Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ και είμαστε στο πλάι της

Την ικανοποιήσή της για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξέφρασε η καγκελάριος. «Ξεχάστε ευρωομόλογα με εμένα πρόεδρο της Κομισιόν», λέει ο Γιούνκερ. Χαλάρωση λιτότητας στην Αθήνα ζητά η Handelsblatt.

Μέρκελ: Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ και είμαστε στο πλάι της

Μιλώντας στο συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, CDU, στο Βερολίνο, η καγκελάριος υπογράμμισε ότι σήμερα χαίρεται για το γεγονός ότι δεν πρέπει να σκέπτεται καθημερινά τι θα γινόταν εάν η Ελλάδα δεν είναι πια στο ευρώ.

"Είμαι ευχαριστημένη για το γεγονός ότι αποφασίσαμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ. H Ελλάδα διανύει έναν δύσκολο δρόμο, αλλά είμαστε στο πλάι της και το ευρώ είναι και θα παραμένει ένα πολιτικό και οικονομικό πρότζεκτ, ένα επιτυχημένο πρότζεκτ", τόνισε Άγκελα Μέρκελ.

«Δεν είναι αδιάφορο το ποιος θα λύσει τα προβλήματα στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια», τόνισε η Άγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος επανέλαβε ότι το κόμμα της λέει απερίφραστα όχι στην "κοινοτικοποίηση" (αμοιβαιοποίηση) των χρεών των χωρών της ευρωζώνης και τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. «Θα πρέπει να συντονίσουμε περισσότερο την οικονομική μας πολιτική», είπε χαρακτηριστικά η Άγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να επενδύσει η Ευρώπη στην καινοτομία. 

«Η Ευρώπη είναι υπερήφανη για τις αξίες της, αλλά θέλουμε να παραμείνουμε μια ενδιαφέρουσα και σύγχρονη ήπειρος», επισήμανε η καγκελάριος στην ομιλία της, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η πρόεδρος της CDU στην ανάγκη η Ευρώπη να πλησιάσει τους πολίτες της. «Εάν δεν καταφέρουμε να εξηγήσουμε στη λαϊκή αγορά τους κανόνες της ευρωπαϊκής συνεργασίας, δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει ο σκεπτικισμός των ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ. Αναφερόμενη στις εξελίξεις στην Ουκρανία, η καγκελάριος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας σε περίπτωση που η κρίση κλιμακωθεί. «Δεν θα πρέπει κανείς να ξεγελιέται. Όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε στην Ευρώπη, μπορούμε να λαμβάνουμε κοινές αποφάσεις», τόνισε.

«Ευρωομόλογα δεν πρόκειται να υπάρξουν με εμένα πρόεδρο της Κομισιόν»

Προηγουμένως, ο κεντρικός υποψήφιος του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε υπογραμμίσει στην ομιλία του ότι εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν δεν πρόκειται να υποστηρίξει την λύση των ευρωομολόγων που προκρίνουν οι ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες. «Ευρωομόλογα δεν πρόκειται να υπάρξουν με εμένα πρόεδρο της Κομισιόν στα επόμενα πέντε χρόνια», τόνισε ο λουξεμβούργιος πρώην πρωθυπουργός.

Ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την αντίθεσή του στο αίτημα να δοθεί περισσότερος χρόνος στη Γαλλία προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. «Η Γαλλία δεν μπορεί να έχει για ακόμη μια φορά ειδική μεταχείριση», τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καλώντας το Παρίσι να σεβασθεί, όπως και η Κύπρος και η Μάλτα, τους κανόνες του παιγνιδιού. Ο λουξεμβούργιος πολιτικός παίρνει κατά αυτόν τον τρόπο αποστάσεις από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή τάχθηκε υπέρ της διάθεσης περισσότερου χρόνου στο Παρίσι προκειμένου αυτό να προσαρμοσθεί στους κανόνες του Μάαστριχτ.

Κατά την ομιλία του ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ επανέλαβε το «όχι» του κόμματός του στα ευρωομόλογα και στο ταμείο απόσβεσης χρέους που προτείνουν οι ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες, τονίζοντας ότι η ευρωζώνη δεν συνιστά κοινότητα χρέους. Ο Μακ Άλιστερ υποστήριξε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις χώρες της κρίσης, όπως την Ελλάδα και ότι η ευρωκρίση απέδειξε πως περικοπές και ανάπτυξη δεν συνιστούν έννοιες αντίθετες.

Χαλάρωση της λιτότητας στην Ελλάδα ζητά η Handelsblatt

«Την Παρασκευή η 'Αγγελα Μέρκελ ταξιδεύει στην Αθήνα. Θα πρέπει εκεί να μην ξεχάσει όχι μόνο (να πει) θερμά λόγια, αλλά και να κάνει οικονομικές παραχωρήσεις» γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», σε άρθρο γνώμης σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Ελλάδα.

«Για το δικό τους συμφέρον, πρέπει οι χώρες της Ευρωζώνης να χαλαρώσουν τα μέτρα λιτότητας» αναφέρεται στο άρθρο και επισημαίνεται ότι ήδη την περασμένη εβδομάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συζήτησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ένα νέο σχέδιο δράσης για την Ελλάδα. «Μια από τις προτάσεις είναι η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης να συμμετάσχουν στην οικονομική βοήθεια ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 'Είμαστε σε συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση για να συγκεντρώσουμε, μαζί με το Eurogroup, τα διάφορα μέτρα σε άν σχέδιο δράσης', δήλωσε ο Σόιμπλε. Αυτό ακούγεται περίπου σαν σχέδιο Μάρσαλ» σχολιάζει ο αρθρογράφος και υπενθυμίζει ότι έχει γίνει συχνά λόγος για βοήθεια ανάπτυξης, άλλοτε για τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους και άλλοτε για βοήθεια της τράπεζας KfW προς ελληνικές επιχειρήσεις.

«Στην πραγματικότητα τέτοιες ανακοινώσεις είναι πιο πολύ ζεστός αέρας» υποστηρίζει ο δημοσιογράφος και συνεχίζει: «Υπάρχει η έκφραση "κομίζω γλαύκα στην Αθήνα" που αναφέρεται σε περιττές δραστηριότητες. Μεταφράζοντάς την σε ό,τι αφορά την κρίση, αυτό θα σήμαινε, αντί να κομίσει γλάυκα στην Αθήνα, θα έπρεπε η κυρία Μέρκελ να φέρει μαζί της καλύτερα ευρώ, όταν θα πάει εκεί την Παρασκευή. Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι μεγαλύτερα περιθώρια στα μέτρα λιτότητας - για να βοηθηθούν τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού - ή να μειωθούν οι φόροι. Πιο επιεικής προσέγγιση για τα μέτρα λιτότητας είναι εντέλει και προς το συμφέρον των δανειστών της Ελλάδας».

Στο άρθρο τονίζεται ότι η ελληνική οικονομία έχει περάσει το χαμηλότερο σημείο και θα μπορούσε φέτος να πετύχει ακόμη και ανάπτυξη 1%. «Ακόμη όμως και αν το καταφέρουν, μια τέτοια μίνι -ανάπτυξη δεν είναι αρκετή ώστε να μειωθεί σημαντικά η ανεργία. Μεταξύ των νέων βρίσκεται στο 60% και αυτό σε μια δημοκρατία δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Με ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ο υπάρχων συνασπισμός μεταξύ της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας και του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ δεν έχει στις επόμενες εκλογές σχεδόν καμία πιθανότητα. Τι έρχεται όμως μετά;», διερωτάται ο αρθρογράφος και αναφέρεται στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές, οι οποίες δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται. «Ο Αρχηγός του, Αλέξης Τσίπρας, θέλει να επαναδιαπραγματευτεί εκ νέου την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα βρισκόταν τώρα σε πολύ ισχυρότερη θέση από ό,τι πριν. Το 2013 πέτυχε, έπειτα από δεκαετίες, ένα πρωτογενές πλεόνασμα» αναφέρει και προσθέτει ότι θα ήταν προς το συμφέρον των δανειστών να πετύχει η πολιτική μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

«Σε μια δημοκρατία όμως μπορεί αυτή (η πολιτική) να πετύχει μόνο αν οι πολίτες βλέπουν τουλάχιστον προοπτική προόδου. Το πρόβλημα είναι ότι ειδικά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν. Μια μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας μπορεί βραχυπρόθεσμα να επιβαρύνει τον πόνο του κόσμου, αλλά μακροπρόθεσμα είναι η πιο σημαντική θεραπεία για την υψηλή ανεργία των νέων. Είναι σαν μια δίαιτα. Όποιος θέλει να χάσει βάρος, δεν πρέπει να σταματήσει να τρώει - αυτό δεν είναι βιώσιμο. Όποιος το κάνει αυτό, τελικά θα τον κυνηγάει το φαινόμενο "γιο γιο". Είναι καλύτερα, να κάνει περισσότερη γυμναστική. Μεταφράζοντας την άσκηση στα οικονομικά, σημαίνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό όμως μπορεί δύσκολα να διατηρηθεί μαζί με μια ριζική πολιτική λιτότητας. Σε αυτό το σημείο θα έπρεπε οι δανειστές της Ελλάδας να υποχωρήσουν για το δικό τους συμφέρον. Η 'Αγγελα Μέρκελ έχει τώρα την ευκαιρία για αυτό» καταλήγει ο αρθρογράφος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v