Πώς βλέπουν οι ξένοι την ελληνική έκδοση ομολόγου

Ευνοϊκά υποδέχονται τα ξένα ΜΜΕ την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Κάνουν λόγο για σημείο καμπής για τη χώρα και επισημαίνουν το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών. Αρκετοί όμως σημειώνουν και τους κινδύνους που εγκυμονούν.

Πώς βλέπουν οι ξένοι την ελληνική έκδοση ομολόγου

Η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές είναι στο επίκεντρο των ρεπορτάζ και των σχολίων των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης. Τα περισσότερα άρθρα επισημαίνουν ότι η χώρα επιστρέφει στις αγορές νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν και τονίζουν πως γυρίζει σελίδα. Αρκετοί, όμως, σημειώνουν τα επικίνδυνα σημεία τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους επενδυτές.

Wall Street Journal

"Ως έναν βαθμό, η έκδοση είναι συμβολική. Η Ελλάδα τακτικά αντλεί περισσότερα από 1 δισ. ευρώ με τις εκδόσεις εξαμηνιαίων εντόκων γραμματίων και το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της κυβέρνησης έχει εξασφαλιστεί από τα δάνεια στήριξης από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Εάν όμως, η έκδοση είναι επιτυχής, τότε θα έχει γίνει ένα μικρό βήμα για τον απογαλακτισμό της από αυτήν τη στήριξη."

Independent

"Δεν τελειώνουν τα δεινά για την Ελλάδα, αλλά σίγουρα αυτό είναι σημείο καμπής" είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου του βρετανικού Independent. "Η επιστροφή στις αγορές είναι και συμβολική. Συμπίπτει με την πιθανή επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη… Δεν είναι ,όμως, το τέλος των δεινών για την Ελλάδα. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ παραμένει στο 175%. Μπορεί να μην υπάρξει φέτος ανάπτυξη και η χώρα μπορεί να χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, όπως έχει παραδεχθεί και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε".  "Αυτό είναι μνημειώδους σημασίας" δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Jason Manolopoulos της Dromeus Capital και συμπλήρωσε: "Σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης κρατικού χρέους για την Ελλάδα μετά από 4 χρόνια χωρίς πρόσβαση στις αγορές".

New York Times

"Η έκδοση αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη χώρα, που έχει αποκλειστεί από τις αγορές από το 2010. Η έκδοση ομολόγων αντικατοπτρίζει την ενίσχυση της αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες της ευρωζώνης με προβλήματα έχουν γυρίσει σελίδα".

Financial Times

Ο αρθρογράφος Gideon Rachman των Financial Times παραθέτει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ελληνικής έκδοσης για τους επενδυτές. Στα πλεονεκτήματα αναφέρει: "Πρώτον η ΕΚΤ έχει βγάλει από το τραπέζι τον κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης. Δεύτερον η Ευρώπη βρίσκεται στην αρχή του κύκλου ανάκαμψης. Τρίτον οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αναγκαστούν να πουλήσουν στοιχεία ενεργητικού φθηνά για να αντλήσουν κεφάλαια, και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες". Υπάρχουν, όμως, και αντεπιχειρήματα, όπως αναφέρει και σημειώνει: "Πρώτον, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται. Οι ευρωεκλογές του Μαΐου μπορεί να αποφέρουν σοκαριστικά αποτελέσματα. Κι αυτό ίσως είναι τουλάχιστον αποσταθεροποιητικό. Δεύτερον, η πραγματική οικονομία σε πολλές χώρες όπως και στην Ιταλία παραμένει σε πολύ κακή κατάσταση. Τρίτον, το ευρώ σώθηκε προς το παρόν, αλλά τα δομικά προβλήματα του ενιαίου νομίσματος που δεν στηρίζεται από πολιτική ένωση είναι ακόμη άλυτα".

The Guardian

"Υπήρξε ισχυρή ζήτηση για το νέο πενταετές ομόλογο, παρά το γεγονός ότι η χώρα είχε παραλύσει από την πρώτη αντιμνημονιακή γενική απεργία για το 2014. Μέχρι το απόγευμα, η Αθήνα είχε λάβει προσφορές που ξεπερνούσαν τα 11 δισ. ευρώ, μειώνοντας το επιτόκιο προς το 5%".

Reuters

Σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία χαρακτηρίζει το πρακτορείο Reuters την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, μετά από 4 χρόνια αποκλεισμού, με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παραμένουν ακανθώδη προβλήματα, όπως το υπέρογκο χρέος και κοινωνικοί εφιάλτες όπως η υψηλή ανεργία που έχει κολλήσει στο 28% και συνεπώς είναι πρώιμο να μιλάμε για μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα. "Η Ελλάδα δεν έχει επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες, αλλά επιθυμεί να τεστάρει την κατάσταση, ώστε μελλοντικά να προχωρήσει σε έκδοση περισσότερων και μεγαλύτερης αξίας ομολόγων, στο πλαίσιο της στρατηγικής της που θέλει οι χρηματοδοτικές της ανάγκες να καλύπτονται στο σύνολό τους από τις αγορές, μέχρι το 2016" επισημαίνει το Reuters.

Γερμανικός Τύπος

Δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα του ειδησεογραφικού δικτύου n-tv αναφέρει "Η Αθήνα ανεβάζει ρυθμούς" και "Η Ελλάδα αποτολμά το βήμα", μεταδίδει η Deutsche Welle. Οι περισσότεροι αναλυτές αντιμετωπίζουν θετικά και αισιόδοξα το εγχείρημα, με τον Αλεσάντρο Τζιανσάντι της ING να δηλώνει: "Πριν από έναν ακόμη χρόνο θα ήταν αδιανόητο να αντλήσει η Ελλάδα χρήματα στις κεφαλαιαγορές. Τώρα αυτό είναι πραγματικότητα". Ο Τζιανσάτι παραδέχεται ότι εξαιτίας του κουρέματος του 2012,οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων υπέστησαν στο παρελθόν απώλειες της τάξεως του 69%, ωστόσο, υπογραμμίζει: "Τώρα ήλθε η ώρα να κοιτάξουμε πάλι μπροστά, καθώς οι αγορές αντιμετωπίζουν θετικά τα ελληνικά ομόλογα". Το "τέλος της κρίσης εμπιστοσύνης" διακρίνει στην εξέλιξη αυτή ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Κρίστιαν Σουλτς, χαρακτηρίζοντας καθοριστικό σημείο για αυτό την πολιτική της αγοράς ομολόγων που ακολούθησε η ΕΚΤ.

Τέλος με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει το εγχείρημα ο Γκούτραμ Βολφ, γενικός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Bruegel. Ο Βολφ κάνει λόγο για "άκρως ριψοκίνδυνη στρατηγική", καθώς όπως επισημαίνει η Ελλάδα καλείται να καταβάλει υψηλότερα επιτόκια δανεισμού σε σχέση με τα κεφάλαια που αντλεί από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. "Από πολιτική άποψη είναι σίγουρα ευνοϊκότερο να μη χορηγηθούν περαιτέρω πακέτα διάσωσης στην Ελλάδα", διευκρινίζει και προσθέτει: "Από οικονομική άποψη ήταν καλύτερη η άντληση δανείων από τον μηχανισμό στήριξης, καθώς είναι σαφώς φθηνότερα".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανάλυση της Κέρστιν Γκάμελιν στη Süddeutsche Zeitung. Η Γερμανίδα αναλύτρια επισημαίνει ότι το επιτόκιο των δανείων από τον μηχανισμό στήριξης είναι πιο συμφέρον και ότι η επιστροφή στις κεφαλαιαγορές εξυπηρετεί τους δανειστές και τη συγκυβέρνηση στην Ελλάδα, εν όψει των ευρωεκλογών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v