Το μαγικό νούμερο του 1.000.000.000 ευρώ επιχείρησε να «αποσπάσει» χθες από τη Lamda Development η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), αλλά παρά τη μαραθώνια συνεδρίαση και τις σχετικές πιέσεις η θυγατρική του ομίλου Λάτση υπέβαλε βελτιωμένη οικονομική προσφορά για το Ελληνικό 915.000.000 ευρώ.
Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε πως η οριστική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες αφού αξιολογηθεί η τελική προσφορά της Lamda Development από τους συμβούλους. Ταυτόχρονα, όμως, υπήρξε δήλωση «ανωτάτου στελέχους» στο πρακτορείο Reuters σύμφωνα με την οποία είναι δύσκολο οι σύμβουλοι να μη δεχθούν τη βελτιωμένη προσφορά.
Όλα δείχνουν πως στην κυβέρνηση και στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην κατακύρωση του διαγωνισμού, όπως τουλάχιστον προκύπτει και από την επιχειρηματολογία του ταμείου περί του τιμήματος και του οφέλους από την επένδυση. Εκτός και αν υπάρξουν απρόοπτα μέχρι το τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 4 το μεσημέρι της Τετάρτης είχε κλειδώσει η προσφορά των 915.000.000 ευρώ, αλλά επί ώρες κατεβλήθη προσπάθεια ώστε να αγγίξει το 1 δισ. (που έχει διαφορετική επικοινωνιακή αξία).
Στη Lamda Development επέμεναν και με τη δήλωση «δώσαμε ό,τι είχαμε και δεν είχαμε» προχώρησαν σε βελτίωση της αρχικής προσφοράς κατά το «γενναιόδωρο» ποσοστό του 25%. Τα παζάρια κράτησαν αρκετές ώρες, με αποτέλεσμα η επίσημη ανακοίνωση να εκδοθεί αργά το βράδυ της Τετάρτης.
Το μεγάλο ποσοστό βελτίωσης της αρχικής προσφοράς χρησιμοποιείται, πάντως, από όσους αντιδρούν στην παραχώρηση του Ελληνικού και δηλώνουν πως ο όμιλος Λάτση επιχείρησε να αξιοποιήσει το γεγονός πως ήταν ο μοναδικός υποψήφιος προσφέροντας αρχικά πολύ χαμηλό τίμημα για το σημαντικότερο ακίνητο της χώρας.
Με βάση τη σύμβαση που θα κληθεί να υπογράψει, εκτός απροόπτου, η Lamda Development, θα καταβάλει εφάπαξ το 30% (300.000.000 ευρώ), έπειτα από δέκα χρόνια θα καταβάλει 200.000.000 ευρώ και στο μεσοδιάστημα τα υπόλοιπα 415.000.000 ευρώ.
Στελέχη που παρακολουθούν τη διαδικασία υποστηρίζουν πως σε καθαρή παρούσα αξία η προσφορά της θυγατρικής του ομίλου Λάτση ανέρχεται σε λίγο περισσότερα από 700.000.000 ευρώ. Το ποσό των 915.000.000 ευρώ προκύπτει με βάση συντελεστή (συνδέεται με την απόδοση των ελληνικών ομολόγων) ο οποίος περιλαμβάνεται στον μαθηματικό τύπο αξιολόγησης του ΤΑΙΠΕΔ.
Όπως ανακοίνωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ, πέραν του τιμήματος, «η εταιρία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου κόστος ύψους 1,25 δισ. ευρώ, που απαιτείται για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών και του Ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου». Κάποιοι υποστηρίζουν, βέβαια, πως ούτως ή άλλως ο επενδυτής θα κατασκεύαζε τις υποδομές γιατί δεν μπορεί να φτιάξει μια πόλη χωρίς δρόμους και χωρίς ύδρευση. Από το ΤΑΙΠΕΔ απαντούν πως το Ελληνικό είναι ένα παλαιό αεροδρόμιο και απαιτεί σημαντικές δαπάνες για την αποκατάστασή του ως οικοπέδου προς ανάπτυξη. Μόνο το κόστος αποξήλωσης των αεροδιαδρόμων, ανακύκλωσης της τεράστιας ποσότητας υλικών που θα εξαχθούν και της αναγέννησης του εδάφους που έχει μολυνθεί από την κηροζίνη των αεροπλάνων επί δεκαετίες ξεπερνά τα 200.000.000 ευρώ.
Κατά τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, η προσφορά δεσμεύει την εταιρεία με εγγυητικές επιστολές για την καταβολή του τιμήματος και ποινικές ρήτρες για την υλοποίηση επένδυσης, ύψους τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο τίμημα των 915.000.000 ευρώ δεν περιλαμβάνεται συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου με ποσοστό 30% στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή (θα εισπράττει μόνο στην περίπτωση που η σωρευτική αποδόση της επένδυσης – IRR - ξεπεράσει το 15%). Επιπλέον, δεν έχουν υπολογιστεί οι φόροι που θα προκύψουν για το Δημόσιο και οι οποίοι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση την περίοδο που το έργο θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη.
Στο Ταμείο δεσμεύτηκαν με τη χθεσινή ανακοίνωση πως θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου με την ολοκλήρωση της διαδικασίας καθώς μένουν ανοικτά αρκετά ερωτήματα όσον αφορά την τεχνική προσφορά της Lamda Development και τους άλλους όρους ανάπτυξης του ακινήτου.