Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνα: Το 85% των Ελλήνων φοβάται το επιχειρείν

Η οικονομική κρίση, η απουσία επενδυτικών και δανειακών κεφαλαίων και τα εγγενή προβλήματα του εγχώριου πλαισίου εμπόδια στη στροφή των Ελλήνων προς την επιχειρηματικότητα. Τα πορίσματα παγκόσμιας έρευνας της Amway.

Ερευνα: Το 85% των Ελλήνων φοβάται το επιχειρείν

Τον φόβο της αποτυχίας -που προέρχεται τόσο από πάγια προβλήματα της εγχώριας οικονομίας, όσο και από τα νέα δεδομένα που επέφερε η οικονομική κρίση- επικαλούνται οι Έλληνες όσον αφορά τη χαμηλή εκδήλωση επιχειρηματικότητας.

Αυτά προκύπτουν από την παγκόσμια έρευνα για την επιχειρηματικότητα εκ μέρους της εταιρίας Amway, την οποία πραγματοποίησε η GFK SE. Η έρευνα διεξήχθη μέσα στο 2013 σε 24 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και εμπεριέχει συμπεράσματα για τη στάση των ατόμων απέναντι στην επιχειρηματικότητα, τα κίνητρα και τα εμπόδια για την ανάπτυξή της ανά τον κόσμο και στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, στην έρευνα καταγράφεται η θετική στάση των Ελλήνων απέναντι στην επιχειρηματικότητα (69%), ποσοστό που παραμένει στα ίδια επίπεδα με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 70% παρά την ελαφριά υποχώρηση εν μέσω κρίσης, από το προηγούμενο έτος (72%). Επιπλέον, το 53% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να γίνει επιχειρηματίας.

Εντούτοις σε ποσοστό 85% θεωρούν εμπόδιο για την έναρξη μιας επιχείρησης τον φόβο της αποτυχίας. Αυτή η εκτίμηση ωστόσο δεν έχει ψυχολογικό αίτιο, αλλά στηρίζεται σε μια σειρά αρνητικά δεδομένα όσον αφορά την επιχειρηματικότητα.

Ο κυριότερος λόγος (54%) είναι αυτή καθεαυτήν η οικονομική κρίση, όπως εκδηλώθηκε στη χώρα. Οι ερωτηθέντες ωστόσο -απαντώντας εμμέσως στο τι θα ενθάρρυνε την επιχειρηματικότητα- υπέδειξαν και τα σημαντικότερα προβλήματα. Έτσι, το 50% θεωρεί σημαντική την πρόσβαση σε δημόσια επιδότηση και δάνεια εκκίνησης. Επίσης το 45% θεωρεί σημαντική την εκπαίδευση στην αυτοπασχόληση και στην επιχειρηματικότητα, το 41% τη μείωση της γραφειοκρατίας και το 32% την καθοδήγηση και υποστήριξη μέσω επιχειρηματικών δικτύων. Ποσοστό δε 25% αναφέρει ότι αναζητά επιχειρηματικά μοντέλα χαμηλού ρίσκου.

Σχολιάζοντας τα πορίσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Πρεσβεία χθες, ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών, του Ε.Κ.Π.Α., Παναγιώτης Πετράκης, ανάφερε ότι αν και η οικονομική κρίση στρέφει εξ ανάγκης τους εργαζομένους στο επιχειρείν, παρουσιάζεται πρόβλημα προσανατολισμού ως προς το παραγωγικό μοντέλο που θα ακολουθήσουν.

Ανάφερε χαρακτηριστικά πως το 2012 μόλις 350 νέες επιχειρήσεις προέρχονταν από τον κλάδο της μεταποίησης ενώ στην πρώτη πεντάδα των νεοσύστατων εταιρειών βρίσκονται καφετέριες και εστιατόρια, καταστήματα ένδυσης, παροχής λογιστικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, οι κατασκευαστικές, και εταιρίες που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας. Ο ίδιος επισήμανε ότι η επίδραση της χρηματοοικονομικής κρίσης στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι καταλυτική ως προς τη μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων, αλλά και του απασχολούμενου προσωπικού.

Συγκεκριμένα, οι ΜμΕ σήμερα έχουν φθάσει τις 140.000 έναντι 660.000 το 2008 και ο αριθμός των απασχολούμενων σε αυτές διαμορφώνεται κάτω των 120.000 ατόμων, έναντι σχεδόν 700.000 το 2008. Με βάση τα ίδια στοιχεία, την τριετία 2011-13 ιδρύθηκαν συνολικά 116.016 νέες επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 81.610 έκλεισαν και οι 34.406 επέζησαν.

Ο έτερος σχολιαστής των πορισμάτων της έρευνας, Ευάγγελος Αχιλλόπουλος, επικεφαλής της Επιτροπής Θεσμικών Παρεμβάσεων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (Ο.Ε.ΣΥ.Ν.Ε.), ανέφερε ότι αυτό που καθορίζει το μοντέλο της επιχειρηματικότητας σε μια χώρα είναι οι επενδυτές, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι σήμερα δεν υπάρχουν επενδυτές που να αντιλαμβάνονται τη νέα μορφή επιχειρηματικότητας ώστε να τη στηρίξουν με κεφάλαια.

Επίσης στάθηκε στο στρεβλό φορολογικό και λογιστικό σύστημα που επικρατεί, το οποίο στην ουσία φορολογεί εικονικά έσοδα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στην Ελλάδα σημειώνονται κατά 246 φορές περισσότερες διώξεις για φορολογικές υποθέσεις, απ' ό,τι στις ΗΠΑ και στην Αγγλία.

Όπως επίσης ανέφερε, έχει υπολογισθεί ότι ένα απλήρωτο τιμολόγιο παράγει κατά μέσο όρο 13 δίκες, ενώ ένας έντιμος, αλλά αποτυχημένος επιχειρηματίας χρειάζεται 20-30 χρόνια για να διαγράψει τα χρέη του, όταν στις ΗΠΑ ή στην Αγγλία χρειάζεται μόλις 1 έτος.

Εκ μέρους της εταιρείας Amway, η οποία ειδικεύεται στο κανάλι των απευθείας πωλήσεων, ο κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, γενικός διευθυντής της εταιρείας στην Ελλάδα, ανέφερε ότι σε ένα περιβάλλον όπου συνυπάρχει η ανασφάλεια και ο φόβος της αποτυχίας με τη διάθεση για επιχειρηματικότητα, το μοντέλο των απευθείας πωλήσεων αποτελεί ιδανική πρόταση. Υποστήριξε δε ότι είναι μια εξαιρετικά ευέλικτη επιχειρηματική ευκαιρία χαμηλού ρίσκου και επένδυσης για όλους, η οποία προσφέρει επαγγελματική ανεξαρτησία, που την καθιστά ιδανική για τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, δεδομένου ότι προωθεί την ανάγκη για καινοτομία και ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v