Έκτακτη σύσκεψη με βασικό θέμα την εύρεση λύσης για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Την πρωτοβουλία έχει αναλάβει σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός Ανάπτυξης και αρμόδιος για το σκέλος των ελληνικών εξαγωγών Νότης Μηταράκης.
Στην ευρεία σύσκεψη έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, εκτός από τους εκπροσώπους των τριών μεγάλων του κλάδου, ήτοι Νηρεύς, Σελόντα και Δίας, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών καθώς και στελέχη από το ΤΧΣ. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr οι τράπεζες έχουν δώσει τελεσίγραφο στους επιχειρηματίες του κλάδου για να βάλουν κεφάλαια στις εταιρείες που ελέγχουν.
Η σύσκεψη θα γίνει σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του κλάδου ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες των ελληνικών εξαγωγών.
Ωστόσο και παρά τον εξαγωγικό του προσανατολισμό, ο υπερδανεισμός, η έλλειψη ρευστότητας και οι άστοχες σε κάποιες περιπτώσεις επενδυτικές επιλογές, όπως παραδέχονται στελέχη του, τον έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Σύμφωνα με τους ίδιους, εξαιτίας της χρηματοοικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει πολύ σημαντικές επιχειρήσεις και της πίεσης που ασκούν οι τράπεζες, ο κλάδος φυτοζωεί με ανυπολόγιστες συνέπειες και στο κομμάτι της απασχόλησης (σ.σ. σήμερα απασχολούνται 10.000 άτομα - άμεσα και έμμεσα εργαζόμενοι).
Την ίδια ώρα το ενδεχόμενο συνέχισης της αβεβαιότητας και μη εύρεση λύσης, τη στιγμή που οι τιμές στα βασικά είδη ιχθυοκαλλιέργειας έχουν τσιμπήσει πάνω από 1 ευρώ το κιλό σε τιμές χονδρικής, θέτει σε κίνδυνο και τις εξαγωγές.
Σημειώνεται ότι κάθε εβδομάδα εξάγονται από την Ελλάδα 2.000 τόνοι ψαριών από ιχθυοκαλλιέργειες με προορισμό 30 χώρες του εξωτερικού.
Αυτό μεταφράζεται σε αξία εξαγωγών μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2013 στα 200 εκατ. ευρώ. Ποσό που κατατάσσει το συγκεκριμένο προϊόν τέταρτο πιο σημαντικό για τις ελληνικές εξαγωγές και δεύτερο, μετά το ελαιόλαδο, σε ό,τι αφορά την κατηγορία αγροτικά προϊόντα.
Το 2012 δε, τα ψάρια νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη με εξαγωγές 449,5 εκατ. ευρώ ήταν το τρίτο πιο εξαγώγιμο προϊόν της χώρα όπως και το 2011 και το πρώτο στην κατηγορία αγροτικά προϊόντα.