Η τρόικα είναι αντίθετη στο σχέδιο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές χρέους το 2014, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να επιτρέψει στη χώρ να χαλαρώσει υπερβολικά τις προσπάθειες για την εξυγίανση της οικονομίας.
Η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος αν βγει από το πρόγραμμα διάσωσης, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι στο Bloomberg, ένας από την ελληνική κυβέρνηση και ένας από την Ε.Ε.
"Η τρόικα συνειδητοποιεί τώρα πως όταν η Ελλάδα είχε έλλειμμα 10% και είχε όλη τη διαπραγματευτική ισχύ, ήταν υπερβολικά επικεντρωμένη στη λιτότητα και όχι στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" δήλωσε στο Bloomberg αναλυτής της RBS. "Επιστροφή στις αγορές θα σήμαινε πως ορισμένες από τις πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις δεν θα εφαρμοστούν ποτέ" πρόσθεσε.
Σημειώνεται πως η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει επιστρέψει εκεί όπου βρισκόταν πριν από την κρίση χρέους, αγγίζοντας το 6,5% την περασμένη εβδομάδα, το χαμηλότερο σημείο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
"Oι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει αρκετά" ανέφερε επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο. "Μια έκδοση από δύο ως πέντε έτη με αποδεκτό επιτόκιο δεν θα είναι πρόβλημα αν δεν συμβεί κάτι άσχημο όπως η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού" πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα η διαπραγματευτική ισχύς της τρόικας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης μειώνεται. Με την οικονομία να είναι έτοιμη να εξέλθει από εξαετή ύφεση και με πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση έχει πόρους για να καλύψει τους μισθούς και τις συντάξεις. Ο δανεισμός είναι αναγκαίος μόνο για την αποπληρωμή του χρέους των 321 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια των Ευρωπαίων εταίρων, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Οπότε ακόμα και αν η τρόικα μετατρέψει την Ελλάδα στην πρώτη χώρα που θα δεν θα αποπληρώσει τα χρέη της στην ίδια την κεντρική της τράπεζα, τόσο οι αγορές όσο και οι Έλληνες πολίτες έχουν κάποια προστασία.
Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως η τρόικα φοβάται ότι καθώς χάνει τον έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης, η χώρα θα διολισθήσει στα λάθη που πυροδότησαν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τα κράτη μέλη της ευρωζώνης μπορούν να αρνηθούν μία ακόμα διάσωση, πρόσθεσαν.
Ένα νέο δάνειο είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με τις απαραίτητες αλλαγές για να εξυγιάνει την οικονομία της, δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο ίδιος επικαλέστηκε την αποτυχία της Ελλάδας να θεσπίσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, καθώς και την απροθυμία της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών.