«Η αποστολή του Αντώνη Σαμαρά να τερματίσει την εξορία της Ελλάδας από τις αγορές ομολόγων θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πραγματικότητα αυτήν την εβδομάδα κατά την οποία τα στοιχεία θα δείξουν κατά πόσον η ελληνική οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη στον αποπληθωρισμό με το χειρότερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη». Με αυτήν τη φράση ξεκινά το εκτενές άρθρο του πρακτορείου Bloomberg που επισημαίνει ότι αυτή η εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη με μπαράζ οικονομικών μεγεθών που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της κυβέρνησης Σαμαρά, εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Το Bloomberg επισημαίνει πως αυτήν την εβδομάδα αναμένονται στοιχεία για την ανεργία, τον πληθωρισμό και τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου σε αναλυτές, το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε τον Ιανουάριο στο 27,5%. Επίσης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτιμάται ότι μειώθηκε τον Μάρτιο κατά 1,1%. Αύξηση, ωστόσο, προβλέπεται για τη βιομηχανική παραγωγή και μάλιστα της τάξεως του 0,6%.
Το Bloomberg εστιάζει επίσης και στο μείζον ζήτημα της επιστροφής της Ελλάδα στις αγορές. «Με φρέσκια την επιτυχία της προηγούμενης εβδομάδας με την εξασφάλιση της νέας δόσης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας φιλοδοξεί να επιστρέψει και πάλι στις αγορές» αναφέρει το πρακτορείο και συμπληρώνει: «Η εμπιστοσύνη των αξιωματούχων για τις προοπτικές έκδοσης ομολόγων έχει ενισχυθεί καθώς οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό 4ετίας. Η αισιοδοξία τους στηρίζεται στην παραδοχή ότι θα πείσουν τους επενδυτές πως η Ελλάδα θα αποτινάξει την 6ετή ύφεση, δεδομένου μάλιστα ότι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εστιάζει στους κινδύνους του αποπληθωρισμού συνολικά για την ευρωζώνη».
Η πορεία που καταγράφεται στις αγορές είναι αξιοσημείωτη. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, «οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν στο 6,12% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2010 και αισθητά χαμηλότερα από το 44,21% του 2012. Οι ελληνικοί τίτλοι έχουν αποφέρει φέτος 31%, την καλύτερη απόδοση από τις 34 κρατικές οικονομίες που παρακολουθεί το Bloomberg».
Στην εξίσωση μπαίνει πλέον και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η κατάσταση χωρών όπως η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη «είναι ήδη σε κάποιο βαθμό πραγματικότητα» εξηγεί το δημοσίευμα.
Η δοκιμασία των εκλογών
Οι δημοτικές και οι ευρωπαϊκές εκλογές τον επόμενο μήνα θα δείξουν στον κ. Σαμαρά πόση υπομονή έχουν ακόμη οι Έλληνες μετά από 4 χρόνια λιτότητας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν 21,5% στήριξη για τον ΣΥΡΙΖΑ και 20,8% για τη Νέα Δημοκρατία. «Από τηνστιγμή που οι δείκτες θα αρχίσουν να βελτιώνονται και μέχρι τη στιγμή που ο κόσμος θα δει κάποια βελτίωση στην τσέπη του υπάρχει μεγάλη απόσταση» δήλωσε ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας στο Bloomberg σε συνέντευξή του στις 31 Μαρτίου.
«Υπάρχουν ακόμη αρκετά αναπάντητα ερωτήματα για την Ελλάδα, ειδικότερα σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους» δηλώνει στο πρακτορείο ο Gianluca Ziglio της Sunrise Brokers και συμπληρώνει: «Εάν είναι πολύ υψηλό το ποσοστό ανεργίας τότε χρειάζονται μέτρα κοινωνικής πρόνοιας προκειμένου να αποφευχθεί η κοινωνική αναστάτωση, τα οποία προφανώς θα βαρύνουν στον προϋπολογισμό»