Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαράς: Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της

«We delivered», τόνισε ο πρωθυπουργός, σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο. Έγιναν σφάλματα στο πρώτο μνημόνιο, τα διορθώνουμε, υπογράμμισε. Η Ελλάδα δοκιμάστηκε όσο καμία άλλη χώρα, άντεξε και αλλάζει. Αισιοδοξία για ευρωεκλογές. Εθνικές εκλογές το 2016.

Σαμαράς: Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της

Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις και τίμησε την υπογραφή της. Με άλλα λόγια, we delivered, υπογράμμισε ο Αν. Σαμαράς σε παρέμβασή του μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα δοκιμάστηκε όσο ίσως δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ μέλος της Ε.Ε. «Δοκιμάστηκε λόγω δικών της λαθών, που συνεχίζονταν επί δεκαετίες, αλλά και λόγω κατασκευαστικών λαθών του ίδιου του νομίσματος, αλλά και σφαλμάτων στο πρώτο πρόγραμμα, όπως αυτό του πολλαπλασιαστή». 

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, είχε επισημάνει τα λάθη αυτά όταν ήταν στην αντιπολίτευση και τώρα διορθώνονται σε συνεργασία με την Ε.Ε. «Η Ελλάδα δοκιμάστηκε, αλλά άντεξε και τώρα αλλάζει ριζικά. Μπαίνει στον δρόμο της εξυγίανσης και της ανάκαμψης», υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι η χώρα κατάφερε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει ποτέ μέλος της ευρωζώνης. Τόνισε τις θυσίες των πολιτών, με την εκτίναξη της ανεργίας και την απώλεια του 38% του βιοτικού επιπέδου για τον μέσο Έλληνα. Η χώρα υπέστη μείωση του ΑΕΠ της κατά 25%, τη μεγαλύτερη μείωση ΑΕΠ που έχει υπάρξει ποτέ διεθνώς από τη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του '30, ανέφερε.

Ωστόσο, υπογράμμισε, οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες καθώς η χώρα ανέκτησε τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα από το 2002, για πρώτη φορά μετά από χρόνια περνά σε πρωτογενές πλεόνασμα και σε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών. «Υπάρχει πρόβλεψη για ανάπτυξη μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη, αλλά πετύχαμε να σταθεροποιηθεί η χώρα», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έγινε το σύμβολο πως η Ευρώπη αντέχει, δουλεύει και μπορεί. 

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, τόνισε ότι με την κρίση «φάνηκαν σημαντικά κατασκευαστικά ελλείμματα στην Ε.Ε.». Η κρίση αρχίζει να ξεπερνιέται γιατί η Ευρώπη είδε τα σφάλματά της και άρχισε να τα διορθώνει. Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τις αλλαγές, υπογράμμισε, αναφερόμενος και στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας για εμβάθυνση της ευρωζώνης, με κύριο βήμα την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, τη χρηματοδότηση των ΜμΕ, την ενίσχυση της ασφάλειας και τη συνολική διαχείριση της μετανάστευσης. 

«Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Θα προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά, ώστε στις ευρωεκλογές οι Ευρωπαίοι πολίτες να μην ψηφίσουν με την πικρή γεύση της κρίσης, αλλά με την αίσθηση και την ελπίδα ότι η κρίση ξεπερνιέται», ανέφερε. «Ενωμένοι μπορούμε να εξάγουμε ασφάλεια και σταθερότητα στον κόσμο. Διχασμένοι εισάγουμε ανασφάλεια από τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στον κίνδυνο μιας ανάκαμψης χωρίς νέες θέσεις εργασίας (jobless recovery), υπογραμμίζοντας ότι η ανεργία υπονομεύει τη συνοχή των κοινωνιών και απειλεί τη συνοχή ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός στάθηκε στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, μετά από σχετικά σχόλια ευρωβουλευτών, τονίζοντας ότι με την αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ελλάδα θα περιοριστεί. «Θέλουμε να τους εκθέσουμε, όχι να τους κάνουμε θύματα», απάντησε σε ερωτήματα για τη στάση της κυβέρνησης.

Τι είπε στη συνέντευξη Τύπου

Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να διασφαλίσουμε ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2016, τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ερωτηθείς για το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και εάν τον φοβίζει εν όψει των ευρωεκλογών, εκτίμησε ότι «δεν θα είμαστε δεύτερο κόμμα, αλλά πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές». Διόρθωσε λίγο αργότερα, τονίζοντας «εμείς, όσοι είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, θα κερδίσουμε τις ευρωεκλογές».

Σημείωσε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ερώτημα εάν οι πολίτες θέλουν την Ευρώπη ή όχι αλλά ποια Ευρώπη. «Το πιο δύσκολο κομμάτι», τόνισε, «το έχουμε αφήσει πίσω μας, η ανάκαμψη είναι μπροστά μας. Δεν θέλουν οι πολίτες ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ», κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για άκρατο λαϊκισμό και έλλειψη ελπίδας.

Εκτίμησε επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν θέλει πρόωρες εθνικές εκλογές και ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για τη διασφάλιση της διενέργειας εθνικών εκλογών το 2016.

«Πρώτο τεστ θα είναι η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας το 2015. Στόχος μας είναι να υπάρξει ένας πρόεδρος που θα είναι υπεράνω κομμάτων. Εάν δεν θελήσουν, ο καθένας θα αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες».

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεχτεί πιέσεις από κανέναν. Υπογράμμισε ότι ήταν υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων από τότε που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ενώ σημείωσε ότι υπήρξε μεν «βραδεία εκκίνηση» στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά κανείς δεν πίστευε στην Ελλάδα. Εκτίμησε ότι σταδιακά θα ανοίξει η αγορά, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Σουλτς τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα, διευκρινίζοντας αργότερα ότι αναφέρεται σε «μεγαλύτερη ευελιξία» από την πλευρά των πιστωτών για να διασφαλιστεί ότι θα είναι βιώσιμη η ανάπτυξη.

 

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Α. Σαμαρά στο ευρωκοινοβούλιο δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v