Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόντρα» οικονομικών εισαγγελέων-Θεοχάρη

Την ταχύτερη πάταξη των μεγάλων φορολογικών υποθέσεων επιθυμούν οι οικονομικοί εισαγγελείς και σχεδιάζουν να επιστρατεύσουν και τους εφοριακούς. Αντιδρά η πλευρά Θεοχάρη. Εμφανείς οι ελλείψεις στον μηχανισμό ελέγχου.

«Κόντρα» οικονομικών εισαγγελέων-Θεοχάρη

Με δύο γραμμές στο κυνήγι των φοροφυγάδων κινδυνεύει να βρεθεί το υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που ο ελεγκτικός μηχανισμός μετρά τις πληγές του όσον αφορά το προσωπικό και οι υποθέσεις μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος είναι ήδη βουνό.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι λόγω έλλειψης προσωπικού το ΣΔΟΕ δεν μπορεί να τρέξει γρήγορα τις υποθέσεις που του αναθέτουν, αποφάσισαν να «πιστρατεύσουν και τους εφοριακούς.

Κάλεσαν λοιπόν τους προϊσταμένους μεγάλων Δ.Ο.Υ. και του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και τους έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να τους αναθέτουν υποθέσεις ισχυρού φορολογικού ενδιαφέροντος για να παταχθεί ταχύτερα η φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Η είδηση μάλλον δεν... ενθουσίασε τον γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος δεσμεύεται για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων τόσο για τους ελέγχους που πρέπει να ολοκληρωθούν από τις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ, όσο και για τη ροή εσόδων στον προϋπολογισμό.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους οικονομικούς εισαγγελείς», σημείωσε ο κ. Θεοχάρης, εξήγησε όμως πως η κίνησή τους αυτή ανατρέπει τον προγραμματισμό ελέγχων από τη Φορολογική Διοίκηση.

Όπως σημείωσε, αν για παράδειγμα οι οικονομικοί εισαγγελείς απαιτήσουν εντός δύο μηνών -όπως είναι η συνήθης προθεσμία- τη διεκπεραίωση μεγάλων φορουποθέσεων από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, «τότε ποιος θα τρέξει τους ελέγχους για τα εμβάσματα που έχει αναλάβει το ΚΕΦΟΜΕΠ;».

Τις τελευταίες ημέρες άλλωστε περισσεύουν οι βολές εναντίον του από κυβερνητικές πηγές για την αποτελεσματικότητά του στους ελέγχους για τα εμβάσματα...

Από την άλλη πλευρά, οι οικονομικοί εισαγγελείς θέλουν -ως φαίνεται- να έχουν αποτελέσματα στις δικές τους υποθέσεις.

Η λίστα Λαγκάρντ, μετά από περίπου 4 χρόνια από την πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα, και σχεδόν 14 μήνες από την ανάκτησή της από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, απαλλαγμένη από αλλοιώσεις, αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα καθυστερήσεων, καθώς μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 266 εντολές ελέγχου από το ΣΔΟΕ και μόλις 155 υποθέσεις βρίσκονται σε προχωρημένο έλεγχο.

Τα πράγματα δύσκολα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Με τη συγκεκριμένη λίστα ασχολούνται μόλις 10 ελεγκτές του ΣΔΟΕ -ίσως και λιγότεροι- διότι πολύ απλά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μετρά τουλάχιστον 300 κενά σε προσωπικό.

Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος έχει ζητήσει επανειλημμένα προσλήψεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.

Και στις εφορίες όμως τα πράγματα κάθε άλλο παρά καλύτερα είναι. Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Θεοχάρης δεν προλαβαίνει να υπογράφει αποφάσεις παραίτησης εφοριακών λόγω συνταξιοδότησης.

Ενδεικτικό των προβλημάτων στελέχωσης των εφοριών είναι το γεγονός ότι το 2009 υπηρετούσαν περίπου 13.000 υπάλληλοι. Σήμερα έχουν απομείνει 8.900, ενώ μόνο το τελευταίο τετράμηνο οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης άγγιξαν τις 400.

Όπως εκτιμάται μάλιστα από εφοριακούς, έως το καλοκαίρι θα έχουν αποχωρήσει επιπλέον 1.000 εργαζόμενοι, αποδυναμώνοντας περαιτέρω τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v