Η τρόικα ακόμα δεν έχει πειστεί για το σχέδιο κάλυψης των δημοσιονομικών εκκρεμοτήτων του 2014, παρ' όσα λέει η κυβέρνηση. Και δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν κι άλλες, πιο σοβαρές εκκρεμότητες, που καταδεικνύουν ότι στην καλύτερη περίπτωση η συζήτηση για τη δόση του Δεκεμβρίου των 4,9 δισ. ευρώ θα ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου, οπότε είναι προγραμματισμένο Eurogroup.
Ορισμένες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι δόσεις όχι μόνο θα καθυστερήσουν πολύ, αλλά θα σπάσουν και σε μικρότερες, ώστε να διατηρηθεί η ασφυκτική πίεση προς την Αθήνα και να μην υπάρξει χαλάρωση εν όψει ευρωεκλογών.
Υπενθυμίζεται ότι για το πρώτο τρίμηνο του 2014 η Ελλάδα είναι σχεδιασμένο να λάβει άλλα 9,4 δισ. ευρώ ώστε να εξασφαλίσει την αποπληρωμή μεγάλης λήξης ομολόγων τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, οι επικεφαλής της τρόικας δεν γνωρίζουν ακόμα πότε θα έρθουν στην Αθήνα, ούτε υποστηρίζουν -προς το παρόν τουλάχιστον- τα σενάρια ότι επιστρέφουν αυτήν την εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, τα e-mail που εστάλησαν από την ελληνική πλευρά για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, που είναι και ένα από τα προαπαιτούμενα, κρίνονται επισφαλή και ανεπαρκή.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κενό ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, μέγεθος που απορρίπτει το υπουργείο Οικονομικών.
Επίσης:
- Τόσο η τρόικα όσο και η κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι η μεγάλη μάχη θα δοθεί σε κάτι που όλοι κρύβουν επιμελώς και για διαφορετικούς λόγους: στην αποσαφήνιση των μέτρων του 2015.
Τέθηκε στο τραπέζι από τον Οκτώβριο, με τις ευλογίες του Εurogroup. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση πιέζει ακόμα και σε ανώτατο επίπεδο (δηλαδή πρωθυπουργού) να μην επιμείνουν οι εταίροι μας στο ζήτημα και να το αφήσουν για τον Ιούνιο του 2014, προς το παρόν ζητείται να γίνουν συγκεκριμένα τα μέτρα που θα λάβει η Αθήνα για το 2015.
- Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα συνεδριάσει για να εκταμιεύσει τη δική του συνεισφορά στη δόση του Ιουνίου, την οποία λάβαμε από την πλευρά της Ευρώπης στο τέλος Δεκεμβρίου. Το γεγονός κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Σχετίζεται με το χρηματοδοτικό κενό που τρέχει από τον περασμένο Σεπτέμβριο (σ.σ.: το Ταμείο απαγορεύεται να δώσει χρήματα αν δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των επόμενων 12 μηνών). Βεβαίως αυτό δεν είναι φταίξιμο της ελληνικής πλευράς. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ευρωζώνη για πολιτικούς λόγους δεν μπορεί να ανοίξει ακόμα το θέμα. Εάν το ΔΝΤ επιλέξει να συνεδριάσει τώρα, αυτό θα θεωρηθεί τράβηγμα του σχοινιού -έως και κόψιμο-, γιατί θα αναγκαστεί βάσει καταστατικού να ζητήσει άμεση ρύθμιση του κενού, αλλιώς θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα. Θα έχει λοιπόν μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον να δούμε πότε το Δ.Σ. του Ταμείου θα επιλέξει να συνεδριάσει.
- Η συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα στους FT, όπου άφηνε να εννοηθεί ότι η πολιτική διαπραγμάτευση θα ενταθεί ώστε οι εταίροι να πιέσουν την τρόικα να ελαστικοποιήσει τη στάση της, έχει προκαλέσει ανησυχίες τόσο εντός του Εurogroup, όσο και στο Βερολίνο. Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας δεν είχε να κάνει μόνο με τα εξοπλιστικά προγράμματα και την επιθυμία της Α. Μέρκελ να κλείσει το ζήτημα που φωτογραφίζει γερμανικές εταιρίες και συμφέροντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ένα ακόμα μήνυμα μετέφερε στον πρωθυπουργό: ότι πολιτική διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να υπάρξει και ότι η τρόικα είναι αυτή που θα οδηγεί τις διαπραγματεύσεις.
Στο στενό του περιβάλλον, ο Γερμανός ΥΠΕΞ έκανε λόγο για παρερμηνεία των προθέσεων της Ε.Ε. από την Ελλάδα, κυρίως λόγω της χαλαρής στάσης του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Αυτό που επισήμανε ο κ. Σταϊνμάγερ ήταν ότι ο κ. Μπαρόζο είναι απερχόμενος πρόεδρος και πλήρως απελευθερωμένος από το άγχος της επανεκλογής.
Με άλλα λόγια, η γραμμή που έχει λάβει η τρόικα είναι και θα παραμείνει σκληρή, με εμμονή στην τήρηση των δεσμεύσεων. Ειδικά εν όψει ευρωεκλογών. Μπορεί μεν η ελληνική πλευρά να διαδίδει ότι οι ευρωεκλογές θα φέρουν την ηρεμία στις συζητήσεις με τους δανειστές, όμως υπάρχει και η άλλη ερμηνεία: η τρόικα θα παραμείνει σκληρή ώστε κανείς στην Ευρώπη να μην πει ότι γίνονται χάρες.
Άλλωστε οι πολιτικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ετοιμάζονται να δείξουν ότι όλες οι άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια, πλην της δικής μας, είναι σε τροχιά πλήρους ανάκαμψης.
Όπως λένε κοινοτικές πηγές, η ξεκάθαρη δήλωση του κ. Μπαρόζο στην ομιλία του ότι τα πακέτα διάσωσης ήταν μια επιτυχής επιλογή δεν πρέπει να υποβαθμιστεί από την ελληνική κυβέρνηση γιατί δείχνει ακριβώς πώς θα κινηθεί προεκλογικά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.