατά ESA 95) ήταν περίπου 3,4 δισ. ευρώ πέρυσι.
Τα στοιχεία που έστειλε στις 14 Απριλίου στη Eurostat η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πρωτογενές έλλειμμα γενικής κυβέρνησης 15,887 δισ. ευρώ το 2013. Το ίδιο έτος, όμως, η επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ήταν -19,272 δισ. ευρώ. Αν από το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αφαιρεθεί η επίπτωση της στήριξης των τραπεζών, προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 3,385 δισ. ευρώ.
Τα παραπάνω ποσά αναμένεται να επικυρώσει η Eurostat δίνοντας αρχικά τη σκυτάλη στον πρόεδρο του ΣΟΕ Π. Τσακλόγλου για να θέσει το ζήτημα του χρέους στην αυριανή συνεδρίαση του Euroworking Group και στη συνέχεια στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ο οποίος αναμένεται να θέσει το ζήτημα με τον πλέον επίσημο τρόπο στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Μαΐου.
Στην αυριανή συνεδρίαση του Euroworking Group άλλωστε, ο κ. Τσακλόγλου αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να παρουσιάσει και ένα τετρασέλιδο κείμενο-οδηγό για το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.
Στο θέμα του χρέους, η ελληνική κυβέρνηση έχει χαράξει ήδη τη βασική της στρατηγική. Θα θέσει αίτημα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια και παράλληλο αίτημα μετατροπής του σημερινού κυμαινόμενου επιτοκίου των διμερών δανείων από χώρες της ευρωζώνης σε σταθερό.
Συγκεκριμένα:
1. Περισσότερος χρόνος. Συνολικά τα δάνεια από την ευρωζώνη στο πλαίσιο του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου αγγίζουν τα 186,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου η Ελλάδα έλαβε 52,9 δισ. ευρώ δάνεια GLF και στο πλαίσιο του δεύτερου 133,6 δισ. ευρώ (δάνεια EFSF).
Τα GLF δάνεια αρχίζουν να αποπληρώνονται σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα από το 2020 και έως το 2041. Ο μέσος χρόνος αποπληρωμής τους είναι τα 17 χρόνια, αλλά τα χρεολύσια είναι ανισομερώς κατανεμημένα. Για παράδειγμα, ενώ το 2020 πρέπει να καταβληθούν χρεολύσια 700 εκατ. ευρώ, το 2022 η δαπάνη υπερτριπλασιάζεται φτάνοντας τα 2,65 δισ.
Σε αντιδιαστολή με τα GLF δάνεια, αυτά από τον EFSF έχουν μέση διάρκεια 30 χρόνια με καλύτερη κατανομή χρεολυσίων. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και των GLF δανείων και των δανείων EFSF στα 50 χρόνια.
2. Το κυμαινόμενο επιτόκιο να γίνει σταθερό. Τα περιθώρια μείωσης των σημερινών επιτοκίων είναι περιορισμένα. Στα δάνεια EFSF, το επιτόκιο είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό που δανείζεται ο ίδιος ο μηχανισμός επομένως μάλλον δεν χωρά συζήτηση για μείωσή του (στην αντίθετη περίπτωση θα έμπαινε μέσα ο EFSF). Στα δάνεια GLF όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Το επιτόκιο σήμερα είναι κυμαινόμενο και ίσο με το Euribor τριμήνου με προσαύξηση 0,5 μονάδωας, επομένως με τα σημερινά δεδομένα κοντά στο 0,82%. Το επιτόκιο σήμερα προφανώς είναι χαμηλό.
Το ζήτημα είναι όμως πού θα πάει το κυμαινόμενο επιτόκιο μετά από 3-5 χρόνια. Εκτιμάται ότι τα επιτόκια αυτά θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 1-2 μονάδες όταν η οικονομία της ευρωζώνης επανέλθει σε ενάρετο κύκλο... Το πρώτο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό το σκέλος θα είναι να μετατραπεί το κυμαινόμενο σε σταθερό επιτόκιο για τα επόμενα 50 χρόνια. Αν δεν περάσει αυτή η γραμμή, η δεύτερη αφορά σύμφωνα με πληροφορίες τη μετατροπή του σημερινού χαμηλού επιτοκίου σε σταθερό για τα επόμενα τουλάχιστον 15 χρόνια.
Όλα αυτά βέβαια είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Το μόνο δεδομένο είναι, μετά την επικύρωση των δημοσιονομικών στοιχείων, ότι η Ελλάδα έπραξε όσα είχε δεσμευθεί.
Στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012 είχε συμφωνηθεί ότι «όταν η Ελλάδα φτάσει σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως προβλέπεται στο παρόν μνημόνιο, και υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής όλων των όρων που περιέχονται στο πρόγραμμα», τότε η ευρωζώνη θα εξετάσει την ανάγκη λήψης νέων μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Η Eurostat σφραγίζει σήμερα το πλεόνασμα και το Euroworking Group αύριο επικυρώνει ότι η χώρα εφαρμόζει τους όρους του προγράμματος, δίνοντας το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 6,3 δισ. ευρώ εντός των επόμενων ημερών.
Η μπάλα των αποφάσεων φαίνεται τώρα να είναι στο γήπεδο των Ευρωπαίων εταίρων...