Τι πραγματικά συμβαίνει με την τρόικα

Πού κάνει πίσω η κυβέρνηση και πού υποχωρούν οι δανειστές. Το σχέδιο για μικρότερο «κοινωνικό μέρισμα» και οι φόβοι της Αθήνας. Τα άγνωστα μέτωπα στη διαπραγμάτευση και το χρονοδιάγραμμα. Ετοιμάζεται νομοσχέδιο «σκούπα». Μπαράζ ραντεβού με τρόικα.

Τι πραγματικά συμβαίνει με την τρόικα

Στο Eurogroup της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ξεκαθάρισαν στον Γιάννη Στουρνάρα ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα και ότι η διορία τελειώνει την Τετάρτη, μία μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών της Ε.Ε. Έτσι, η διαπραγμάτευση θα πρέπει να κλείσει σύντομα, γεγονός που εξηγεί το μπαράζ ραντεβού που ξεκινά σήμερα: αρχικά μεταξύ υπουργών και Στουρνάρα και εν συνεχεία με τους επικεφαλής της τρόικας.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι η απάντηση της ελληνικής πλευράς ήταν τελείως διαφορετική από αυτήν που διαρρέει εντός της χώρας τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, το Eurogroup και συνεπώς οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι η ελληνική πλευρά δεν θα προχωρήσει σε παροχές και ξόδεμα του 70% του πλεονάσματος του 2013. Αυτό πιστοποιείται και από το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να αναφερθούν με ποσοστά στη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εκτός από το 30% του πλεονάσματος, που βάσει της απόφασης του Νοεμβρίου 2012 θα παρακρατείται για μελλοντικές αποπληρωμές του χρέους, μέρος από το υπόλοιπο θα διατηρηθεί και θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε συναπόφαση με τους δανειστές και με στόχο αναπτυξιακά μέτρα και παροχές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα. Δηλαδή, περί το 1,2-1,5 δισ. θα μείνει... στα ταμεία.

Οι διαβεβαιώσεις που έλαβαν οι δανειστές (και κυρίως η Γερμανία κι η Φινλανδία) είναι ότι οι παροχές που υπόσχεται το Μαξίμου δεν θα ξεπεράσουν τα 300 εκατομμύρια, θα δοθούν με δόσεις (κυρίως στους συνταξιούχους) και μόνο όταν διασφαλιστεί ότι ο προϋπολογισμός του 2014 κινείται εντός των στόχων.

Με άλλα λόγια δίνεται η ευκαιρία στην κυβέρνηση να εξαγγείλει κοινωνικές παροχές πριν από τις ευρωεκλογές, όμως πραγματικά χρήματα αναμένεται να δοθούν μόνο σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες και σε μία δόση, ίσως πριν από τον Μάιο και αφού βεβαίως η Eurostat αποδείξει ότι το πλεόνασμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Ποια είναι λοιπόν τα πραγματικά αγκάθια στη διαπραγμάτευση; Ευρωπαίος αξιωματούχος μας μετέφερε ότι η εικόνα είναι πολύ διαφορετική από αυτά που γράφονται:

1. Φαίνεται ότι υπάρχουν εμπόδια στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες και στο θέμα του ΤΧΣ. Η κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο να υπάρξουν βουλευτές που δεν θα το ψηφίσουν, γεγονός που θα περιπλέξει την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης της Εurobank με ιδιωτικά κεφάλαια.

2. Στο θέμα διάσπασης της ΔΕΗ η κυβέρνηση βλέπει ορατό τον κίνδυνο διαρροών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η αξιολόγηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές έχουν διαμηνύσει από το Eurogroup του Ιανουαρίου ότι ακόμα και να κλείσει η διαπραγμάτευση και η τρόικα να υποβάλει θετική αξιολόγηση, οι δόσεις δεν θα εκταμιευθούν έως ότου η ελληνική βουλή εγκρίνει όλα τα μέτρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να φέρει όλες τις αποφάσεις σε έναν πολυνόμο, γεγονός όμως που προκαλεί προβλήματα εάν κάποιοι βουλευτές διαφωνούν σε επιμέρους ζητήματα.

Τα «δώρα» των δανειστών

Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος του Eurogroup ανέφερε ότι κάποιες υποχωρήσεις έχουν ήδη γίνει και ότι κανονικά η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει σύντομα.

Οι υποχωρήσεις αφορούν:

1. Το δημοσιονομικό κενό του 2015. Η τρόικα επιμένει ότι υπάρχει, το ύψος του θα αποτυπωθεί σε αυτήν τη διαπραγμάτευση, όμως τα πιθανά μέτρα που θα χρειαστούν θα μπουν στο τραπέζι στην επίσκεψη του Ιουνίου.

2. Τα εργασιακά. Η κυβέρνηση φαίνεται πως συμφωνεί για περαιτέρω απολύσεις το 2015 φτάνει αυτό να συζητηθεί τον Ιούνιο. Προς το παρόν προκρίνονται οι συμφωνημένες απολύσεις, το κλείσιμο οργανισμών και η έναρξη συζήτησης για τη μεγαλύτερη «απελευθέρωση» της αγοράς εργασίας, που βεβαίως αφορά τις ομαδικές απολύσεις, αν και αναζητείται φόρμουλα συμβιβασμού.

Οι υποχωρήσεις αυτές όμως έχουν και έναν αστερίσκο: το γεγονός ότι ίσως αρκεστούμε σε μία μόνο δόση που πιθανόν δεν θα καλύψει όλο το ποσό των λήξεων των ομολόγων του Μαΐου. Γι' αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί ώστε να εξασφαλίσει την κάλυψη του επιπλέον ποσού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v