Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Guardian: Η Αθήνα βγαίνει άμεσα στις αγορές

Για αυξημένες ενδείξεις άμεσης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές με έκδοση ομολόγου ακόμη και τη Δευτέρα κάνει λόγο η βρετανική Guardian. Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες. Τι δηλώνουν τραπεζίτες.

Guardian: Η Αθήνα βγαίνει άμεσα στις αγορές

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Ελλάδα, μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια, θα επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, ενδεχομένως και από τη Δευτέρα, επωφελούμενη και τη μείωση των αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογά της, αναφέρεται σε ανταπόκριση της Έλεν Σμιθ, από την Αθήνα, που δημοσιεύθηκε στο BUSINESS LIVE BLOG στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας GUARDIAN.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τραπεζίτες στην Αθήνα -που ήρθαν σε επαφή με την εφημερίδα GUARDIAN- επιβεβαίωσαν ότι οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με την κυβέρνηση να προσλαμβάνει διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JP Morgan και Goldman Sachs, με σκοπό να μεσολαβήσουν για λογαριασμό της.

Σύμφωνα με αναλυτές, υπογραμμίζει η κ. Σμίθ στην ανταποκρισή της, η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές θα σημάνει και την αρχή του τέλους της κρίσης χρέους στην οποία έχει διέλθει η χώρα.

Στο ρεπορτάζ γίνεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αναφορά σε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα -αν και αρνήθηκε να δηλώσει πότε η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές- ότι «η παγκόσμια οικονομία περικυκλώνει την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία με μεγάλη αυτοπεποίθηση, τα spreads συνεχίζουν να μειώνονται και αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη», αλλά και σε δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, για τη σημασία της επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Σταϊκούρας: Προετοιμάζεται μεθοδικά η έξοδος στις αγορές

Η χώρα έχει μπει σε μια περίοδο υψηλών και βιώσιμων πλεονασμάτων, που διαμορφώνονται σήμερα, με συντηρητικές εκτιμήσεις από 1% έως 2,5% για την περίοδο 2013-2015, αναφέρει σε συνέντευξη του στην Real news, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό για το 2014 ο κ.Σταϊκούρας αναφέρει ότι «όπως προκύπτει και από τη δήλωση του Eurogroup, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρα μας, είναι πλήρως καλυμμένες για τους επόμενους 12 μήνες. Ακόμη και στο δυσμενέστερο σενάριο που αυτές θα ανέλθουν στα 8,6 δις.ευρώ. Ενώ καλύπτονται και τα όποια ενδεχόμενα κενά στη βραχυχρόνια ταμειακή ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου».

Ερωτηθείς πως καλύπτονται τα όποια ενδεχόμενα κενά στη βραχυχρόνια ταμειακή ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου αναφέρει:«Από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου (1,7 δις.ευρώ), τη σύναψη συμφωνιών repos και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων (ήδη δύο δισ. ευρώ repos εκδόθηκαν τον προηγούμενο μήνα), την επιστροφή τον Αύγουστο ομολόγων που κατέχει το ΕΤΕΑΝ. Εμείς εκτιμούμε ότι, υπό προϋποθέσεις, δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό ούτε για τους μεθεπόμενους 12 μήνες. Και σε όλα αυτά δεν περιλαμβάνεται η έξοδος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, για νέο δανεισμό μεσοπρόθεσμης διάρκειας, η οποία προετοιμάζεται. Μεθοδικά και προσεκτικά. Αφού ουσιαστικά η ελληνική οικονομία έχει ήδη μπει σε τροχιά επιστροφής σε αυτές».

Ο κ. Σταϊκούρας, ερωτηθείς για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που ασκεί ότι η κυβέρνηση μοιράζει το πλεόνασμα για «εξαγορά ψήφων» αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Έλεος πια με την παραπληροφόρηση, την μεμψιμοιρία, τον μηδενισμό. Η χώρα έχει ανάγκη από ορθολογισμό, σοβαρότητα και αξιοπιστία».

«Η Ελλάδα έχει σωθεί», λέει αναλυτής της Pimco

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και οι προοπτικές ανάκαμψης είναι το θέμα της συνέντευξης του επικεφαλής επενδύσεων στη Γερμανία του οίκου Pimco, Andrew Bosomworth στον δημοσιογράφο Ζαχαρία Ζαχαράκη, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα zeit on line.

Η συνέντευξη φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα έχει σωθεί» και υπότιτλο «Η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν χρειάζεται επιπλέον πακέτο διάσωσης, δηλώνει ο ειδικός σε θέματα στρατηγικής επενδύσεων Andrew Bosomworth. Το πρόγραμμα λιτότητας της Μέρκελ λειτούργησε, αλλά το τίμημα ήταν πολύ υψηλό».

Ο κ. Bosomworth δηλώνει μεταξύ άλλων ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την αγορά ελληνικών ομολόγων και οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν επενδυτικό ρίσκο.

Ερωτώμενος σχετικά με το όφελος που έχει η Ελλάδα από την πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ, ο κ. Bosomworth επισημαίνει: «Φυσικά και αυτό παίζει κάποιο ρόλο, αλλά δεν είναι καθοριστικό. Η Ελλάδα έχει κάνει από το 2010 πολλά. Καμία χώρα δεν έχει εφαρμόσει τόσες πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ασφαλώς και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για βελτιώσεις, αλλά παρά ταύτα πολλά θέματα έχουν προχωρήσει.»

Ως προς τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους τονίζει ότι οι αγορές υποθέτουν πως θα τροποποιηθούν οι όροι εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους με μέτρα όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων. Μια τέτοια πρακτική θα αποτελούσε με οικονομικούς όρους ένα γενναίο κούρεμα, αλλά δεν θα επηρέαζε τους ιδιώτες επενδυτές, καταλήγει ο κ. Bosomworth, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Στο ερώτημα εάν αυτό θα συνιστούσε την οριστική διάσωση της Ελλάδας, δηλώνει: «Εφόσον η κυβέρνηση στην Αθήνα πετύχει την αναχρηματοδότησή της από τις αγορές, τότε ένα επιπλέον πακέτο διάσωσης δεν είναι επί της αρχής αναγκαίο. Αλλά: η χώρα χρειάζεται παρά ταύτα χρήματα, διότι η ΕΚΤ δεν θα συμμετείχε σε μια αναδιάρθρωση του χρέους. Οι απαισιόδοξοι θα έλεγαν επομένως: Η χώρα πληρώνει περίπου 6% τόκους για νέα χρέη, αλλά τη ανάπτυξη είναι αισθητά χαμηλότερη. Επομένως τα νέα χρέη δεν εξυπηρετούνται. Μια περίπλοκη κατάσταση».

Αναφορικά με την διασύνδεση των οικονομικών αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν με τις επικείμενες ευρωεκλογές, σημειώνει: « Διάφορα στοιχεία συγκλίνουν: Η καγκελάριος θα ταξιδέψει την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα. Επιπλέον είναι πιθανό η Moody's να αναβαθμίσει τη χώρα σε B3, οπότε τα ελληνικά ομόλογα δεν θα ήταν τόσο επισφαλή. Ο συνδυασμός όλων αυτών αποτελεί καλή είδηση για την Αθήνα. Θα σημαίνει: αγαπητοί πολίτες, η πολιτική λιτότητας έχει αποδώσει. Η καγκελάριος Μέρκελ σίγουρα θα το επισημάνει στην Αθήνα.» και διευκρινίζει ότι «Εάν κάποιος δει μόνο τα δημοσιονομικά στοιχεία, η διάσωση της Ελλάδας έχει λειτουργήσει καλά. Αλλά το τίμημα που πλήρωσε ο λαός ήταν πολύ υψηλό, αυτό θα έπρεπε να εκτιμηθεί αναλόγως. Ωστόσο, δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο όπου μπορούμε να πούμε ότι η χώρα θα παρουσιάσει και πάλι ανάπτυξη.».

Αναφερόμενος στο επιχείρημα της καγκελαρίου ότι δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση, συμφωνεί ότι η εναλλακτική θα ήταν η επιστροφή στη δραχμή, με πλήρη διαγραφή των χρεών και εκκίνηση από το μηδέν.«Αυτό δεν θα ήταν σίγουρα πιο εύκολο για τους πολίτες» καταλήγει ο κ. Bosomworth.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v