Σε στενό κορσέ, μέχρι την τελική ευθεία, θα μας έχουν οι δανειστές καθώς η γραμμή τους παραμένει ενιαία ως προς την άποψη ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χαλαρώσει. Τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του τελευταίου μήνα ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τελειώνουν, η τρόικα φεύγει και τα πλεονάσματα θα δοθούν σε παροχές έκλεισαν όποιο ρήγμα υπήρχε μεταξύ της ευρωπαϊκής πλευράς της τρόικας και του ΔΝΤ.
Η συνέντευξη τύπου του Εurogroup κάθε άλλο παρά πανηγυρική ήταν για την ελληνική κυβέρνηση. Τουναντίον αποδείχθηκε ασυνήθιστα σκληρή. Σίγουρα η ελληνική πλευρά περίμενε μια σαφή δήλωση ότι τα δύσκολα τελείωσαν.
Όμως οι αποδελτιώσεις και το πανηγυρικό κλίμα κάποιων πολιτικών κάνουν ζημιά. Ούτε το οριακό αποτέλεσμα της βουλής πτόησε τους δανειστές.
Όπως αποκάλυψε χθες το Euro2day.gr η έκθεση αξιολόγησης περιείχε πολλά κενά και αστερίσκους τους οποίους κλήθηκαν και θα κληθούν να καλύψουν οι υπουργοί οικονομικών με τα milestones. Μόνο που αυτά θα ανακοινωθούν μετά τις εκλογές για ευνόητους λόγους.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, η έκθεση της τρόικας χωρίζεται σε δύο μέρη. Ή μάλλον υπάρχουν δύο εκθέσεις, μία επίσημη και μία ανεπίσημη, που εμπεριέχει όλες τις εκκρεμότητες, τις εντυπώσεις από την πολιτική της κυβέρνησης και προτάσεις για το πού πρέπει να ασκηθεί πίεση από τον Ιούνιο και μετά.
Έχουμε ήδη αναφέρει ότι οι προφορικές συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, ιδιαίτερα για τα εργασιακά, θα αποτυπωθούν στα milestones μάλλον της τρίτης δόσης.
Πάντως, η «πρεμούρα» να ανακάμψει η ευρωζώνη και να κρυφτούν πολλά κάτω από το χαλί δεν αφορά μόνο εμάς. Είναι διάχυτη σε όλα τα επίπεδα κι οι ιθύνοντες στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη αγωνιούν για το μέλλον της Ιταλίας και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Ακόμα και η ΕΚΤ επιμένει να σφυρίζει αδιάφορα για τη νέα πτώση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη κι αρκετοί σκληροπυρηνικοί κεντρικοί τραπεζίτες επιμένουν ότι δεν υπάρχει θέμα αποπληθωρισμού.
Όσο για το χρηματοδοτικό κενό που ξαφνικά είναι καλυμμένο για τους επόμενους 12 μήνες ώστε να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και να ξεπαγώσει τις δόσεις, και εδώ όπως μαθαίνουμε υπάρχει έντονο παρασκήνιο και πολλές γκρίζες ζώνες.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το ΔΝΤ, το οποίο σημειωτέον δεν έχει συνεδριάσει για την Ελλάδα από τον περασμένο Ιούνιο ακριβώς για να αποφύγει να πάρει θέση, δεδομένου ότι για να εκταμιεύσει δόση προς τη χώρα απαιτείται να είναι καλυμμένη η χρηματοδότηση του επόμενου δωδεκαμήνου, έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η Ε.Ε. θα καλύψει τα όποια κενά.
Μόνο που τα κενά αυτά δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως πώς θα καλυφθούν. Λίγο από την έξοδο στις αγορές, λίγο από τα repos και με ισχυρή δόση εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Να υπενθυμίσουμε πάντως ότι εδώ και δύο μήνες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, διεμήνυσε στο Εurogroup ότι η ευρωτράπεζα δεν δέχεται μετακύλιση των ομολόγων από το πρόγραμμα των ομολόγων ANFAs οριστικά και ότι θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης του κενού.
Είναι πάντως αξιοσημείωτο το ότι για πρώτη φορά σε ανεπίσημο Eurogroup ο Μάριο Ντράγκι πήρε τον λόγο για να μιλήσει. Ποτέ μέχρι τώρα δεν έκανε τοποθέτηση. Απλώς απαντούσε σε όποια ερώτηση του ετίθετο. Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει νέες μεταρρυθμίσεις και δεν πρέπει να κάνει παύση στη δημοσιονομική εξυγίανση.
Όλα αυτά, επαναλαμβάνουμε, στο πλαίσιο των διαρροών και των αποδελτιώσεων όσων ακούμε σε καθημερινή βάση εντός της χώρας, που βεβαίως φθάνουν σε όλα τα κέντρα αποφάσεων και δημιουργούν εντυπώσεις ότι είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε στα παλιά. Γι' αυτό ο σκληρός κορσές θα παραμείνει.
Πάντως, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, η Γερμανίδα καγκελάριος ετοιμάζεται να ξαναέρθει στη χώρα μας για 3-4 ώρες, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.